Karácsonyi orgonahangverseny

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika
Időpont: 2021. december 26., szombat 13:30 és 15:30

Közreműködnek:
Dr. Finta Gergely orgonaművész
Czabán Angelika énekművész

Műsor:

„In dulci jubilo” – Bach, Bartók és Kodály karácsonyi áriái és orgonaművei

J. S. Bach:
G-dúr prelúdium BWV 568
Öffne dich, mein ganzes Herze – ária a BWV 61. kantátából
d-moll triószonáta II tétel – Adagio e dolce BWV 527/b
In dulci jubilo BWV 729
Quia respexit – ária a Magnificatból BWV 243/3
C-dúr prelúdium és fúga BWV 547
Lass uns, o höchster Gott… – ária a BWV 41. kantátából

Bartók Béla:  
Román kolinda-dallamok – részlet (org. alk. Finta G.)

Kodály Zoltán: 
Ave Maria
Gloria és Ite missa est az Orgonamiséből

Dr. Finta Gergely
orgonaművész, egyházzenész

Orgonatanulmányait Trajtler Gábor, majd Baróti István irányításával kezdte. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Gergely Ferenc volt a professzora. 1993-ban szerzett kitüntetéses orgonaművész-tanári oklevelet. 1996-ban a Dobszay László vezetésével újraindított egyházzenei szakot is elvégezte. Németországban Uwe Karsten Groß vezetésével ösztöndíjas tanulmányokat folytatott a Herfordi Evangélikus Egyházzenei Főiskolán. Számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. A Zeneakadémia egyházzenei mesterképzésének keretében David Titterington (Royal Academy of Music – London) orgona-osztályában végzett posztgraduális tanulmányokat. 2003-ban egyházzenéből művészeti doktori (DLA) fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel. Az 1993-ban Budapesten megrendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny döntőjében elismerő oklevelet kapott.

Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Számos rádió- és televízió-felvétel, valamint több CD felvétel készült közreműködésével. 2001-ben tervei szerint épült fel a békásmegyeri evangélikus templom orgonája és 2014-ben szakértőként működött közre a ceglédi evangélikus templom Bach-orgonájának építésénél. 1994 óta tanít a Weiner Leó Zeneiskolában és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, melynek egyházzenei tanszékét 2001 óta vezeti. Több mint húsz évig volt a Budapest zuglói evangélikus gyülekezet kántora. 2009 októberétől a Deák téri evangélikus templom orgonistája, a Deák téri Orgonazenés Áhítat sorozat művészeti vezetője.

Czabán Angelika
A budapesti Bartók Béla Konzervatórium után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Konzervatóriumának magánének szakán szerzett énekművész, -tanári diplomát. A főiskola utolsó évében Erasmus ösztöndíjas Finnországban a Tampere-i Konzervatóriumban. 2001-2005 között a Nemzeti Énekkar tagja, 2006-tól magánének tanárként és szabadúszó énekművészként tevékenykedik.

Repertoárján elsősorban oratóriumok, kantáták, dalok, barokk és klasszikus zene szerepel, de gyakran áll színpadra későromantikus, impresszionista és kortárs művekben is neves zenekarok és karmesterek, kamara partnerek társaságában.

Rendszeresen koncertezik bel-, és külföldön, dalestek, oratóriumok és operettszerepek során többek között Németország, Svájc, Olaszország és Szlovákia koncertpódiumain lépett fel.

Jegyárak: 3000 Ft/fő (teljes árú), 1500 Ft/fő (diák és nyugdíjas)

Jegyvásárlás a koncertre: Karácsonyi orgonahangverseny

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: péntek – vasárnap +36 96 570 191
E-mail: info@osb.hu

A szereplő-, és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. A hangverseny védettségi igazolvánnyal látogatható, a hatályos járványügyi rendelkezéseknek megfelelően szájmaszk viselése kötelező.

Az eseményt támogatta:

 


EMLÉKEZET 2021