Csíkszeredai diák nyerte az idei Cultura Nostra vetélkedőt

2020. október 16-án a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Dísztermében tartották a 19. Cultura Nostra történelmi verseny ünnepélyes eredményhirdetését és a hozzá kapcsolódó Trianon100 mini-konferenciát. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill főapát úr köszöntője után Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára, a bencés gimnázium egykori diákja mondott ünnepi beszédet. A program részeként Ablonczy Balázs és Révész Tamás történészek tartottak előadást a legfrissebb Trianon-tematikájú kutatási eredményeikről.

Lassan 20. éve a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság meghirdeti a Cultura Nostra című történelmi versenyét. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése – emelte ki Hardi Titusz OSB, a főapátság oktatási főigazgatója, az esemény házigazdája. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat. A többfordulós verseny döntőjét minden évben a Pannonhalmi Főapátságban rendezik meg, amelyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívják meg. A Cultura Nostra történelmi vetélkedő döntője nem csupán a csapatok versenyéről szól. A döntő kötetlen légkörét a diákok felkészültsége és a feladatok sokszínűsége garantálja, színvonalát az egyetemi tanárokból álló zsűri biztosítja évről-évre. Idén, a járványhelyzet miatt nem csapatok, hanem egyéni versenyzők neveztek és a Trianoni békediktátum társadalmi hatásait elemző dolgozatokkal jutottak a döntőbe.

„A Főapátság kezdetei a Kárpát-medencei közös haza szervezésének a kezdetére nyúlnak vissza, így küldetésünknek látjuk a múlt alapján a jelen és a közös jövő erősítését, a személyes szálak fonogatását! Mi más lenne erre alkalmasabb, mint egy történelmi vetélkedő, amelyik hosszú éveken át módszeres tematikával súlypontokat helyez el, szakirodalom összeállítással szemléletet formál, és ezáltal a haza-szeretetnek, a haza megbecsülésének és a nemzeti identitástudatnak, nem szólamszerűen hangoztatja a jelentőségét, hanem a maga konkrétságában mélyíti el azt!” – fogalmazta meg a hagyománnyá vált verseny idei tematikájának, a Trianoni évfordulóra való emlékezés indokoltságát Cirill főapát.

Latorcai Csaba az EMMI államtitkára ünnepi beszédében köszöntötte a legjobb eredményt elért tíz versenyzőt és felkészítő tanáraikat. Kiemelte, hogy hazai és határon túli középiskolásoktól számos nagyszerű pályamű érkezett, ami „bizonyíték arra, hogy a ma élő fiatal generáció tagjai értik és megértik azt a tételt, miszerint a jövőt csak úgy érhetjük meg és nyerhetjük meg magunknak, ha tisztában vagyunk múltunkkal és tanulunk annak minden sorsfordító eseményéből.”. Beszédében külön köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak, mert „a család mellett övék a legnagyobb felelősség, hogy utódaink egy identitásában erős, büszke és a kontinens jövőjét meghatározó módon befolyásolni tudó nemzet tagjaiként élhessenek.”. Ezután köszönetet mondott a Rákóczi szövetségnek is, a több mint három évtizede tartó nemzet szellemi és lelki egyesítéséért végzett munkájukért, majd szavait a diákokhoz intézte. „Ti vagytok ennek az ünnepélyes alkalomnak a megszólítottjai. Veletek együtt mindazon társaitok, akik vállalták, hogy a száz esztendővel ezelőtt, Magyarországot és a magyar nemzetet ért történelmi traumát és annak következményeit feldolgozzátok, egyszersmind bemutassátok azt, hogy bárhogy is forduljon a történelem kereke, ha hiszünk önmagunkban, és abban, hogy a legnehezebb történelmi időkben is képesek voltunk és vagyunk a jövőnkre vonatkozóan sikeres válaszokat adni, akkor megmaradunk.” Ünnepi beszédét az alábbi gondolattal zárta: „Azt kívánom, hogy eleink bátor helytállása, cselekvő hazaszeretete erősítsen bennünket – és benneteket is, kedves fiatalok – abban, hogy nekünk, magyaroknak van jövőnk, s a nemzet összefogása elég muníciót ad ahhoz, hogy sorsunkat az előttünk álló és minden bizonnyal számos kihívást tartogató következő évtizedek során is, magunk alakíthassuk, évezredes otthonunkban a Kárpát-medencében.”

A köszöntők után elsőként Ablonczy Balázs történész „Trianon másképp – Magyarország, 1918-1921”, majd utána Révész Tamás történész, a bíráló zsűri elnöke „A katonákról másképp. A magyar haderő 1918-1919-ben” című előadását hallgathatták meg a jelenlevők.

Az előadások után sorrendben megnevezték a tíz nyertes diákot, akik értékes ajándékcsomagokat kaptak a szervezőktől. A XIX. Cultura Nostra idei győztesei:

 

  1. Balló Levente, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda
  2. Nagy Domonkos, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
  3. Gordos Bence, Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium, Szeged
  4. Varga Márk, Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium, Szeged
  5. Bíró Mirjam, Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc
  6. Sélley Anna, Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
  7. Török Brigitta, Bányai János Műszaki Szakközépiskola, Székelyudvarhely
  8. Hajdú Ferenc Bence, Szondy György Gimnázium, Ipolyság
  9. Jónás Dóra, Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium, Karcag
  10. Gyarmati Flóra, Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, Eger