Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat 2023

A Pannonhalmi Főapátság orgonakoncert-sorozata immáron több, mint 50 éves múltra tekint vissza. Minden évben Húsvéthétfőn, Szent István király ünnepén, a Zene Világnapján és Karácsony másnapján megtelik a Szent Márton-bazilika, melynek különleges akusztikájú terében elcsendesedve, áhítattal hallgatják a jelenlévők a meghívott művészek játékát, élményt adva ezzel előadónak és közönségnek egyaránt. Ez a hagyomány nem csupán a Pannonhalma és vonzáskörzetében élők életének részévé vált, hanem országos ismertségre is szert tett az elmúlt évtizedek során.

2023-ban a hangverseny-sorozat kiegészül két esti előadással is. A Boldogasszony-kápolna felújított barokk hangszerén szólalnak meg a művek a Múzeumok és az Orgonák éjszakáján is. Ez utóbbi országos rendezvényhez először csatlakozik a Pannonhalmi Főapátság.

Húsvét

2023. április 10., hétfő 15:30

Kapitány Dénes orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika
A húsvéti Szent Három napjának méltó lezárása a hagyományos húsvéthétfői orgonahangverseny, amelyen Kapitány Dénes, a zirci Ciszterci Apátság orgonaművésze szólaltatja meg a Szent Márton-bazilika 41 regiszteres koncertorgonáját.

Műsor:
J. S. Bach: Zárókórus a Máté Passióból
J. S. Bach: Erbarme dich BWV 721
Kapitány Dénes: C-dúr Partita
Langlais: Incantation (Lumen Christi)
Kapitány Dénes: Krisztus virágunk
Kereszty Jenő: Feltámadt Krisztus e napon
Th. Dubois: Verset- Choral, Alleluia
Guilmant: Offertoire (O filii...)
F. Händel: Halleluja kórus a Messiásból

Kapitány Dénes orgonatanulmányait a kalocsai Főszékesegyház neves orgonaművészénél, Leányfalusi Vilmosnál kezdte, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Virágh Endre és Mátyus Gabriella irányításával folytatta. Művész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában szerezte, ahol Hollai Keresztély és Karasszon Dezső volt mestere. Az orgona mellett a zongora szakot is elvégezte. 1999 őszétől a zirci Ciszterci Apátság orgonistája.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

 

Múzeumok éjszakája - Orgonahangverseny

2023. június 24., szombat 19:00

Dankos Attila orgona- és Kárász András Péter csellóművész koncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna
Bemutatkozik a felújított barokk orgona

A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna Elgasz Ferenc győri orgonaépítő mester által 1820-ban épített hatregiszteres pozitív orgonája a Pannonhalmi Főapátság, a pannonhalmi egyházmegye, valamint a Kisalföld legértékesebb és legérdekesebb történelmi orgonája.

A két fiatal művész orgona- és csellójátéka a hagyományos zeneművek egy új arcát mutatja meg.

Műsor:

Johann Pachelbel: Aria Sebaldina
Georg Philipp Telemann: Viola da gamba Sonata in a-moll TWV 41:a6
Johann Sebastian Bach: Suite Nr. I G-Dur, Prélude BWV 1007
Johann Sebastian Bach: Air aus der 3. Orchestersuite BWV 1068
Antonio Vivaldi: Sonata in a-minor RV 44
Juan Cabanilles - Tiento lleno de séptimo tono por Alamire
Georg Friedrich Händel: Aria da Xerxes HWV 40
Antonio Vivaldi: Sonata in B-flat major RV 47

Belépőjegy: 3500 Ft
Minden jegy elkelt.

Barokk mesterek az Orgonák éjszakáján

2023. augusztus 5., 19:00 óra

Kiss Zsolt orgonaművész és Osztrosits Éva hegedűvész koncertje

Helyszín: Boldogasszony-kápolna

2023-ban a Pannonhalmi Főapátság először csatlakozik a “hangszerek királynőjét” népszerűsítő országos rendezvényhez. A művek az idei évben felújított barokk orgonán hangzanak fel a Boldogasszony-kápolna falai között. Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya szakmai közreműködésével újult meg a nagyértékű barokk orgona.  A kivételes hangszer Bors László erdélyi orgonaépítő mester műhelyében nyerte el régi/új formáját, amelynek eredeti barokk hangzását Osztrosits Éva finom hegedűjátéka egészíti ki.

Műsor:
J. J. Froberger: Toccata IV FbWV 104
F. M. Veracini: Sonata Prima Op. 1 No. 1 (Ouvertura – Aria – Paesana – Minuet – Giga)
J. J. Froberger: Canzona VI FbWV 306
H. I. Biber: Passacaglia
J. J. Froberger: Fantasia IV sopra Sol, La, Re FbWV 204
J. S. Bach: Trio in G BWV 586
J. J. Froberger: Capriccio VII FbWV 507
J. B. Loeillet: Sonata in d Op. 5 No. 3 (Vivace – Largo – Rondeau – Giga)

Osztrosits Éva 2017-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Kokas Katalin tanítványaként. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.Számos versenyeredmény fűződik a nevéhez (2016-ban a Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny szonáta kategória 1. díja, a vonósnégyes kategória 2. díja).
Köztársasági Ösztöndíjas és a Yamaha-ösztöndíjat is (2016). Oktatott  kamarazenét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
2019-től a Kruppa kvartettel felvételt nyertek egy nemzetközi kamarazenei intézménybe (ECMA), ahol a világ elismert művészeivel dolgozhatnak együtt Európa számos országában.Elhivatott kamaramuzsikus: jelenleg a Korossy kvartett tagja. Szólistaként föllépett az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral, a Concerto Budapesttel, a debreceni Kodály Filharmonikus Zenekarral, a Savaria Szimfonikus Zenekarral. Elismert fesztiválok résztvevője és olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Vilde Frang, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Keller András, Klenyán Csaba, Fejérvári Zsolt vagy Fejérvári Zoltán.
2018-ban a Zathureczky Ede Versenyen négyéves használatra elnyerte a mester Rogeri mesterhegedűjét és egy Sartory-mestervonót.
2020-ban Junior Prima Díjat vehetett át, valamint ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia 3 éves Ösztöndíját is.2021-ben a Korossy kvartett tagjaként, a nemzetközi Bartók Világversenyen − a döntőbe jutást követően − 5 különböző különdíjat vehetett át. Egy évre rá felvételt nyertek a madridi Reina Sofia Egyetemre, ahol a legendás Alban Berg Quartet primárisának, Günter Pichler kamarazenei osztályában csiszolhatták tovább a tudásukat.
Ugyanebben az évben a Kocsis-Hauser Alapítvány Kuratóriuma Kocsis Zoltán-díjjal jutalmazta a Korossy Kvartett tagjait.

Kiss Zsolt orgonaművész 1979-ben született Kapuváron. 8 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon.
Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett.1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain.
Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanára, valamint a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya.
Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Svájcban, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

Belépőjegy: 3500 Ft
Minden jegy elkelt.

Szent István király ünnepe

2023. augusztus 20., vasárnap 15:30

Friedler Magdolna orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika

Műsor:

TÜKRÖZŐDÉSEK

Camille Saint-Saëns (1835–1921): Fantázia – Esz-dúr
Johann Sebastian Bach (1685–1750): 
A fúga művészete BWV 1080 – Contrapunctus 2.
Joseph Haydn (1732–1809): 
Flötenuhr – Válogatás
Kovács Szilárd Ferenc (1976–): 
Festival Fanfare – Hommage à Kodály Zoltán
Pikéthy Tibor (1884–1972): 
Improvizáció a Himnusz fölött
Kodály Zoltán (1882–1967): 
Epigrammák – Altató, Tavasz
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): 
Flötenuhr – Andante KV 616
Johann Sebastian Bach (1685–1750): 
A fúga művészete BWV 1080 – Contrapunctus 4.
Louis Vierne (1870–1937): 
Fantáziadarab – Toccata

Friedler Magdolna Veszprémben született. Pécsi főiskolai zongoratanulmányai után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben vette át kitüntetéses orgonaművész-tanári diplomáját. A Zeneakadémia Doktoriskolájában 2007-ben summa cum laude minősítéssel védte meg J. S. Bach orgonakorál-gyűjteményéről „Az Orgelbüchlein koráljai” című doktori értekezését. Számos más alkalom mellett Olivier Latry, Jacques van Oortmerssen, Szathmáry Zsigmond és David Titterington rangos orgonakurzusain vett részt.
Jelenleg Budapesten az ország legrégibb, 155 éve alapított alapfokú zenei intézményében, a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában tanít. Diákjai közül többen nyertek nemzetközi és országos orgonaversenyt, valamint végeztek a budapesti, bécsi és stuttgarti Zeneakadémián. Néhány hónapja vehette át Magyarország legrangosabb tanári elismerését, a „Bonis Bona” díjat.
Rendszeresen ad hangversenyeket itthon és külföldön.
A tanítás és a koncertezés mellett novellákat, meséket, gyermekverseket ír, amelyek különböző irodalmi folyóiratokban és antológiákban látnak/láttak napvilágot. Több kiemelkedő irodalmi díja mellett 2015-ben és 2022-ben is elnyerte „Az év pedagógus írója” címet.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

 

A Zene Világnapja

2023. szeptember 29., péntek 19:00

Király Csaba orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika                 

Műsor:
J. S. Bach: Esz-dúr prelúdium BWV 552
J. S. Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645
J. S. Bach: Esz-dúr fúga BVW 552
J. S. Bach: Nun komm der heiden Heiland BWV 659
J. S. Bach: Esz-dúr triószonáta BWV 525
Liszt Ferenc: Hosannah
Liszt Ferenc: Ave Maria (Arcadelt)
Liszt Ferenc: B-A-C-H prelúdium és fúga
Király Csaba: Improvizáció

Király Csaba orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanulóéveitől 1997-ig hét hazai és két nemzetközi zongoraversenyen nyert első díjat. Zongora- és orgonaművészként koncertezik, hangversenyeinek száma mára már meghaladja a másfélezret. Számtalan magyarországi szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Magyarországi koncertjein túl sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában: az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban, Indiában. Önálló hangversenyei mellett számos koncertsorozatot adott a nagy klasszikus zongoraszerzők életművéből, valamint több alkalommal előadta Liszt és Bach összes orgonaművét. 2004-2005-ben tizenöt orgonakoncertből álló jótékonysági hangversenysorozatát a pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház orgonájának felújítására ajánlotta fel. Király Csaba mindkét hangszeren improvizál. Többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből.  2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára lett, majd 2013-tól a Társaság elnökévé választották. Néhány évig a Zeneakadémia zongoratanára volt. Számos nemzetközi zongora- és orgonakurzust tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. A dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona tanszakának vendégprofesszora is volt. 2002 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében. 2004. és 2007. között az Intézet igazgatója volt, majd 2009-ben habilitált egyetemi docensi, 2018-ban pedig egyetemi tanári címet kapott. Jelenleg zongora és orgonatanárként tanít a PTE Művészeti Karán, valamint témavezető törzstag a Művészeti Kar Doktori Iskolájában. 2014. és 2017. között – tanári hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte. Művészeti tevékenységéért 2022. szeptember 2-án elnyerte szülővárosa, Komló díszpolgári címét.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Online jegyvásárlás

Karácsony

2023. december 26., kedd 13:30 és 15:30

Konstantin Reymaier orgonaművész koncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika                                                                   

Konstantin Reymaier teológiai tanulmányai mellett a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem hallgatója is volt, ahol 1992-ben  kitüntetéssel diplomázott orgonaművészként. 1991-ben a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztivál keretében megrendezett Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet.

1997 és 2001 között az Oxfordi Egyetem Mansfield College zeneigazgatója volt, és a Cambridge-i Egyetemen tanított.  Ezt követően 2005-ig a Grazi Zene- és Előadóművészeti Egyetem orgona- és improvizációs egyetemi tanára, majd a bécsi szemináriumba került. 2009-ben szentelték pappá.

Jelenleg székesegyházi kurátor, a Bécsi Érsekség Egyházzenei Tanszékének vezetője, a bécsi Szent István-székesegyház orgonaművésze.

Műsor:

Marcel Dupré
Variations sur un Noel
1886-1971

Johann Sebastian Bach
Pastorale in F-Dur, BWV 590
1685-1750

Edward Elgar
Coronation March
1857-1934

Konstantin Reymaier
Improvisation
*1967

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Jegyvásárlás a 13:30-kor kezdődő koncertre
Jegyvásárlás a 15:30-kor kezdődő koncertre

További információ:

A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A koncertek 60 percesek.

TriCollis Foglalási Központ
Tel.: +36 96 570 191
Email: info@osb.hu
www.pannonhalmifoapatsag.hu

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

ZARÁNDOKLAT 2023