Sokan kíváncsiak a 2021-ben a GINOP-7.1.6-16-2017-00001 azonosító számú „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázat részeként a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében átadott Illatmúzeumra. A 2022. augusztus 13-15. között tartott Gyógynövénynapok központi helyszíne is az új turisztikai attrakció és környezete volt.

A Gyógynövénynapok legnépszerűbb programja a Hortobágyi T. Cirill főapát által tartott vezetés volt. A Pannonhalmi Főapátság elöljárója mesélt a vendégeknek a szerzetesi gyógyászati és gyógynövényes hagyományokról. Bemutatta a pályázat révén felújított lepárlót és beavatta az érdeklődőket a munkafolyamatokba. A projekt részeként megvalósult Illatmúzeumban pedig az öt pannonhalmi és a hét szakrális illatot, valamint a szerzetesi gyógyászat több évszázados emlékeit ismertette, miközben bátorította a résztvevőket, hogy lessenek be a fiókokba, ahol egyebek mellett a gyógyászatban és parfümiparban használt eszközök lapulnak.


A pályázat egyik célja, hogy az elsősorban helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatait a XXI. század követelményeinek megfelelően, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével tudja bemutatni a Főapátság. A Gyógynövénynapokon éppen ezért lehetőség volt gyógynövénygyűjtésre, és a pannonhalmi szőlőmagolaj, illetve gyógynövényes csokoládék kóstolására is, miközben a Főapátság szakavatott munkatársai meséltek a felhasznált alapanyagokról, az előállítás és felhasználás folyamatairól. A projektben készült el a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvény, amelyet a Gyógynövénynapokon Gérecz Imre alperjel atyával jártak be az érdeklődők a teremtésvédelmi sétán.


A Gyógynövénynapok minden napján több százan keresték fel a Gyógynövénykertet és az Illatmúzeumot. Emellett az elmúlt időszakban is népszerű volt a különböző médiumok körében az attrakció. A MTVA például élőben jelentkezett be az Illatmúzeumból, ahol azon kívül, hogy bemutatták azt, a Gyógynövénynapokat is népszerűsítették.