A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak. Emellett a különböző vallások szakrális tevékenységének kellékeként is ismerték és használták őket.

2021-ben Pannonhalmán megnyitotta kapuit Magyarország első illatmúzeuma. Interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával. A tárlaton bemutatásra kerül hét olyan illat (például tömjén, pézsma vagy rózsa) melyet évezredek óta, a világ különböző tájain használnak. A Gyógynövénykert épületeinek felújítása, bővítése lehetővé teszi, hogy a látogató alaposan megismerje a növények termesztési technológiájától indulva, az illóolaj lepárláson keresztül a késztermék gyártását egyaránt.

A kert  – mint hely, a gyógynövények  –  mint a teremtett világ gazdagságának képmásai, a készítmények  –  mint a test és lélek gyógyírjai, mind-mind az ember javát, hasznát szolgálják. Isten azért teremtette őket, hogy öröm, boldogság és remény kísérje az ember életét.

A Gyógynövénykertben található múzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába. Bemutatja a Pannonhalmán termesztett legjelentősebb gyógynövények történetét, botanikai sajátosságait. A látogatók a feldolgozás folyamatát is nyomon követhetik a szárítástól kezdve a termékek csomagolásáig. Az interaktív kiállítási tér bepillantást nyújt a bencés szerzetesi gyógyászati hagyományokba, a parfüméria történetébe, és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába. Magyarország első illatmúzeumában a látogatók interaktív eszközök és installációk segítségével merülhetnek el a kozmetikai és gyógyhatású készítmények pannonhalmi fortélyaiban. A tárgyi emlékek és a megszimatolható illatok több száz, sőt ezer évvel repítik vissza az érdeklődőket.

A Gyógynövénykert után a lepárló épületbe érkeznek a látogatók. Itt a legnagyobb területen termesztett pannonhalmi gyógynövény, a levendula feldolgozásával ismerkedhetnek meg. A látványműhelyben a lepárlást, az illóolajok előállításának folyamatát tekinthetik meg.  Továbbá a különböző gyógynövénykivonatok készítésének bencés fortélyaiban is elmerülhetnek, miközben megismerkedhetnek a felhasználás különböző módjaival.

Borsmenta, orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű és levendula. A monostori gyógyászat klasszikus gyógynövényei, amelyeket a bencés szerzetesek honosították meg hazánkban.  Az öt karakteres pannonhalmi illatba tölcséreken keresztül lehet beleszippantani. A múzeumban a növények botanikai sajátosságait is megismerhetik a látogatók, és az is kiderül, hogy gyógynövényként és fűszerként mire használjuk őket.

A betegápolás szolgálata szinte egyidős a Pannonhalmi Főapátsággal. 1201-ből van erre vonatkozó irat a levéltárban, ahol megemlítenek egy, a betegek gyógyításáért felelős Márton testvért.  A monostor a környékbeli betegek ápolására ispotályt tartott fenn. A bencés gyógyászat a 18. században élte virágkorát. Reisch Elek gyógyszerész testvér – akinek receptjei alapján napjainkban is készülnek a pannonhalmi gyógyteák - és kortársai hagyatékát máig őrzi a Pannonhalmi Főapátság. Korabeli eszközök és alapanyagok, receptúrák, patikai tárolóedények, fából készült tégelyek és szelencék tanúskodnak erről a korszakról, köztük a legrégebbi kiállított tárgy, egy 1566-os patikai edény.

A Mennyország Királynőjének, Máriának egyik fő jelképe a rózsa. A rózsavizet már az ókorban is használták illatosításra, szépítkezésre. A középkorban a monostori kertekben gyógyászati célokra kezdték el ültetni. A tetőtéri tárlókban ősi kultúrák, távoli birodalmak évezredes illataival találkozhatnak a látogatók. A rózsa mellett a mirha, a tömjén, a pacsuli, a rozmaring, az ámbra és a pézsma csábít egy kis szimatolásra.

Szirmokat, illóolajokat rejtő antik üvegcsék, különböző tölcsérek, pipetták, patikai mozsarak és receptúrák. Egy 18. századi parfümőr asztalának elengedhetetlen kellékei. Az Illatmúzeum emeleti terében azt a pillanatot élhetik át a látogatók, amikor egy korabeli szerzetes, vagy parfümőr épp elhagyta a munkaterületét. Asztalán ott pihennek a mindennapi munkája során használt és hasznosított alapanyagok és tárgyak, amelyek arra várnak, hogy a mester bármelyik percben visszatérve feladatához, egy újabb illatszert keverjen ki

A kertművelés, kertépítés terjesztése valódi kulturális küldetés volt. A kolostorkertek egyértelműen hatással bírtak az európai társadalmakra a kertművelési, feldolgozási ismeretek terjesztőiként.  A bencés birtokok az agrárium tudásközpontjaként működtek, ahol mindig igyekeztek a kor legmodernebb eljárásait alkalmazni, miközben ragaszkodtak évszázadokra visszanyúló hagyományaikhoz – ez Pannonhalmán ma sincs másként

Az Illatmúzeum látogatási rendje

Az illatmúzeum önállóan, illetve tárlatvezetéssel látogatható.
A látogatáshoz – az érvényben lévő kormányrendelet értelmében – a 18 év feletti vendégeknek védettségi igazolvány bemutatása szükséges.
Az illatmúzeumban egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat.
A tárlatvezetések ideje alatt egyéni vendégek önállóan nem tartózkodhatnak a múzeumban.

 

Az Illatmúzeum nyitva tartása

Június 7-10. Csak előre regisztrált csoportoknak
Június 11 - szeptember 5 között naponta 10.00-17.00
Szeptember 6-tól hétfő és csütörtök között csak előre regisztrált csoportoknak vezetéssel
Szeptember 6-tól péntektől vasárnapig 10.00 – 16.00

Az Illatmúzeum belépő díjai 2021-ben

Az Illatmúzeum önállóan díjmentesen látogatható

Az Illatmúzeumban szervezett csoportoknak tárlatvezetés kérhető (időtartama cca. 30 perc)

Felnőtteknek 600.-Ft/fő
Diákoknak, nyugdíjasoknak 300.-Ft/fő
Egyéni látogatóknak tárlatvezetés indul 11.30 és 14.30 órakor
Felnőtteknek 600.-Ft/fő
Diákoknak, nyugdíjasoknak 300.-Ft/fő