Cirill főapát úr vezette a 100. online esti imát

A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban március 16. óta a koronavírus miatti veszélyhelyzet minden napján tartanak online esti imát. Az első sorozatban március 16. és június 12. között 89 egymást követő napon át kapcsolódhattak be a bencés diákok, öregdiákok, a közösség barátai - a nagy bencés család - a pannonhalmi diákotthon talán legszemélyesebb és legmélyebb hagyományába - online. Az online közvetített esti imák első sorozatában volt Húsvét vigíliája (április 11.), Tóth Donát bencés jelölt, egykori pannonhalmi diák beöltözése (június 7.), valamint Trianon évfordulója, amikor is Simó Gáspár csíkszeredai atyával együtt határon túli diákjaink mondták el az esti imát (június 4.). Az első esti imát március 16-án, az első évad utolsó imádságát az évzáró napján, június 12-én Albin igazgató atya vezette. Ugyancsak ő kezdte az új online évadot Szent Márton ünnepén, november 11-én.
A 100. esti imát 2020. november 21-én Cirill főapát úr vezette. Krisztus Király ünnepéről beszélt, arról, miként határozza meg a korstílus és kor uralkodó elvárása a mai ember életét, miként foglal le és próbál irányítani. Ezzel szemben Krisztus a lélek és a szív útján akar bennünket Isten felé vezetni - ő, aki kudarcainkat is képes Isten felé fordítani:

"Azért nekem néha eszembe jut, hogy mi lesz, ha mégse sikerül minden. Ha elrontok dolgokat, kapcsolatokat az életemben, ha kihagyok vissza nem térő lehetőségeket, hogyha nem tudok mindig az éhezőnek enni adni, vagy nem lesz erőm időt fordítani, időt szánni társamnak. Ilyenkor Lukács evangéliuma 19. fejezetének 10. verse jut eszembe - Zakeus történetének a záró mondata, amikor Jézus azt mondja: az Emberfia azért jött a világba, hogy megkeresse és üdvözítse azt, ami elveszett. Bízom benne hogy az életem történetében nincs nem lesz olyan ami ne lenne gyógyítható."

Az esti imákat bencés szerzetesek és bencés diákok közvetítik a diákkápolnából, illetve a Szent Márton-bazilikából. A közvetítéseket Halla Bálint (Ph'21a) végzős diák vezeti. Az imádságok teljes gyűjteménye elérhető lejátszási listában a Pannonhalmi Bencés Gimnázium YouTube-csatornáján.