A Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének keretében a kivitelezők elérték a 100%-os készültséget. A kormányzati támogatásnak köszönhetően a GINOP-7.1.6.-16-2017-00001 azonosítószámú „A Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése, a világörökségi helyszín megközelítését szolgáló új gyalogos útvonal kialakítása” pályázat során számtalan turisztikai elem készült el vagy újult meg.

A Gyógynövénykert „A” épületében kialakították a látványmanufaktúra tereit, valamint beépítették az új illóolaj lepárló berendezést. Az „A” épület belsőépítészeti kialakítása és berendezése folyamatban van.

A Gyógynövénykert „B” épülete 2021. tavaszától a merőben új látványosságnak számító Illatmúzeumnak ad majd helyet. Az interaktív, érzékszervekre ható élményeket nyújtó kiállítási elemek összeállítása, gyártása és beüzemelése március végéig befejeződik. A munkafolyamatok bemutatásának új elemeként egy sátrat kapcsolnak a „B” épülethez, ahol az Apátsági Pincészet által termelt szőlőmag alapanyag előkészítése történik. A préselés és termékgyártás folyamata követiezt a fázist. Az egész gyártási folyamatot a látogatók is megtekinthetik.

A Kertészet „C” épületében befejeződtek a gépészeti szerelések.

A látogatók körében eddig is kedvelt Teaházban befejeződtek a felújítási munkák, továbbá március végéig ez az egység is elnyeri végső belsőépítészeti formáját.

A Főapátság szándékai szerint, a Gyógynövénykert fejlesztése 2021. március végével lezárul és ezt követően átadható a vendégforgalomnak., amennyiben a pandémia következtében előálló helyzet ezt  a törekvést felül nem írja.