A MAGYAR BENCÉS KONGREGÁCIÓ PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG KONZORCIUMI PARTNEREIVEL EGYÜTT TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLT „A PANNONHALMI GYÓGYNÖVÉNYKERT KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE, A VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN MEGKÖZELÍTÉSÉT SZOLGÁLÓ ÚJ GYALOGOS ÚTVONAL KIALAKÍTÁSA” CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁRA.

A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázati felhívására. A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely beépül a meglévő turisztikai kínálatba. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, melyhez a pályázó konzorcium 950 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A projekt célkitűzése, hogy a Pannonhalmi Főapátság által őrzött és képviselt kultúra, továbbá a szerzetesi hagyomány, valamint a helyszín történeti, természeti és tájtörténeti értékei is minél több ember számára hozzáférhetőek, bemutathatóak legyenek. A helyszín tulajdonos-fenntartója a Szent Benedek Regulája alapján működő szerzetesi közösség egyedülálló folytonossággal tartja fenn történelmi távlatból is az európai kultúra egyik élő központját.

A turisztikai fejlesztés közvetlen célja a Főapátság területén fekvő gyógynövénykertben folyó munkálatok, elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása.
A beruházás során megvalósul Pannonhalma városközpont és a Főapátság fizikai és kulturális-turisztikai összekapcsolása az úgynevezett Gesztenyés Horog gyalogút rehabilitációja által, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvényt alakítanak ki.

További információ kérhető:
kommunikacio@osb.hu