Nagyböjti koncertsorozat Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság 2019-es kulturális és spirituális évadát a csendnek szenteli. Nagyböjt időszakában, a Szent Márton-bazilikában felcsendülő zene- és kórusművek megnyitják a csend dimenziót, közelebb viszik a hallgatóságot saját elcsendesedésük útján.

2019. március 15., 19:00

WIENER CHORALSCHOLA

Alma fulgens crux– 8–14. századi gregorián ének a bencés szerzetesek elmélkedésével

Vezényel: Daniel Mair

Jegyár: 3500 Ft

Online jegyvásárlás

A WIENER CHOLARSCHOLA 1996-ban Vienna Gregorian Voices néven alapították a bécsi zeneművészeti egyetem egyházzene szakos végzős hallgatói. Az együttes tagjai különleges módon foglalkoznak a gregorián korállal és a korai többszólamúság-gal, az énekek során és azok tudományos kutatásában (szemiológia) egyaránt. A Wiener Choralschola összes énekese egyenrangú egymással. Így mindig össze tud-ják egyeztetni egymással a gregorián énekek zenei tartalmát és értelmezését. Ez a gyakorlat teret teremt az érzelmeknek, a spiritualitásnak és a közösségnek.

A Wiener Cholarschola hangversenyekre és kongresszusokra kap meghívást az aláb-bi országokba: Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Belgium, Románia és Szlovákia. 2006-ban az olaszországi Arezzóban megrendezett 54., Guido d’Arezzo Nemzetközi Kórusversenyen egyházi korálének kategóriában elnyerte a legjobb együttesnek járó  kitüntetést, 2009-ben ugyanott „Guidoneum Award“ díjat nyert. 2011-ben a Wiener Musikverein Goldenen Saaljában debütált.

2019. március 29., 19:00

BALÁZS JÁNOS ÉS VÁRADI LÁSZLÓ ZONGORAESTJE

Program

Liszt: Ave Maria für die grosse Klavierschule von Lebert und Stark

Liszt: Spozalizio

Liszt: A Villa d’este szökőkútja

Schubert–Liszt: Der Müller und der Bach

Liszt: Dante-szonáta

Liszt: 104. Petrarca-szonett

Liszt: 123. Petrarca-szonett

Liszt: E-dúr legenda (Szent Ferenc a hullámokon jár)

Jegyár: 3500 Ft

Online jegyvásárlás

Balázs János

Zongoraművész 1988. szeptember 19-én született. Első tanára édesapja volt, majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika tanítványa volt. 2002-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek Osztályába nyert felvételt. Itt már Keveházi Gyöngyinél és Gulyás Istvánnál tanult tovább. Később Dráfi Kálmán tanítványa lett. Az egyetem befejezése után több nemzetközi zongoraverseny győztese és a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanára.
Balázs János fiatalos lendülete kiemelkedő technikával és mély zenei megértéssel párosul. Művészi ösztönei egyéni zenei látásmódja jellemzi előadásait, mely során hangot tud adni saját elképzeléseinek. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényessége és alázata garantálja a hallgatóság számára az igazi művészi értéket, ezért koncertjein a közönség nem csupán egy pillanatnyi élmény részese lesz.
Aktív koncertező művész és több hazai és külföldi zenekarral játszott az elmúlt években. 2016-ban megalapította Cziffra György Fesztivált amelynek művészeti vezetője.
Számos nemzetközi versenyen díjat nyert.

Váradi László

Váradi László öt éves korában kezdett zongorázni. Hat év múlva 11 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, majd 2014-től a Zeneakadémia hallgatója tanárai Gulyás István és Dráfi Kálmán. Fiatalkora ellenére számos hazai és nemzetközi verseny győztese: mindössze kilenc éves volt amikor megnyerte az Országos Ferenczy György Zongoraversenyt. 2011-ben a csehországi Novák-Czikker Nemzetközi Zongoraverseny fődíjasa, valamint 16 évesen a verseny legfiatalabbjaként-3. helyezést ért a Budapesten megrendezett Nemzetközi Chopin Zongoraverseny korhatár nélküli kategóriájában. 12 évesen debütált a Zeneakadémia Nagytermében egy zongoraversenyt játszva a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Azóta egyre sokasodnak kül-és belföldi fellépései. 2012-ben egy szólóestet adott a Tiszadobi Zongorafesztiválon, amit a Bartók Rádió is közvetített. Eddig elért eredményeiért 2014-ben Junior Prima Díjjal jutalmazták.

2019. április 12., 19:00

BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR BAROKK EGYÜTTESE

Program

J.S. Bach: 51. zsoltár “Tilge, Höchster, meine Sünden”, BWV 1083
(Giovanni Battista Pergolesi: Stabat mater- átirat)

J.S. Bach: Mein Gott, wie lang, ach lange, BWV 155

Közreműködik: Gavodi Zoltán, Hámori Szabolcs, Szemere Zita, Szigetvári Dávid

Vezeti: Lesták Bedő Eszter

A koncert a Budapesti Fesztiválzenekar Közösségi Hetek keretén belül valósul meg. A belépés ingyenes, önkéntes adományokat elfogadunk.

A korlátozott férőhelyek miatt részvételi szándékukat kérem írásban az info@osb.hu e-mail címen jelezzék felénk!

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

További információ és jegyrendelés
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
Email: info@osb.hu
Web: www.pannonhalmifoapatsag.hu