A Sacra Velo érinti Pannonhalmát

Kerékpáros zarándoklat? Mi sem egyszerűbb. A SacraVelo olyan biciklivel is biztonságosan bejárható útvonalakat ajánl, amelyek szakrális értékek mentén haladnak el. Pannonhalma is bekerült ebbe a kerékpáros zarándokútvonalak hálózatába.A kerékpáros zarándokút hálózat csaknem 900 kilométer hosszú és a célállomások között a Pannonhalmi Főapátság, a Boldogasszony-kápolna, a Gyümölcsoltó Boldogasszony templom és a város más vallási helyszínei is szerepelnek. A SacraVelo a magyar-szlovák határtérség Duna menti megyéin, a magyar oldalon Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, míg szlovák oldalon Nagyszombat és Pozsony megyéken vezet át több, mint 300 vallási nevezetességet, látnivalót érintve.

A SacraVelo projekt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vezetésével, európai uniós támogatással valósult meg. A zarándokút hálózat Győr-Moson-Sopron megyében 648 kilométer hosszú és összesen 216 szakrális látnivalót érint, csak Pannonhalmán hetet: köztük monostorunkat is. A kerékpárral is felkereshető megyei szakrális helyszínek között több a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó templom is szerepel: egyebek mellett a véneki Nepomuki Szent János- templom, vagy épp a tápi Szentháromság-templom. Komárom-Esztergom megyében 64, Szlovákiában Pozsony és Nagyszombat megyékben pedig összesen 58 egyházi nevezetességhez vezető útvonalat ajánlanak a SacraVelo-n.

A szakrális célállomások könnyebb elérését és megismerését többnyelvű információs és útvonaljelző táblák segítik, valamint mobil applikáció is készült, hogy kétkeréken is egyszerűen tudjanak tájékozódni a turisták. A projekt részeként több mint 120 biciklis pihenőhelyet alakítottak ki és új kerékpárutak is épültek.

Látogassanak el a SacraVelo honlapjára, majd pattanjanak nyeregbe és kerekezzenek el monostorunkhoz is!

Fotó: Halla Bálint