VENDÉGSÉGBEN 2020

„Egészen arcra borulva imádják benne Krisztust”

A Pannonhalmi Főapátság a 2020-as kulturális és spirituális évadát, rendezvényeit és kiadványait a „Vendégségben” témakör köré építi. A Főapátság ezzel a témaválasztásával tudatosan és aktívan bekapcsolódik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusba és előkészületeibe. Mindazonáltal a tematikus évaddal a kongresszus keretein túlmenően is körbe szeretné járni az eucharisztikus vendégség – és archetípusa, az emberi vendégség tapasztalatát.

A vendégség tapasztalata – így Lukács evangéliuma (10,1–22) – egyfelől annak felfedezése, hogy Isten Országa mennyi helyen működik már, akár a hirdetésre küldöttek tevékenységétől függetlenül is. Galilea vidékét járva a kiküldött tanítványok azt térképezik fel, mennyi helyen bontakozik már ki az Ország. A vendégség ilyen szempontból a vendégül látott ember rácsodálkozása arra, milyen gazdagságot adott Isten a vendéglátónak, főleg annak, akiről ezt az úton lévő nem is gondolta volna. A tematikus évben a Főapátság és szerzetesei – a monostorba érkező vendégekkel együtt – fel szeretnék fedezni saját vendégmivoltukat, illetőleg az esetlegesen idegennek gondolt vendéglátójuk megajándékozottságát. Ökumenikus tapasztalataink felvállalása, a más közösségekkel folytatott beszélgetés, a sajátunkétól különböző istentapasztalatok vagy gyakorlatok megismerése ebben a bizalomban történik.
Különösen is áll ez az eucharisztikus együttlétre, amelynek dinamikus történésében minden keresztény a saját befogadottságát és az Ajándékozó nem remélt nagyvonalúságát ismeri fel.

Dr. Dejcsics Konrád
kulturális igazgató