Programok 2023

A Pannonhalmi Főapátság 2023-as kulturális évadát a zarándoklat jegyében hirdette meg.

2023. március 21. – 2024. március 21.

Időszaki kiállítások
a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtárában

1. Semitae in corde eius
… szívében zarándokútra készül

A kiállítás címét a 84. (83.) zsoltár 6-8. verse ihlette.
A vallásos ember zarándokútnak mondja létét, melynek végén az örök boldogság: Isten várja.
Az Istenhez vezető út elsősorban belső út, amely a csenden, imádságon át vezet, de lehet külső is. Sajátos belső és külső út egyszerre a zarándoklat, amely során egy olyan helyet, fizikai, földrajzi helyszínt keres fel az ember egyénileg vagy közösségben, ahol, hite szerint „ég és föld” összeér, a föld az éggel találkozik.

Ezeket a szent helyeket idézi fel utalás szintjén térképek, metszetek, szentképek, kegytárgyak, ereklyék segítségével a kiállítás, melynek anyagát a Pannonhalmi Főapátsági Gyűjteményéből válogattunk.

 

2. … melly jó, ha a gazdagság jók kezében áll… (Kazinczy Ferenc)
Restaurálási munka a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban

melly jó, ha a gazdagság jók kezében áll;
azok kezében, kik méltók hogy gazdagok légyenek,
 mert tudják melly végre kell élni vele.
                                                          Kazinczy Ferenc

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár a nemzeti kulturális vagyon része, gyűjteménye jelentős része „régi könyv”; muzeális, védett dokumentum. Gyűjteményében számtalan régi könyvet őriz, melyek az évszázadok során elhasználódtak, esetleg valamilyen fizikai hatásra megsérültek.
A kiállítás azt a könyvmentő munkát kívánja bemutatni, melyet támogatók-pályázatok segítségével a könyvtáros és a restaurátor együtt végez, hogy ezeket a muzeális köteteket még a további századokban is megcsodálhassák az érdeklődő látogatók.

 

2023. március 31., péntek 19:00

Nagyböjti koncert

Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár
Pulzus Vonósnégyes és Kiss Zsolt koncertje

Évadunk első  zenei eseménye a Nagyböjti koncert. A Főapátsági Könyvtár műemléki belső terében elhelyezett felújított barokk orgona és a vonós hangszerek együttes megszólalása egyedülálló élményt nyújt a zenekedvelő hallgatóságnak.

Műsor:

Johann Pachelbel: Herzlich tut mich verlangen – korálpartita
Georg Friedrich Händel: F-dúr orgonaverseny HWV293 Op.4 No.5
Johann Sebastian Bach: d-moll orgonaverseny BWV 1059
Michel Corrette: C-dúr orgonaverseny Op.26 No.4
Antonio Vivaldi: F-dúr versenymű hegedűre és orgonára RV 767

Belépőjegy: 3500 Ft

 

2023. április 5–2023. november 11.

Zarándoklat

Időszaki kiállítás
Helyszín: Főmonostori Kiállítótér

A zarándoklat fogalma a közfelfogás szerint jól körülhatárolhatónak tűnik: egy „szent hely fölkeresése kisebb-nagyobb távolságból”. Közelebbről megvizsgálva azonban a látszólag szilárd elképzelés inkább egyre újabb kérdéseket vet fel. A valóságban bejárható utat jelent vagy inkább vonatkozik a belső, spirituális útra? A bejárt út mennyiben kollektív és mennyiben személyes élmény? Mihez kötődik inkább a zarándoklat: az ünnephez vagy a hétköznapokhoz; esetleg válságos időkhöz? A felkért fiatal alkotók olyan új, kifejezetten a kiállításra készülő műveket hoznak létre, amelyek a zarándoklathoz köthető három hívószó – a sátor, a labirintus és a szuvenír – valamelyikéből indulnak ki.

Kiállító alkotók: Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán.
Kurátor: Mélyi József


2023. április 10., hétfő 15:30

Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat – Húsvét

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Kapitány Dénes orgonaművész koncertje

Kapitány Dénes orgonatanulmányait a kalocsai Főszékesegyház neves orgonaművészénél, Leányfalusi Vilmosnál kezdte, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Virágh Endre és Mátyus Gabriella irányításával folytatta. Művész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában szerezte, ahol Hollai Keresztély és Karasszon Dezső volt mestere. Az orgona mellett a zongora szakot is elvégezte. 1999 őszétől a zirci Ciszterci Apátság orgonistája.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft
2023. június 24., szombat 19:00

Múzeumok éjszakája – Orgonahangverseny

Helyszín: Boldogasszony-kápolna
Bemutatkozik a felújított XVIII. századi orgona

Dankos Attila orgona- és Kárász András Péter csellóművész koncertje

A pannonhalmi Boldogasszony-kápolna Elgasz Ferenc győri orgonaépítő mester által 1820-ban épített hatregiszteres pozitív orgonája a Pannonhalmi Főapátság legértékesebb és legérdekesebb történelmi orgonája. A hangszert Dankos Attila orgonaművész szólaltatja meg. Csellón közreműködik Kárász András Péter. A két fiatal művész hangszerpárosítása a hagyományos zeneművek egy új arcát mutatja meg.

Belépőjegy: 3500 Ft
Online jegyvásárlás

 

2023. augusztus 5., 19:00 óra

Orgonák éjszakája

Helyszín: Boldogasszony-kápolna
Kiss Zsolt orgonaművész és Osztrosits Éva hegedűvész koncertje

2023-ban a Pannonhalmi Főapátság először csatlakozik a „hangszerek királynőjét” népszerűsítő országos rendezvényhez. Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya szakmai közreműködésével újult meg a Boldogasszony-kápolna nagyértékű barokk orgonája, mely Bors László erdélyi orgonaépítő mester műhelyében nyerte el régi/új formáját.

Belépőjegy: 3500 Ft
2023. augusztus 20., szombat 9:00-18:00

Szent István király ünnepe

A pannonhalmi monostor története szorosan összefonódik hazánk történelmével. Szent István királyunk rendelése szerint Szent Márton hegyén a bencés szerzetesek mindennap imádkoznak hazánk fennmaradásáért. Első királyunk ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni a szent hegyre, hogy részesei legyenek a hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

A Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese – a Szent Márton-bazilika és kerengő, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár és a Főmonostori Kiállítótér – 2023. augusztus 20-án, 9.00–18.00 óra között díjmentesen látogatható a meghirdetett tárlatvezetések és előadások kivételével.

2023. augusztus 20., szombat 15:30

Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat – Szent István király ünnepe

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Szabó Imre orgonaművész koncertje

Szabó Imre, a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetem professzora, több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett többek között Csehországban (Prága, Szent Vitus-székesegyház), Németországban, Franciaországban (Párizs, Cathédrale Notre-Dame; Toulouse, Basilique Saint-Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Kathedrale St. Gallen) is adott hangversenyeket. Vendégszerepelt több hazai és nemzetközi orgonafesztiválon. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J. S. Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai. Ezen a napon a Szent Márton-bazilika 1985-ben felszentelt 41 regiszteres koncertorgonáján szólalnak meg a kiválasztott darabok a művész tolmácsolásában.


Műsor:
Johann Sebastian Bach: a-moll prelúdium a fúga, BWV 543
Liszt Ferenc: Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
Antalffy-Zsiross Dezső: Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
Charles-Marie Widor: 7. (a-moll) szimfónia, op. 42/3 V. Lento, VI. Finale
Alexandre Guilmant: Lamento, op. 90
Koloss István: Fantasia in festum Sancti Stephani regis Hungariae

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

2023. augusztus 20., szombat 20:00

Szent István intelmei Imre herceghez

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
Előadja: Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész
Zenei improvizáció: Borbély Mihály Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas dzsesszzenész
Rendező: Mispál Attila

I. István király több ízben járt Szent Márton monostorában. Fiát, Imrét is a szerzetesekre bízta, hogy a nagy kihívások közepette fia is tudjon majd Istenre hagyatkozni és méltó utóda legyen apjának.
A Pannonhalmi Főapátságban idén 19. alkalommal hallhatjuk Szent István király fiához, Imre herceghez írott, és feltehetően bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit. Az évezredes szöveg minden évben egy neves színész és egy improvizatív zenész tolmácsolásában tárul a közönség elé. A hagyományos és modern elemeket ötvöző előadást évről évre a Főapátság egy-egy újabb impozáns helyszínén láthatja a közönség.

Belépőjegy: 3000 Ft

 

2023. augusztus 25–27., péntek–vasárnap

Arcus Temporum XIX. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

A Pannonhalmi Főapátság legrangosabb kulturális eseménye az Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál 2023-ban zarándoklatra hívja  a spiritualitás, zene, irodalom és képzőművészet iránt érzékeny látogatókat.
Zenei művészeti vezetőink, Madaras Gergely karmester és Győri Noémi fuvolaművész, generációjuk egyik legismertebb művészházaspárja, Joseph Haydn, és a kortárs Arvo Pärt, észt zeneszerző műveit állítja párhuzamba.

Irodalmi díszvendégünk Barnás Ferenc író, aki utcazenészként fuvolájával bebarangolta Nyugat-Európát. A Zarándoklat időszaki kiállítás művészei mellett fiatal képzőművész hallgatók érkeznek Pannonhalmára, a zarándoklat témára megalkotott performanszuk színesíti a fesztiválprogramot. Kurátor és az alkotótábor vezetője Mélyi József.
A házigazda ezúttal Bősze Ádám zenetörténész, aki maga is 8 évig ferences szerzetesként élt, és erre a három napra ellátogat a bencés monostorba.

 

2023. szeptember 1 – 30. 
 Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtárában

„Elszálltak már, hajh az évek…”
100 éves a Bencés Diákszövetség

 A kiállítás az 1923-ban alapított, majd 1989-ben megújított Bencés Diákszövetség tevékenységét mutatja be.

 

 

2023. szeptember 22., péntek

III. Ökumenikus Konferencia

Nemzetközi konferencia a Pannonhalmi Főapátságban

Az ökumenikus szellemiség ápolása a pannonhalmi szerzetesközösség számára nem csak az idők kihívása, hanem pápai küldetés is egyben. Szent II. János Pál pápa 1996-ban a Szent Márton-bazilikában ezekkel a szavakkal fordult a bencés testvérekhez: „A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel.” Ebben a misszióban Ferenc pápa is megerősítette szerzetesközösségünket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Szent II. János Pál és Ferenc pápa kérését szem előtt tartva testvéregyházainkkal párbeszédben szervezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Ökumenikus Konferenciát 2023. szeptember 22-én.

 

2023. szeptember 29., péntek 19:00

Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat – A Zene Világnapja

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Király Csaba orgonaművész

„Kérem Önöket, tegyenek meg mindent ezen esemény érdekében, mely nemcsak a zene, hanem a világ számára is fontos.” / Yehudi Menuhin Elhangzott: 1975. október 1. Toronto, Kanada/
A Zene Világnapjához kapcsolódó koncerten immáron több éve a Pannonhalmi Főapátság falai között is megemlékezhetünk e jeles napról.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

 

2023. december 2., szombat 17:30

Adventi gyertyagyújtás

Helyszín: a Pannonhalmi Főapátság előtti tér

Adventi készületünk egyik legfontosabb eleme az adventi koszorú első gyertyájának imádságos,  ünnepélyes meggyújtása. Ez a gyertya a hit jelképe, a hit pislákoló fénye a sötétségben.
A Megváltó eljövetelére való várakozás és lelki felkészülést közös énekekkel indítjuk, amely az elcsendesülés lelkületébe vezet be bennünket.

 

 

2022. december 26., hétfő 13:30; 15:30

Főapátsági Orgonahangverseny – Karácsony

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Közreműködik: Konstantin Reymaier, a bécsi Szent István Székesegyház orgonaművésze

Konstantin Reymaier teológiai tanulmányai mellett a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem hallgatója is volt, ahol 1992-ben  kitüntetéssel diplomázott orgonaművészként. 1991-ben a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztivál keretében megrendezett Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet.
1997 és 2001 között az Oxfordi Egyetem Mansfield College zeneigazgatója volt, és a Cambridge-i Egyetemen tanított.  Ezt követően 2005-ig a Grazi Zene- és Előadóművészeti Egyetem orgona- és improvizációs egyetemi tanára, majd a bécsi szemináriumba került. 2009-ben szentelték pappá.
Jelenleg székesegyházi kurátor, a Bécsi Érsekség Egyházzenei Tanszékének vezetője, a bécsi Szent István-székesegyház orgonaművésze.

Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

 

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Fotók: Hajdú D. András