Nagyböjti koncertsorozat – Vox Luminis Együttes

Vox Luminis Kórus koncertje

Időpont: 2024. 02. 23. péntek 19:00
Helyszín: Szent Márton-bazilika

Egyedülálló hangzásvilág a stílusában és történelmi jelentőségében is kuriózumnak számító 800 éves pannonhalmi bazilikában. A nemzetközi hírű belga Vox Luminis Kórus lép fel a Pannonhalmi Főapátság nagymúltú nagyböjti hangversenysorozatának nyitó alkalmán. Az 1224-ben újjáépített és felszentelt szerzetestemplom falai között felcsendülő zene- és kórusművek hallgatása során átélhetjük a nagyböjti időszak elcsendesedését, és elmélyülve haladhatunk Krisztus halálának és feltámadásának ünnepe felé.

Műsoron:
Anonymus: Lamentation de la Vierge au Croix
Antonio Lotti (1567-1740): Crucifixus a 8
Claudio Monteverdi (1567 – 1743): Adoramus te Christe
Domenico Mazzocchi (1592 – 1665): Piangete occhi, piangete
Alessandro Della Ciaia (c1605 – c1670): Lamentatio Virginis in dispositione filii de cruce
Domenico Scarlatti (1685 – 1757): Stabat Mater a 10 voci

A Vox Luminis Kórus a kezdetektől egyedi hangzásvilágával hódította meg a vokális zene kedvelőit világszerte. Nemzetközi elismertségüket olyan díjak sora is igazolja, mint a Baroque Vocal Award és a Gramophone Classical Music Award. Megjárták a világ legnagyobb koncerttermeit – egyebek mellett felléptek a londoni Wigmore Hall-ban, a Lincoln Centerben New Yorkban és a moszkvai Zaryadye Hallban – most pedig a pannonhalmi bencés szerzetesközösség meghívására, a felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Szent Márton-bazilikában ad koncertet a világhírű együttes.

És mily különös egybecsengés, hogy a szerzetestemplom újraszentelésének 800. évében egy szintén jubileumot ünneplő együttes lép fel az ősi falak között. Idén ugyanis húsz éve, hogy a nemzetközileg is elismert francia karmester és basszista, Lionel Meunier vezetésével megalakult a Vox Luminis. A régizenei énekegyüttes repertoárja főként a 17-18. századi angol, olasz és német zenét öleli fel. Pannonhalmi koncertjükön is itáliai barokk zeneszerzőkhöz nyúlnak vissza.

Jegyár: 5500 Ft
Jegyvásárlás

Kedves Vendégeink, a hangversenyre a belépés a főkapu felől történik, ahonnan a Szent Márton-bazilika 5 perc sétára található, ezért kérjük időben érkezzenek.
A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Támogatók:

                                               

 

Az együttes utaztatását a Wallonie-Bruxelles International támogatja.