Az út – Zarándok Akadémia Pannonhalmán

„A zarándoklat munka, önmagamon való munka! Találkozások révén valósul meg, a bizalom terében, a Szentlélek erőterében!” – mondta Hortobágyi T. Cirill főapát a fővédnökségével megrendezett Zarándok Akadémián a Pannonhalmi Főapátságban. Az idei, harmadik alkalommal megszervezett szakrális-spirituális látogatómenedzsment műhelytalálkozón a résztvevők az útonlét tematikáját járták körbe 2024. február 2-3. között. A kétnapos konferenciára összesen csaknem száz szakmai és egyházi szereplő, a desztinációk látogatómenedzsmentjében érintett kolléga, zarándokút-állomások és útvonalak üzemeltetője, valamint utazásszervező jött el.

Gazdagító előadások, értékes találkozások, közös munka és gondolkodás és bencés vendégszeretet. Ez jellemezte a 2024-ben immár harmadik alkalommal megszervezett Zarándok Akadémiát. A kétnapos műhelytalálkozónak a Pannonhalmi Főapátság adott otthont. A résztvevőket fővédnökként és házigazdagént Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntötte és kérte Isten áldását a konferenciára.

Cirill atya bevezetőjében hangsúlyozta, hogy azért van szükségünk arra, hogy útra keljünk, mert a hely, ahol élünk lelkileg és szellemileg egyfajta delíriumban tarthat. Sokszor hiányzik a kitekintés és a saját hangok, a megszokottak erősödnek fel. „Ez nem azt jelenti, hogy kóros vagy rossz a hely, hogy el kell onnan menekülni, hanem csupán annyit, hogy egy-egy időre ki kell onnan lépni: azért, hogy új impulzusokkal, megerősödve térhessünk vissza” – mondta. Majd hozzátette, hogy a zarándoklat pont erre való. Ahhoz ugyanis, hogy Krisztus tanítását hitelesen élhessük meg, azaz az Ő akaratát a gyakorlatba át tudjuk ültetni, előbb meg kell hallani a hangját. Tudnunk kell, hogy mit mond a Lélek. Ez a meghallás pedig ma is ugyanúgy zajlik, mint az első tanítványok idejében – fejtette ki.

Fotó: Horváth Márton/ Hungary Next

Jézus magával vitte egy útra tanítványait, és miközben bejárták Galileát és Jeruzsálembe tartottak látták a csodáit, hallották tanításait, kérdezték Őt és megbeszélték egymással, amit Tőle hallottak. Az úton mélyült a hitük, felismerték küldetésüket és elköteleződtek az Isten országának szolgálatában. Az Úr mennybemenetelét követően a Szentlélek tovább kísérte őket a Krisztussal megkezdett úton. Így találtak választ a felmerült kérdésekre és oldották meg az élet hozta helyzeteket, váratlan problémákat. „Ha egy hívő ember zarándoklatra indul, meg van a lehetősége annak, hogy ez a tanítvánnyá válás folytatódjon: a Szentlélek kíséri. És lehet Őt faggatni az élet hozta helyzetekről, a váratlanul támadt problémákról.”

Ahogy azt a főapát kifejtette, a zarándok szívvel való úton levésnek velejárója, hogy közben a Biblia első lapjainak a kérdései sejlenek fel nekünk címezve. „»Ádám, hol vagy?« Azaz, hol jársz az emberré válásod útján? És máris itt vagyunk a célnál: hiszen a legfontosabb küldetésünk, hogy az Istennek a rólunk megálmodta képe kibontakozzon.” A „hol van Ábel, a te testvéred?” kérdés, pedig arra irányítja figyelmünket, hogy vajon hol járunk a másokért való felelősségvállalás terén.

Egy zarándoklaton, ahogy együtt haladunk, a beszélgetések, a megosztások során a hitnek egy fontos oldala épül közöttünk: a bizalom. „A hit nem csak hitigazságok, hanem BIZALOM. Erősödő bizalom Isten és embertársaim felé” – mondta Cirill atya. Majd felelevenítette Szent Márton történetét, aki amikor meghalni készült, de hallotta, hogy két egyházközségben civódás van, útra kelt, hogy békét teremtsen. „Non recuso laborrem” – jegyezték fel mondását – azaz „nem vonakodom a munkától” A zarándok munka, önmagamon való munka – hangsúlyozta a főapát. Végül hozzátette: „Találkozások révén valósul meg, a bizalom terében, a Szentlélek erőterében! Ne vonakodjunk tőle, és segítsük azokat, akik erre az útra lépnek!”

Fotó: Horváth Márton/ Hungary Next

A kétnapos műhelymunkán mások mellett előadást tartott Dejcsics Konrád atya, a Főapátság kulturális igazgatója, aki a 800 éves Szent Márton-bazilikát is bemutatta. A jelenlévők Tanai Péter a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum igazgatójának vezetése során megismerhették az ország egyik legjelentősebb ásványtárának tartott pannonhalmi gyűjteményt. Gérecz Imre atya pedig Tóth Brúnó szerzetestestvérrel közös kötetükről, az „Átmenet – Zarándok tapasztalatok” című könyvről beszélgetett a résztvevőkkel.

A Zarándok Akadémián részt vett és előadást tartott mások mellett Anton Wintersteller, az ausztriai Szent Jakab Zarándokutak Egyesületének elnöke, aki az út tartalmáról, dimenzióiról és nyomairól szólt. A fórumon szervezett kerekasztal beszélgetéseken olyan neves szakemberek osztották meg tapasztalataikat és gondolkodtak együtt a résztvevőkkel, mint például Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, a bécsi magyar intézet nemrég kinevezett vezetője, Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai és tudományos főigazgató-helyettese, vagy Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő, a bécsi GD Consulting tanácsadó iroda vezetője, turisztikai szakblogger.

Fotók: Horváth Márton/ Hungary Next