A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati felhívására. A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása volt, amely szervesen kapcsolódik a meglévő turisztikai kínálathoz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, amelyhez a pályázó konzorcium 963,01 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A Pannonhalmi Főapátság által megvalósított beruházás Magyarország első ilyen jellegű kulturális intézménye. A Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeumának különlegessége, hogy az alapoktól indítja az bencés gyógynövényes hagyományokkal történő ismerkedést. Először a növényeket, és az itt megtermeszthető alapanyagokat tekinthetik meg a látogatók. Utána végighaladva az épületeken az illóolajok lepárlását, előállítását láthatják, végül eljutnak a termékekig és a csomagolásig. A múzeum bejáratnál az öt fontos pannonhalmi illat fogadja a látogatókat: a levendula, az orvosi zsálya, a kakukkfű, a citromfű és a borsmenta. Az illatokba bele is szippanthatnak. Az emeleti tárlókban pedig a hét szakrális illatot: az ámbrát, a pézsmát, a pacsulit, a rózsát, a rozmaringot, a mirhát és a tömjént szimatolhatják meg. Ezek az illatok végigkísérték az emberiség történelmét. A múzeumban bemutatják a 17-18. századi szerzetesi gyógyászati hagyományait, amelyeket Reisch Elek és kortársai műveltek. Kiállítottak jónéhány olyan korabeli tárgyat, eszközt, amelyet ők is használhattak és a receptgyűjteményekbe is belepillanthatnak a látogató. A lépcsőházban az illóolajak és a parfümipar kronológiába rendezett történelmét ismerhetik meg. A kiállítás interaktív elemekkel mélyíti el a kulturális ismereteket, fokozza a turisztikai élményt. A komplexumban ugyanis szinte minden a látogatók szeme előtt zajlik. A korszerű technikának köszönhetően a helyiségekben lévő monitorokon akkor is követhetők a munkafolyamatok, ha épp szünetet tartanak.

A turisztikai fejlesztés közvetlen célja a Főapátság területén fekvő gyógynövénykertben folyó munkálatok, elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása volt. A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújították és korszerű, digitális eszközökkel szerelték fel a lepárló helyiségeket, kialakítottak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt is. A projekt része egy gyógynövényszárító, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő 20 állomásból álló tanösvény.
A beruházás során elkészült Pannonhalma városközpontját és a Főapátságot nemcsak fizikailag, hanem kulturális-turisztikai szempontból is összekapcsoló gyalogút, az úgynevezett Gesztenyés Horog rehabilitációja is. Az apátságnak évszázadokon keresztül a legfontosabb – ha nem az egyetlen – közlekedőútja a Gesztenyés Horog volt, amely kialakulását a mélyedésben lefolyó víz eróziója mellett a huzamos és gyakori használatnak is köszönheti. Állandósult nevét a korábban a felső szakasz környékén tenyésző apátsági szelídgesztenyésről kapta.

A horognak megbecsült helye van az apátság és a település történetében: maga is ezer vagy több évet számlálva érintetlen és élő tanúja az ezeréves múlt eseményeinek, jelenségeinek. Szerepe, jellege szerint egyszerre volt helyi és távolsági út: ez volt a Győrből Pannonhalmára jövő közvetlen út befejező szakasza. Ezen az úton indultak hajdan az apátok nem ritka kiszállásaikra, messzi utazásaikra. Itt jutottak föl a monostorba a különböző magyar és idegen méltóságok, köztük az alapító uralkodóház királyai, hercegei, soraikban a szentek is. Zarándokseregek lába verte föl a löszbe vájódott út porát; katonák csizmája, lovak patája rúgta-kavarta sarát. Szolgák, alkalmazottak és jobbágyok, a település apraja-nagyja lépte meg életében sokszor az emelkedő métereket.
Jelentőségét egészen 1831-ig megtartotta, amikor a nehezen járhatónak minősített régi út kiváltására megépült a ma is használatos Új út, míg a Gesztenyés Horog a feledés homályába veszett.

Pannonhalma Város Önkormányzata és a Pannonhalmi Bencés Főapátság a világörökségi területen fekvő, kétoldalról természetvédelmi területtel határolt történelmi út újjáépítése mellett döntött, hogy az apátság turisztikai kínálata, valamint az önkormányzat Területfejlesztési Operatív Program keretében létrehozott Pannonhalma Porta látogatóközpontja közt a vendégek idilli természeti környezetben közlekedhessenek.

A pályázat keretében a rekonstrukció első üteme zajlott le, megtörtént a terület közművesítése, a korábbi légkábelek terepszint alá kerültek, az út mentén pihenőpontokat alakított ki az önkormányzat, ahol az ingyenes wifi szolgáltatás keretében a látogatók a titok szó profántól a szakralitásig terjedő eltérő jelentéstartalmát bemutató audiovizuális tartalmakat is megtekinthetik.

A projektről további információ kérhető:
E-mail: kommunikacio@osb.hu