Nagyböjti koncertsorozat

A Pannonhalmi Főapátság a 2020-as kulturális és spirituális évadát a „Vendégségben” témakör köré építi. A bencés szerzetesközösség kiemelten is arra szeretne figyelni, miként találkozhat a monostorba érkező vendég személyében Krisztussal. A Szent Márton-bazilikában felcsendülő zene- és kórusművek hallgatása során a nagyböjti időszakban az elcsendesedés, elmélyülés mellett a saját vendégmivoltunkat is felfedezhetjük.

2020. február 28.
A MAGYAR RÁDIÓ GYERMEKKÓRUSA ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

Műsor:

Niccolo Jommelli: Pieta Signore (Miserere mei Domine) 40’
Előadja: Szili Gabriella és Ducza Nóra
Michael Haydn: Missa sub titulo Sancti Leopoldi in festo Innocentium 20’
Előadja: Szili Gabriella, Ducza Nóra, Bakos Kornélia és a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Szólisták:
Szili Gabriella – szoprán
Ducza Nóra – mezzoszoprán
Bakos Kornélia – alt

Művészeti vezető és vezényel: Dinyés Soma

2020. március 13.
„ANGYALOK PÁRBESZÉDE”

Tájékoztatjuk a kedves érdeklődő vendégeket, hogy a március 13-án, péntek este megrendezendő nagyböjti koncertre (Nishat Khan és a Szent Efrém Férfikar) a veszélyhelyzetre való tekintettel nem tudunk további érdeklődőket fogadni. Az on-line jegyárusítást beszüntettük és a helyszínen sem lehet majd jegyet váltani az eseményre. A szervezők 100 főben limitálták a résztvevők számát. Az érintettek szíves megértését kérjük!

NISHAT KHAN ÉS A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR NAGYBÖJTI MŰSORA

Nishat Khan szitár
Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás

A műsor alapját nagyböjti gregorián, bizánci és szír himnuszok, illetve a nagyböjti készülethez kötődő arámi, magyar, orosz, georgiai, spanyol motetták képezik, amelyekhez Nishat Khan „szitár-imákkal” csatlakozik, s így alakul ki a hangverseny egyedi, különféle vallások és kultúrák hagyományát összekötő „angyali találkozása”.

Nishat Khan több generációra visszanyúló zenészcsalád sarja, a szúfi tanítás szerint élő, világhírű szitárművész. A Szent Efrém Férfikar pedig már lassan két évtizede kutatja és teszi közkinccsé a korai kereszténység bizánci és nyugati ágának liturgikus zenei örökségét. Nishat Khan és Bubnó Tamás személyes találkozója alkalmával hamar kiderült, hogy egy egészen egyedi megközelítésű és napjainkban különösen időszerű iszlám–keresztény zenei párbeszédet fölvázoló és ötvöző, szakrális színpadi megjelenés mindkét fél számára nagy örömöt jelentene. Ez a zenei találkozás 2015-től már a világ több pontján is megvalósult, s most Pannonhalma csodálatos miliőjében is létrejön.
Az iszlám misztikus irányzata a szúfi – a szó önmaga is ’misztikust’ jelent – az Istennek való teljes önátadás tana, a legmagasabb minőségű földi élet, melyet az ima és a filozófia tölt be. Már a 9–10. században sokan éltek e tanítások szerint, hallatlanul gazdag és érdekes – belső tartalmában a korai kereszténységgel és a misztikus keresztény írókkal nagyon hasonló – hagyományt alapoztak meg, amely India északi területein is elterjedt.

2020. március 27.
VARGA TAMÁS CSELLÓKONCERTJE

A koncert a veszélyhelyzetre való tekintettel elmarad. Megértésüket kérjük. A jegyek visszaváltásával kapcsolatban rövidesen informáljuk Önöket.

Műsor:

J. S. Bach: G-dúr szvit szólócsellóra BWV 1007
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Menuet I / II – Gigue
J. S. Bach: d-moll szvit szólócsellóra BWV 1008
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Menuet I / II – Gigue
J. S. Bach: C-dúr szvit szólócsellóra BWV 1009
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Bourée I / II – Gigue

A koncertek kezdési időpontja: 19:00

A pannonhalmi bencés szerzetesközösség szeretettel várja a hívőket és érdeklődőket a koncertet megelőzően a 17:40-kor kezdődő vesperásra és szentmisére a bazilikába.

Jegyár : 3500 Ft/fő

Online jegyvásárláshttps://www.jegymester.hu/hun/Festival/8210330/Nagybojti-koncertsorozat

További információ és jegyrendelés:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: +36 96 570 191
Email: info@osb.hu

Fotó: Halla Bálint