A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak. Emellett a különböző vallások szakrális tevékenységének kellékeként is ismerték és használták őket.

2021-ben Pannonhalmán megnyitotta kapuit Magyarország első illatmúzeuma. Interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával. A tárlaton bemutatásra kerül hét olyan illat (például tömjén, pézsma vagy rózsa) melyet évezredek óta, a világ különböző tájain használnak. A Gyógynövénykert épületeinek felújítása, bővítése lehetővé teszi, hogy a látogató alaposan megismerje a növények termesztési technológiájától indulva, az illóolaj lepárláson keresztül a késztermék gyártását egyaránt.

A kert  – mint hely, a gyógynövények  –  mint a teremtett világ gazdagságának képmásai, a készítmények  –  mint a test és lélek gyógyírjai, mind-mind az ember javát, hasznát szolgálják. Isten azért teremtette őket, hogy öröm, boldogság és remény kísérje az ember életét.

 

Az Illatmúzeum látogatási rendje

Az illatmúzeum önállóan, illetve tárlatvezetéssel látogatható.

A látogatáshoz – az érvényben lévő kormányrendelet értelmében – a 18 év feletti vendégeknek védettségi igazolvány bemutatása szükséges.

Az illatmúzeumban egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat.

A tárlatvezetések ideje alatt egyéni vendégek önállóan nem tartózkodhatnak a múzeumban.

 

Az Illatmúzeum nyitva tartása

Péntektől vasárnapig 10:00 – 15:00 között

 

Az Illatmúzeum belépő díjai 2022-ben

Az Illatmúzeum önállóan díjmentesen látogatható

Az Illatmúzeumban szervezett csoportoknak tárlatvezetés kérhető (időtartama cca. 40 perc)

Felnőtteknek 1000.-Ft/fő

Diákoknak, nyugdíjasoknak 600.-Ft/fő

Egyéni látogatóknak tárlatvezetés indul 11.00 és 14.00 órakor

Felnőtteknek 1000.-Ft/fő

Diákoknak, nyugdíjasoknak 600.-Ft/fő