Időívek ékszerbe zárva

Egy különleges, apró tárgyban köszön vissza az idei, 19. Arcus Temporum zeneisége és lelkisége. Az Arvo Pärt műveiben kirajzolódó folyamatosság és körkörösség ölt testet a Zeibig Anna ékszertervező által megálmodott egyedi kitűzőben. A japán technikával készült ezüst ékszer magát a zarándokutat, az életet és a kortárs fesztivál ívét is szimbolizálja, mely egyfajta jelvénye és emléke lehet az ezeréves bencés monostorban töltött napoknak.

Zeibig Anna eredeti szakmája a belsőépítészet, melyet Sevillában tanult és művelt az ott eltöltött kilenc év során. Léptéket váltott, és új szenvedélyét, az ékszerkészítést is Spanyolországban, Madridban kezdte. Úgy véli, hogy az ékszerek legnagyobb ereje az, hogy utat nyitnak a szabadság felé. Ez a szabadság a tervezési döntéseink feletti szuverenitást jelenti, hangsúlyozva, hogy kik vagyunk, vagy kik szeretnénk lenni az ékszereken keresztül. Rendkívüli darabjai nem követnek semmilyen divatvonalat, inkább sajátos, nem mindennapi formavilággal rendelkeznek.

Anna azon kevés ékszerművészek egyike a világon, aki a mitsuro hikime nevű ősi japán technikával készít ékszereket. Ez egy különleges viasztechnika, amelyhez japán mestere tanítása alapján maga főzi a viaszt. Az alkotás folyamata hosszadalmas és teljes elmélyülést kíván, a végeredmény gyakran rejt meglepetéseket. Magyarországon elsőként alkalmazta ezt a technikát, amit Japánban is nagyon kevesen ismernek, szerte a világon csak néhány ékszerművész dolgozik vele. 2023-tól a technikát tanítani is kezdte.

Anna három természetes alapanyagból főz viaszt és abból mintázza meg a tárgyakat. Utána a viaszmodelleket úgynevezett precíziós viaszveszejtéses technikával öntik ki ezüstből vagy aranyból. Leginkább ezt a két nemesfémet használja, de porcelán, üveg vagy textil felhasználásával is hoz létre rendhagyó darabokat. Minden tárgya egyedi és kézzel készült.

Ékszerei több nemzetközi kiállításon és galériában is szerepeltek: Sanghajban, Rio de Janeiróban, Porto Alegrében, Londonban, Madridban, Valenciában, Torinóban, Milánóban, Athénban, Bécsben és Budapesten.

A 19. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál zarándoklat-tematikája megihlette a nemzetközileg is elismert ékszertervező művészt, egy egyedi brosst alkotott a fesztivál látogatói számára. A 4 gramm súlyú, 20-30 mm átmérőjű brossok megvásárolhatók az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál ideje alatt 2023. augusztus 25-27-én a Pannonhalmi Főapátságban, vagy megrendelhetők az arcus@osb.hu e-mail címen. Igény esetén fehér, sárga vagy rosé arany kitűzők is készülnek.

https://annazeibig.com/jewelry/anna

Kiemelt támogató:

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával: