Orgona és hegedű találkozása Pannonhalmán a Múzeumok Éjszakáján

Zenei időutazásra hív a Pannonhalmi Főapátság az orgonahangverseny sorozatának 2024. június 22-i koncertjén, a Múzeumok Éjszakáján a Bazilika800 emlékévben. Késő reneszánsz és barokk szerzők művei mellett egy 14. században írt darab, és egy kortárs alkotás is felcsendül a Boldogasszony-kápolnában. A Tabajdi Ádám és Osztrosits Eszter művészházaspár által összeállított különleges repertoár a kápolna 1820-ban épült és 2023-ban teljeskörűen felújított orgonáján és hegedűn szólal meg az ő előadásukban.

Az adatok szerint 1360-ból származik az a zenei kézirat, a Robertsbridge-kódex, amely néhány vokális motetta és olasz tánc átirata mellett tartalmazza a legkorábbi, billentyűs hangszerre írt zenét is. Ez pedig nem más, mint a június 22-i koncerten is felcsendülő Estampie. A darab elhangzása után a kortárs osztrák zeneszerző és orgonista Franz Danksagmüller azonos címet viselő szerzeményét hallhatja a közönség. A művész a széles zenei spektrumot egyesítő innovatív projektjeiről, kompozícióiról és élő elektronikai előadásairól ismert.

A repertoárban szerepel még a 16-17. század fordulójáról egy spanyol és egy németalföldi szerző is. Előbbi Sebastian Aguilera de Heredia, akinek tizennyolc billentyűs műve maradt fenn, és az aragóniai zenei iskola első jelentős alakja volt. Utóbbi pedig Jan Pieterszoon Sweelinck, a németalföldi orgonista hagyomány megteremtője. Sweelinck népszerűsége már életében folyamatosan nőtt annak ellenére, hogy szinte el sem hagyta Amszterdamot. Kortársai „amszterdami Orpheusznak” nevezték.

A műsorból nem hiányozhat a barokk kor egyik legnagyobb zeneszerzője, Johann Sebastian Bach sem. A korabeli műfaj szinte mindegyikében alkotott, de a Múzeumok Éjszakáján ezúttal egy hegedűre és csembalóra írt szonátája hangzik el.

Az est főszereplője az 1820-as évekből származó, 2023-ra eredeti állapotába helyreállított orgona. A hangszert Elgász Ferenc orgonaépítő mester kimondottan ide a Boldogasszony-kápolnába készítette. A hangversenyen a kiváló fiatal orgonista, Tabajdi Ádám szólaltatja meg az orgonát. A művész ötévesen kezdte zongoratanulmányait, ehhez tizennégy éves korában kapcsolódott az orgona.

Érdeklődésében meghatározóak a különböző kultúrák népzenéi és az improvizáció, melyekre állandó inspiráció forrásként tekint művészetében. Repertoárjában az állandó középpontot jelentő Bach mellett fontos szerepet tölt be Liszt és Franck, a 20. századi zene, benne Messiaen, Florentz és Ligeti műveivel. Elkötelezett előadója kortárs zeneműveknek, de szoros kapcsolatot érez régi mesterek munkásságával is, mint Sweelinck, Weckmann vagy Couperin.

A hangversenyen orgona és hegedű lép párbeszédbe egymással. Tabajdi Ádám mellett, felesége Osztrosits Eszter hegedűjátékát élvezheti a közönség. A művésznő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori képzésének doktorvárományosa. Tanulmányait Szombathelyen kezdte, 2010 óta a Zeneakadémia növendéke. 2014-ben Erasmus ösztöndíjjal Németországban tanult. Az Országos Zathureczky hegedűversenyen Különdíjjal, a Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyen Nívódíjjal jutalmazták. 2018-ban elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat. Kamarazenei fesztiválok állandó fellépője. 2015 óta az Osztrák-magyar Haydn Zenekar és az UMZE tagja. Elhivatott kamarazenész.

Jegyvásárlás