A Pannonhalmi Főapátság nem csak a spiritualitáson, hanem a kulturális eseményeken keresztül is a nyitott kapuk monostora. A bencés közösség és munkatársai ezt a szemléletet és ezt a légkört képviselik és viszik tovább, aminek egyik eszköze a kulturális eseményeken, programokon keresztül megvalósuló közösségteremtés.

Kulturális tevékenysége során a Főapátság az 1990-es évek legelején újraindította a Pannonhalmi Szemlét, majd létrehozta a Bencés Kiadót. Nehéz lenne felsorolni, hogy az azóta eltelt évtizedekben hány kiállítás, könyv, komoly- és könnyűzenei koncert, előadás, fesztivál, konferencia és közösségi esemény megteremtése fűződik a Főapátsághoz. A kultúrateremtés él, és a közösség öntudatának szerves része.

Legalább ilyen lényeges a főapátsági gyűjtemények kezelése és fenntartása. A Főkönyvtár nem múzeum, hanem napjainkig gyarapítja állományát. Kutatók előtt is nyitva áll a Levéltár páratlan iratanyaga. Munkatársaink gondozzák és katalogizálják az évszázadok során megóvott festményeket, kegytárgyakat, szobrokat is.