Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat 2023

A Pannonhalmi Főapátság orgonakoncert-sorozata immáron több, mint 50 éves múltra tekint vissza. Minden évben Húsvéthétfőn, Szent István király ünnepén, a Zene Világnapján és Karácsony másnapján megtelik a Szent Márton-bazilika, melynek különleges akusztikájú terében elcsendesedve, áhítattal hallgatják a jelenlévők a meghívott művészek játékát, élményt adva ezzel előadónak és közönségnek egyaránt. Ez a hagyomány nem csupán a Pannonhalma és vonzáskörzetében élők életének részévé vált, hanem országos ismertségre is szert tett az elmúlt évtizedek során.

2023-ban a hangverseny-sorozat kiegészül két esti előadással is. A Boldogasszony-kápolna felújított barokk hangszerén szólalnak meg a művek a Múzeumok és az Orgonák éjszakáján is. Ez utóbbi országos rendezvényhez először csatlakozik a Pannonhalmi Főapátság.

Húsvét

2023. április 10., hétfő 15:30

Kapitány Dénes orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika
A húsvéti Szent Három napjának méltó lezárása a hagyományos húsvéthétfői orgonahangverseny, amelyen Kapitány Dénes, a zirci Ciszterci Apátság orgonaművésze szólaltatja meg a Szent Márton-bazilika 41 regiszteres koncertorgonáját.

Műsor:
J. S. Bach: Zárókórus a Máté Passióból
J. S. Bach: Erbarme dich BWV 721
Kapitány Dénes: C-dúr Partita
Langlais: Incantation (Lumen Christi)
Kapitány Dénes: Krisztus virágunk
Kereszty Jenő: Feltámadt Krisztus e napon
Th. Dubois: Verset- Choral, Alleluia
Guilmant: Offertoire (O filii...)
F. Händel: Halleluja kórus a Messiásból

Kapitány Dénes orgonatanulmányait a kalocsai Főszékesegyház neves orgonaművészénél, Leányfalusi Vilmosnál kezdte, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Virágh Endre és Mátyus Gabriella irányításával folytatta. Művész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában szerezte, ahol Hollai Keresztély és Karasszon Dezső volt mestere. Az orgona mellett a zongora szakot is elvégezte. 1999 őszétől a zirci Ciszterci Apátság orgonistája.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Online jegyvásárlás

Múzeumok éjszakája - Orgonahangverseny

2023. június 24., szombat 19:00

Dankos Attila orgona- és Kárász András Péter csellóművész koncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna
Bemutatkozik a felújított barokk orgona

A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna Elgasz Ferenc győri orgonaépítő mester által 1820-ban épített hatregiszteres pozitív orgonája a Pannonhalmi Főapátság, a pannonhalmi egyházmegye, valamint a Kisalföld legértékesebb és legérdekesebb történelmi orgonája.

A két fiatal művész orgona- és csellójátéka a hagyományos zeneművek egy új arcát mutatja meg.

Belépőjegy: 3500 Ft
Online jegyvásárlás

Orgonák éjszakája

2023. augusztus 5., 19:00 óra

Kiss Zsolt orgonaművész és Osztrosits Éva hegedűvész koncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna

2023-ban a Pannonhalmi Főapátság először csatlakozik a “hangszerek királynőjét” népszerűsítő országos rendezvényhez. A művek az idei évben felújított barokk orgonán hangzanak fel a Boldogasszony-kápolna falai között. Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya szakmai közreműködésével újult meg a nagyértékű barokk orgona, amely Bors László erdélyi orgonaépítő mester műhelyében nyerte el régi/új formáját.

Belépőjegy: 3500 Ft

Szent István király ünnepe

2023. augusztus 20., vasárnap 15:30

Szabó Imre orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Műsor:
Johann Sebastian Bach: a-moll prelúdium a fúga, BWV 543
Liszt Ferenc: Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
Antalffy-Zsiross Dezső: Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
Charles-Marie Widor: 7. (a-moll) szimfónia, op. 42/3 V. Lento, VI. Finale
Alexandre Guilmant: Lamento, op. 90
Koloss István: Fantasia in festum Sancti Stephani regis Hungariae

Szabó Imre több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett többek között Csehországban (Prága, Szent Vitus-székesegyház), Németországban, Franciaországban (Párizs, Cathédrale Notre-Dame; Toulouse, Basilique Saint-Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Kathedrale St. Gallen) is adott hangversenyeket. Vendégszerepelt több hazai és nemzetközi orgonafesztiválon. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J. S. Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai. A művész a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetem professzora.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

A Zene Világnapja

2023. szeptember 29., péntek 19:00

Király Csaba orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika                                                      

Király Csaba azon ritka művészek egyike, akik a zongora- és az orgonajátékot egyaránt professzionális szinten művelik. Számos magyar és külföldi fesztivál és koncertterem sikeres vendégszereplője.
Repertoárja a barokktól a napjainkig terjedő időszak zenei termésének széles választékát öleli fel. Bach, Beethoven, Liszt, Bartók és Kodály művei mellett megkülönböztetett szerepet játszik hangversenyein a legújabb kortárszenei alkotások bemutatása, valamint az improvizáció. Többek között nevéhez fűződik számos kortárs zeneszerző (Ligeti, Kurtág, Takács és Lutosławski) zongoraműveinek magyarországi és nemzetközi bemutatója.
1993-ban kitüntetést kapott a magyar zeneművek bemutatásáért kifejtett aktív tevékenységéért.
Liszt zongora- és orgonaműveinek elkötelezett terjesztőjeként, tolmácsolójaként 2004-ben újjászervezte a Liszt Társaság Pécsi Csoportját, melynek vezetője lett. 2005-ben megválasztották a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkárává. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében habilitált egyetemi docensként zongora- és orgonaszakon tanít.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Karácsony

2023. december 26., kedd 13:30 és 15:30

Konstantin Reymaier orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika                                                                   

Konstantin Reymaier teológiai tanulmányai mellett a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem hallgatója is volt, ahol 1992-ben  kitüntetéssel diplomázott orgonaművészként. 1991-ben a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztivál keretében megrendezett Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet.

1997 és 2001 között az Oxfordi Egyetem Mansfield College zeneigazgatója volt, és a Cambridge-i Egyetemen tanított.  Ezt követően 2005-ig a Grazi Zene- és Előadóművészeti Egyetem orgona- és improvizációs egyetemi tanára, majd a bécsi szemináriumba került. 2009-ben szentelték pappá.

Jelenleg székesegyházi kurátor, a Bécsi Érsekség Egyházzenei Tanszékének vezetője, a bécsi Szent István-székesegyház orgonaművésze.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

További információ:

A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A koncertek 60 percesek.

TriCollis Foglalási Központ
Tel.: +36 96 570 191
Email: info@osb.hu
www.pannonhalmifoapatsag.hu

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

ZARÁNDOKLAT 2023