Pannonhalma természeti értékeit múzeumpedagógiai foglalkozás keretében mutatjuk be a gyerekeknek. Az arborétumban egy rövid sétát teszünk, ahol egy-egy jellegzetes fát, az év fáját, 2012-ben a zelnicemeggyet vizsgáljuk meg tüzetesen.

A biomassza fűtőműben beszélgetünk a fennálló környezetvédelmi problémákról, a lehetséges megoldásokról, melynek példájaként bemutatjuk a fűtőmű rakterét és fűtőterét, ismertetjük működését. Majd egy játékos kvíz következik, tapogatás útján teszteljük a gyermekek ismereteit, szemléltetvén a biodiverzitást.

Eztuán a kolostorkerti gyógynövényeket, és a gyógynövények különböző egészségvédő hatásait ismerjük a gyógynövénykertben.

A létrehozott ágyások azt szemléltetik, hogy milyen gyógynövényeket termesztettek a középkori apátságban. A növények megtekintését, megszagolgatását követően a műhelyben megismerkedünk a levendulafeldolgozás menetével.

„Gyógynövény-kaszinó” izgalmai következnek ezután: játékos, ugyanakkor nagyon is komoly tartalmú, egészségünk megőrzésére vonatkozó feladatok segítenek a látottak, hallottak elsajátításában, majd manuális foglalkozás zárja a programot. Ennek keretében:

A variáció (7-10 éves korosztály részére): Préselt gyógynövény részeket kartonlapokra ragasztják fel a diákok, majd ezt lamináljuk. Az elkészített „mű” elvihető, és memória játékként iskolai keretek között tovább használható a feldolgozó órán.

B variáció (10-18 éves korosztály részére): Préselt gyógynövény részeket lapos kavicsokra dekopázs ragasztóval ragasztják fel a diákok. Az elkészített „mű” elvihető, és memória játékként iskolai keretek között tovább használható a feldolgozó órán.

A program végén elköszönünk és felajánljuk egy gyógytea elfogyasztását a teázóban – minthogy egy „kaszinóban” italt is szoktak fogyasztani.

A program időtartama kb. 1,5 óra
Ajánlott korosztály 6-18 évesek
Ajánlott létszám egy osztály, max. 30 fő
Belépődíj Diák 850 Ft/fő

Kedvezőtlen időjárás esetén a jegyet visszaváltani nem áll módunkban!

A program nagy része szabad téren zajlik, ezért kérjük, időjárásnak megfelelő öltözékben érkezzenek!

Nemzeti Kulturális Alap

A foglalkozás az NKA támogatásával valósult meg.