Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat 2024

A Pannonhalmi Főapátság nagy múltú orgonahangverseny-sorozata változatos repertoárt kínál, magas színvonalon interpretálva a klasszikus és kortárs orgonaműveket. Az orgonahangversenyek nem csupán zenei élményt nyújtanak, hanem egyben a művészet és a spiritualitás összefonódását is megjelenítik a pannonhalmi bencés monostor impozáns környezetében. A felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Szent Márton-bazilika nagyorgonája mellett, a Boldogasszony-kápolna, valamint a Főapátsági Könyvtárban elhelyezett felújított barokk orgonák is főszerephez jutnak a 2024-es jubileumi ünnepi évben.

Húsvét

2024. április 1., hétfő 15:30

Lévai Kamilla orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Műsor:
Johann Sebastian Bach: C-moll Prelúdium és Fúga BWV 546
Olivier Messiaen: Offrande au Saint Sacrément
Georg Muffat: Toccata Decima
Georg Muffat: Passacaglia
Jan Welmers: Passacaglia
Johann Sebastian Bach: D-moll Concerto BWV 596

Lévai Kamilla 4 évesen kezdett zongorázni. Bachelor diplomáját a budapesti Zeneakadémián, majd mesterdiplomáját a krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián szerezte. Jelenleg a Łódź-i Zeneakadémia "Młodzieżowa Akademia Muzyczna" programjában tanul.
Zongoratanárként és korrepetitorként dolgozott a Komáromi Egressy Béni Zeneiskolában. Jelenleg két zeneiskolában oktat és vállal korrepetitori feladatokat, valamint a Krakkó főterén található Balettiskola korrepetitora, zongorakísérője. Mindemellett a krakkói Főkonzulátuson működő magyar iskola és óvoda ének-zene tanára és orgonistája.
Művészeti eredményei közül kiemelkedik a 2019-es második helyezése az Írországban rendezett Nemzetközi Orgonaversenyen, a 2020-as Białystok-i versenyen bejutott a legjobb 8 döntős közé , valamint 2021-ben második helyezést ért el a "France Music orgona kategóriájában. Koncertezett a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, az amszterdami és az utrechti Konzervatórium Festival Oude Muziek rendezvényein, továbbá számos lengyel városban.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft
Jegyvásárlás

Orgonák éjszakája

2024. május 18., szombat 19:00

Homolya Dávid & Vadász Attila koncertje

Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

A Pannonhalmi Főapátság 2021-ben egy nagyszabású orgonarekonstrukcióba kezdett, így az Orgonák Éjszakáján immár három professzionálisan felújított barokk orgona jut főszerephez a Pannonhalmi Főapátság impozáns klasszicista teremkönyvtárában.
A hangverseny fókuszában a mai Magyarországon föllelhető legöregebb orgonák egyike – a soproni Wöckherl-orgona és a kőszegi kálváriatemplom pozitívja után –, a felújított Zorkovsky-orgona áll, amely feltehetően a 18 sz. elején, 1710-ben készült. Mellette megszólal a 2022-re megújult 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona és a Káptalan-terem barokk pozitívja is, az ún. Corte-orgona.
A koncert további különlegessége, hogy a felújításokat vezető nemzetközi orgonaszakértő, orgonatervező Homolya Dávid, Vadász Attila orgonaművésszel közösen szólaltatja meg e különleges és értékes hangszereket. A hangverseny során ritkán játszott 17. századi művek hangoznak el, amelyek közt az orgonaművészek egy kortárs darabot is elrejtettek.

Műsoron:

A Zorkovsky-orgonán
Giovanni de Macque (1550-1614): Capriccio sopra re fa mi sol
Girolamo Frescobaldi (1583-1643): Partite sopra La Monica
Johann Jacob Froberger (1616-1667): Canzona seconda
Girolamo Frescobaldi: Capriccio III sopra il cucco
Franz Danksagmüller (sz. 1969): Estampie

A Podkonicky és a Corte-orgonán
Johann Sebastian Bach (1685-1750): d-moll Canzona BWV 588
Johann Sebastian Bach: Sonatina "Actus tragicus" BWV 106
Johann Sebastian Bach / Antonio Vivaldi (1678-1741): D-Dúr concerto BWV 972 (RV 230)

Homolya Dávid lenyűgözően sokoldalú művész: orgonaművész, nemzetközi orgonaszakértő, orgonatervező. Zenei végzettségét a Bázeli Zeneakadémián, a Schola Cantorum Basiliensis Régi Zenei Főiskoláján, valamint a Trossingeni Zeneművészeti Főiskola nemzetközi OrganExpert Master-stúdiumán szerezte. Orgonistaként maga is rendszeresen ellát egyházzenei szolgálatot. Orgonaszakértőként igazi hiányszakmában végez ismeretterjesztő, építő munkát. Nevéhez több orgonakincs megmentése fűződik a történelmi Magyarország területén. Egyik kiemelt jelentőségű munkája, a Kálvin téri református templom rekonstruált Deutschmann-orgonája, amelynek hangját sokan élvezhetik.

Vadász Attila a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulójaként érettségizett, majd a zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának orgona szakára, ahol Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben. Számos külföldi és hazai mesterkurzus résztvevője. 2013 őszétől a komáromi Egressy Béni Zeneiskola zongoratanára, 2016 őszétől pedig a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában oktat orgonát. 2016-ban az előkelő harmadik helyen végzett a brexeni Daniel Herz nemzetközi orgonaversenyen.

Belépőjegy: 5500 Ft
Jegyvásárlás

Múzeumok éjszakája

2024. június 22., szombat 19:00

Tabajdi Ádám és Osztrosits Eszter kamarakoncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna

Zenei időutazásra hív a Pannonhalmi Főapátság az orgonahangverseny sorozatának 2024. június 22-i koncertjén, a Múzeumok Éjszakáján. Késő reneszánsz és barokk szerzők művei mellett egy 14. században írt darab, és egy kortárs alkotás is felcsendül a Boldogasszony-kápolnában. A Tabajdi Ádám és Osztrosits Eszter művészházaspár által összeállított különleges repertoár a kápolna 1820-ban épült és 2023-ban teljeskörűen felújított orgonáján és hegedűn szólal meg az ő előadásukban.

Műsoron:
S. A. de Heredia: Ensalada
Anonymus: Estampie a Robertsbridge Kódexből
F. Danksagmüller: Estampie
J. S. Bach: E-dúr hegedű-csembaló szonáta BWV 1016
J. P. Sweelinck: Fantasia Chromatica SwWV 258

Osztrosits Eszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori képzésének doktorvárományosa. Tanulmányait Szombathelyen kezdte, 2010 óta a Zeneakadémia növendéke. 2014-ben Erasmus ösztöndíjjal Németországban tanult. Az Országos Zathureczky hegedűversenyen Különdíjjal, a Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyen Nívódíjjal jutalmazták. 2018-ban elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat. Kamarazenei fesztiválok állandó fellépője. 2015 óta az Osztrák-magyar Haydn Zenekar és az UMZE tagja. Elhivatott kamarazenész.

Tabajdi Adám zongoratanulmányait 5 éves korában kezdte, melyhez az orgona később, 14 éves korában kapcsolódott. Érdeklődésében meghatározóak a különböző kultúrák népzenéi és az improvizáció, melyekre állandó inspiráció forrásként tekint művészetében. Repertoárjában az állandó középpontot jelentő Bach mellett fontos szerepet tölt be Liszt és Franck, a 20. századi zene, benne Messiaen, Florentz és Ligeti műveivel. Elkötelezett előadója kortárs zeneműveknek, de szoros kapcsolatot érez régi mesterek munkásságával is, mint Sweelinck, Weckmann vagy Couperin.

Belépőjegy: 4500 Ft
Jegyvásárlás

Szent István király ünnepe

2024. augusztus 20., kedd 15:30

Szabó Imre orgonaművész ünnepi koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Műsor:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): h-moll prelúdium és fúga, BWV 544
Liszt Ferenc (1811 – 1886): Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
César Franck (1822 – 1890): a-moll korál
Antalffy-Zsiross Dezső (1885 – 1945): Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
Koloss István (1932 – 2010): Fantasia in festum Sancti Stephani regis Hungariae

Szabó Imre, a szlovákiai orgonaművészet egyik kiemelkedő alakja 1956. szeptember 9-én született Érsekújvárott. Orgonatanulmányait Baróti Istvánnál kezdte magánúton Budapesten, majd Pozsonyban folytatta, ahol a Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Ferdinand Klinda tanítványaként szerzett diplomát.
A főiskola elvégzése után két évig, mint a Szlovák Zenei Alap ösztöndíjasa Ivan Sokol vezetésével tanult tovább. Több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. 1979-ben elnyerte a Prágai Tavasz Nemzetközi Orgonaverseny 3. díját, 1983-ban a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen a kortárs zenemű legjobb előadásáért járó különdíjat.
Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett a többi között Magyarországon, Csehországban, Németországban, Franciaországban (Párizs, Notre-Dame; Toulouse, St. Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Lausanne, Cathédrale), Ausztriában, Romániában, Lengyelországban adott hangversenyeket. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J.S.Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai.
Szakértőként részt vesz orgonák építésének és restaurálásának munkálataiban. Kezdeményezője és művészeti vezetője a pozsonyi Szlovák Rádió már hagyományos orgonahangversenyeinek. 1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskola orgonatanára, docense.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

A Zene Világnapja

2024. szeptember 27., péntek 19:00

Sárosi Dániel orgonaművész koncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna                 

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A virtuóz hegedűművész szerint a zene egy kivételes eszköz, a kultúrák közötti párbeszédhez és a béke előmozdításához.

Sárosi Dániel 1981-ben Kecskeméten született. Zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2000-ben nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia orgona szakára, ahol Ruppert István és Pálúr János tanítványa volt. 2003 nyarán a freiburgi Zeneakadémián kezdett orgonatanulmányokat a világhírű magyar származású professzor, Szathmáry Zsigmond osztályában. 2005 júniusában kiváló eredménnyel szerzett orgonaművészi diplomát Freiburgban. Ezután sikeresen felvételizett az intézmény posztgraduális szólista osztályába, ahol Martin Schmeding növendékeként végzett 2007-ben. Ugyanebben az évben fejezte be budapesti tanulmányait is, a Zeneakadémián orgonaművész–tanári oklevelet szerzett.
Középiskolás kora óta rendszeresen koncertezik Magyarország különböző templomaiban és hangversenytermeiben, így a többi között a debreceni Református Nagytemplomben, a budapesti Szent István Bazilikában és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében. Szintén koncerteket adott a németországi Freiburgban, Dortmundban, Trierben és Paderbornban.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

Karácsony

2024. december 26., csütörtök 13:30 és 15:30

Kiss Zsolt orgonaművész karácsonyi koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika                                                                   

Kiss Zsolt 1979-ben született Kapuváron. 8 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon. Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett. 1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain. Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének-, és orgonatanára, valamint a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya. Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Svájcban, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

Teljes árú belépőjegy: 4500 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 2500 Ft

További információ:

A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A koncertek 60 percesek.

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

TriCollis Foglalási Központ
Tel.: +36 96 570 191
Email: info@osb.hu
www.pannonhalmifoapatsag.hu

Támogatók: