Projekt címe: Közösségépítés a keresztény identitásra építve a fiatalok helyben tartásáért
Kedvezményezett: Kisboldogasszony Plébánia (Nyalka)
Pályázati azonosító: EGYH-KCP-19-0569
Támogatás összege: 565.882 Ft

Az elnyert támogatás egy részét kirándulásra fordítottuk: 2020. március közepén Zirc, Bakonybél és Pápa nevezetességeit ismerhettük meg egy buszos utazás keretében. Jó volt látni a felújított ciszterci kolostort, templomot, a bakonybéli fejlesztéseket (vendégfogadó, templom, Szent Gellért kápolna) és a pápai Esterházy Kastély. Az utóbbi jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik édesanya beszámolója: még napokig emlegették fiai a vezetést, hangulatot, amit a kastélyban láttak. Sajnos a Covid – miatt többen az utolsó pillanatban lemondták az utazást.

A helyi értékek, múlt feltárására vállalkozott Tanai Péter muzeológus, aki 2020. szeptember 18-án is 19-én is tartott egy-egy előadást a nyalkai érdeklődők számára. Rendkívül alapos kutatásra támaszkodva mutatta be a település szakrális múltját. A régi értékek megőrzése, ápolása mindannyiunk feladata, a következő generáció ehhez kapott szellemi bíztatást. Az előadó megbízási díját a támogatásból fedeztük

2020 nyarán a nyalkai gyerekek sport- és ügyességi programokon vehettek részt 2 alkalommal Tóth Donát vezetésével. A leendő testnevelő oktató ügyes gyakorlatokkal csinált kedvet a rendszeres mozgáshoz, amit majd később is lehet folytani. Az oktató megbízási díját a támogatásból fedeztük. Nyalka településéletében fontos, hogy olyan programok is legyenek, amelyek a legfiatalabbakat célozzák meg. Ennek a részét képezte Lévai Kamilla programja, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Korban közel állt a fiatalokhoz, lelkesedése bátorítólag hatott. A népi és zenei kultúra rejtelmeibe vezette a gyerekeket. Helyszín a település művelődési háza, illetve a templom volt. A „zenei tábor” 2020. szeptember 26-27. között került megrendezésre. Célunk, hogy a későbbiek folyamán legyen folytatása a zenei programnak, esetleg egy helyi énekkar, zenész csoport kinevelése által. Lévai Kamilla megbízási díját jelen pályázatból finanszíroztuk.

Korábbi évek tapasztalata, kérése volt a nyalkai híveknek, hogy szervezzünk kirándulást. A pályázat kiváló lehőséget adott, hogy ez a vágy teljesüljön. A Covid-19 járvány viszont több idős embert visszatartott, hogy mégis részt vegyen a kiránduláson, zarándoklaton. Végül 2020.09.29-én Bodajkra látogattunk el egy kisbuszos kirándulás keretében. Az utóbbi időben jelentős állami támogatással sikerült felújítani a templomot, a zarándok-helyet. Célom azt volt, hogy ezt megismerjük, majd elmesélve otthon, későbbiek során még többen jöjjenek ide, vegyenek részt az itteni programokon. A kirándulás útiköltségét jelen támogatásból fedeztük.

Jelen támogatásból beszerzésre került 2 db vezeték nélküli hangszóró (mikrofonnal és állvánnyal), mely nagyban segíti a temetések, rendezvények megfelelő kihangosítását. Beszerzésre került egy szintetizátor, melyet oktatási céllal vásároltunk (orgonaoktatás, kántor utánpótlás céljából).