EGYH-TAB-20-P-0007

2020.évi egyházi táborok és közösségi célú projektek támogatása

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság részére 2 689 000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a „2020. évi egyházi táborok és közösségi célú projektek támogatása” támogatási cél megvalósítása érdekében.

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó plébániák az alábbi projekteket valósították meg jelen támogatásnak köszönhetően, amelyek táborok, hitmélyítő közösségi alkalmak megvalósítását és azokhoz kapcsolódó eszközök beszerzését jelentik:

Szent Péter és Pál Plébánia – Bakonypéterd: Fiatalok bevonása a hitéletbe

Támogatási összeg: 500 000,- Ft

A plébánián a fiatalok és a hittanosok számára szerveztünk közösségi programokat. Ennek keretében kézműves foglalkozást, és a bérmálás szentségének felvételére készítettük fel őket.

 1. Ádventi kreatív műhely a plébánián: Adventre készülve családi körben készítettek adventi koszorúkat a fiatalok és a hittanosok.
 2. Bérmálás és felkészítő foglalkozás: Bérmálási felkészítő keretében előadást tartott a fiataloknak Tarján Emőke és Hutvágner Kamilla az önismeret témakörében, Gilicze Tamás pedig a reformációról. Az előadásokon a fiatalok támpontokat kaptak a felnőtté válás felé vezető úthoz és hitük elmélyítéséhez. A bérmálkozásra készülő fiataloknak vásároltunk újszövetségi Szentírást, melyeket a felkészítőkön használunk. Az előadások, felkészítők és a programok után kötetlen beszélgetésekkel, játékkal, közös étkezéssel folytattuk az együttlétet közösségépítési szándékkal. Ehhez vásároltunk élelmiszert. Minden fiatal kapott emblémázott pólót kapott, amelyet szívesen viselnek, és a közösséghez tartozásukat növeli
 3. Eszközbeszerzés: A plébánián a programok fontos része, hogy kötetlen beszélgetéseket folytatunk és együtt játszunk. Ezért vásároltunk csocsót és kiegészítő játékokat, hogy megteremtsük a közös játék lehetőségét. Valamint ezeken az alkalmakon elfogyasztott ételek és italok tárolására hűtőt vásároltunk. A programokon használt textilek (terítő, törölközők, konyharuhák) mosására mosógépet vásároltunk

egy közösségio foglalkozás eredményei

 

Szent Kereszt Plébánia – Győr: Eszközvásárlás a Szent Kereszt Plébánia részére

Támogatási összeg: 200 000,- Ft

A Szent Kereszt Plébániához tartozó közösségi épületben állítottuk fel a pályázati forrásból beszerzett pingpongasztalt. A hittanosok számára (ez kb. 180 fő) rendszeresen rendezünk közösségi alkalmakat, többek között nyári táborozást. A gyerekek körében nagyon népszerű a pingpong, az ún. „forgó” játékban rendszeresen együtt játszik több korosztály is. Ez rendkívül segíti a korosztályok egymáshoz való közeledését, a kicsik számára imponáló, hogy náluk idősebbekkel együtt játszhatnak, az idősebbek pedig szívesen „dédelgetik” a kisebbeket. A pingpong kifejezetten közösségépítő játék, sport. Tervezzük, hogy egész családokat bevonva „családos pingpong” összejöveteleket is rendezünk, így ezzel a családok barátkozását és kikapcsolódását is elősegíthetjük.

Alexandriai Szent Katalin Plébánia – Lázi: Kirándulások szervezése a Lázi Plébániával

Támogatási összeg: 500 000,- Ft

 1. Egyházközösség gyermekeinek kirándulása Balatonra: hátrányos helyzetű gyermekek kirándultatása történt meg a támogatásból, 4 alkalommal volt lehőség Keszthelyre utazni a gyermekekkel
 2. Csíksomlyói passión való részvétel – kirándulás Budapestre: A kórus Budapestre kirándulhatott a Csiksomlyói passió megtekintésére a Nemzeti Színházban, mely program elősegítette a közösség próbákon és fellépéseken túli kapcsolatépítést.
 3. Eszközbeszerzés: jelen támogatásból a plébánia csocsó- és pingpongasztalt vásárolt. Láziban nagyon sok a hátrányos helyzetű családban nevelkedő gyermekek, fiatalok száma, így a plébánián beszerzésre került játékokkal gondoskodást és értelmes közösségben való időeltöltést kívánunk nyújtani a gyerekeknek.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia – Pannonhalma: Kórustalálkozó utazási költségtérítésének támogatása

Támogatási összeg: 489 000,- Ft

 1. Jelen támogatásnak köszönhetően lehetősége nyílt a kórusnak 2020. október 23-25.-én Gyöngyösre, a kórustalálkozóra látogatni

Szent Márton Plébánia – Ravazd: Ünnepi készülődés Ravazdon

Támogatási összeg: 500 000,- Ft

 1. Egyházközösségi Szent Márton nap: Szent Márton búcsúünnepe 2020. november 14-én valósult meg egyházközösségünkben. Az elkészült bábokkal Szent Márton életének egy jelenetét (Szent Márton és a ketté vágott köpeny története) adtuk elő. A rendezvényen a gyerekek által készített rajzverseny eredményhirdetése alkalmával vendégül láttuk és megajándékoztuk az alkotókat
 2. Ádventi kreatív műhely a plébánián: Adventi koszorúkészítés alapanyagait felhasználva hittanosaink családi együttlét formájában készített koszorúkon keresztül készültek advent idején Jézus születésének ünnepére.

Két előadást tartottunk az önkéntes segítségnyújtás témájában (Segíteni jó! és Miért segítünk? címmel) Szent Márton életének mintája alapján.

 1. Eszközbeszerzés: Hétköznapokon és ünnepnapokon is megforduló gyereksereg használatába került a megvásárolt pingpongasztal és a sütő ás főzőlap rendezvényeink rendszeres szolgálatába került.

Szent Adalbert Plébánia – Veszprémvarsány: Fiatalok hitéletét elmélyítő programok Veszprémvarsányon Támogatási összeg: 500 000,- Ft

 1. Fiatalok hitéletét elmélyítő programok: Bérmálkozók felkészítő foglalkozása Budapesten Keresztes Ilonával 2020. március 7. (107 950,- Ft);
 2. Éjszakai túra Pannonhalmára: étkezés, zarándokfüzet és zarándokpóló vásárlása (95 980,- Ft)
 3. Bibliaóra fiataloknak: Szentírás (Újszövetség) vásárlása (52 700,- Ft); élelmiszer vásárlás (30 195,- Ft), tisztítószerek vásárlása fertőtlenítéshez (13 175,- Ft)
 4. Eszközbeszerzés: nyomtató (100 000,- Ft); elektromos sütő és főzőlap vásárlása (100 000,- Ft)