A november a gimiben

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium novemberének középpontjában védőszentünk, Szent Márton megünneplése állt. Az 1700 éve született szent tiszteletére a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a QPAC Bencés Diáksport Közhasznú Egyesület november 3-án Szent Márton Vívókupát szervezett. A negyedik alkalommal megrendezett versenyt tőr és párbajtőr fegyvernemben hirdették meg a 2000. január 1. és 2005. január 1. között születettek számára.

Az évek során hagyománnyá nőtte ki magát a Szent Márton hét, amely során nem csak érdekes és értékes előadásokon, programokon lehet részt venni, de 26 éve minden évben az aktuálisan választott témának megfelelően gyűjtést is szerveznek a diákok. Az idei, november 5-11. között megrendezett Szent Márton hét fókuszában az autizmus állt, a novemberi moziműsor is ehhez a témakörhöz kapcsolódóan állt össze. November 6-án diákjaink a Mindszentpusztai Autista Otthonban tettek látogatást. A gimnáziumi Galériában Daniss-Bodó Eszter két autista gyermeket nevelő szülő „kék” fotokiállítása nyílt meg november 7-én.  Másnap az autizmussal élő gyerekek és felnőttek lehetőségeiről folytattak kerekasztal beszélgetést a Díszteremben, november 9-én pedig a tornacsarnokba szerveztek árveréssel egybekötött bolhapiacot.  A Szent Márton hét utolsó előtti napján a személyes történetek kerültek terítékre, este pedig a Nem Adom Fel! együttes adott koncertet a Díszteremben. A zárónapon az ünnepi liturgiát is celebráló Franz Jung würzburgi megyéspüspökkel találkoztak diákjaink. A Szent Márton héten összegyűlt 1,3 millió forintnyi adományt a pannonhalmi óvodának ajánlották fel autistákat segítő játékok és eszközök beszerzésére.

November 16-án került sor az idei második nyílt napra a gimnáziumban, ahol az érdeklődők az októberi nyílt naphoz hasonlóan intézményünk működéséről kaphattak részletes információkat, tanórákon és tárlatvezetésen vehettek részt.

A Magyarország ellen indított 7. cikkely szerinti eljárásról Steiner Attila (Ph’01) Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkár tartott nyílt jogszakkört az Asztrik teremben.

Nem kevésbé fontos témáról, a klímaváltozásról adott elő Tények és tévhitek tudományos szemmel címmel Ürge-Vorsatz Diána klímakutató november 22-én.

Bencés közösségünk november 28 – december 1. között monostori hétvégét tartott 12. évfolyamos diákjaink számára.

Novemberben a Képmás legújabb számában gimnáziumunk igazgatójával, Albin atyával közöltek interjút, a kórus új pannonhalmi pulóvereket kapott, valamint egy új Facebook oldalt is létrehoztak azoknak, akik a gimnázium kosárcsapatának működését szeretnék nyomon követni (https://www.facebook.com/QpacKosarlabda/?__tn__=HHH-R)