Lucien Hervé – Az építészet csendje

„Építés közben magamat is építem” /Paul Valéry/

Szakrális épületek fotóanyagából nyílik kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában, Lucien Hervé özvegye, Judith Hervé támogatásával.
„…a fény, az árnyék és a tér fényképésze”-ként emlegetett művész pályafutása során fotóin keresztül újraértelmezte, és újraalkotta az építészeti alkotásokat. A Csend évében különös hangsúlyt kapnak az emberek jelenlétét mellőző épületfotográfiái. Hiszen Lucien Hervé számára az építészet is az Embert jelenti. „Az Embert, akit mindenben keresett, még akkor is, ha fényképein legtöbbször elkerülte.”

“A jelen kiállítás Lucien Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. Hervé megrendelései nyomán, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába jutott el. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között, szenvedélyesen szeretett látni tanítani. Az itt bemutatott válogatás a clairvaux-i ciszterci apátság alapításának 900. évfordulója alkalmából készült. A kiállítás szervezői a művész archívumában őrzött negatívok közül olyanokat is válogattak az ismert felvételek mellett, melyek soha nem léteztek nagyításban, és ebben a kiállításban láthatóak először. Hervé fotográfiája teljes személyiségét tárja fel: e szakrális terek az emberiségbe vetett hitét mélyítik el, titkaikra, az őket átjáró fényre szeme, intellektusa és szíve lencséje élességével rezonál. Ebben rejlik az ő misztériuma.” /Gebauer Imola/

Kurátor: Gebauer Imola és Judith Hervé

A kiállítás megtekinthető a Pannonhalmi Apátsági Galériában (9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.)
2020. július 5-ig, csütörtöktől vasárnapig, 9.00 és 18.00 óra között.