Lelki élet – teljes emberrel és teljes lélekkel. Plébánosok és teológusok napja – PROGRAMVÁLTOZÁS

Programváltozás

Kedves Barátaink!

Az aktuális járványhelyzetre való tekintettel a Plébánosok és teológusok napját elhalasztjuk. Az új időpontról később adunk tájékoztatást. Meinrad Dufner bencés atya "Vendégségben testnél és léleknél" című kiállítását viszont megnyitjuk. A kiállításmegnyitó időpontja: 2020. szeptember 21. 16 óra.

2020. szeptember 21.

A lelki élet teljes embert és teljes lelket kíván. Teljesen az Isten felé vezet, és teljesen odavezet az emberhez. Két előadónk, a lelki élet két nagy mestere, Laurence Freeman OSB (Anglia) és Meinrad Dufner OSB (Németország) a szemlélődés és a szolgálat, a lélek és a test, a jelenlét és a művészet tapasztalatát felhasználva tanít arról, mit jelent Istent keresni és a testvéreket szolgálni. Előadásaikban és pódiumbeszélgetésükben plébánosoknak, szerzeteseknek, papoknak, lelkészeknek, teológusoknak és világi híveknek egyaránt járható utakat mutatnak fel.

Program

10:00 Meinrad Dufner OSB előadása
13:00 Napközi imaóra a bazilikában
13:15 Ebéd
13:30 Dedikálás
14:00 Laurence Freeman OSB előadása
16:00 Vendégségben testnél és léleknél – Meinrad Dufner OSB kiállításának megnyitója a Monostori kiállítótérben

Plébánosok és teológusok napja

A plébánosok és teológusok napját éppen tíz éve, 2010 óta szervezi meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a Pannonhalmi Főapátság. Eredetileg arra hívtuk a bencés gimnáziumba járó diákok plébánosait és lelkészeit, valamint a bencés öregdiák papokat, hogy pillantsanak be a gimnázium hétköznapjaiba, ismerjék meg, milyen lelki, szellemi és fizikai környezetben növekednek a közösségeikből hozzánk érkező fiatalok, és induljon meg közöttünk egy közös gondolkodás. Időközben a nagy érdeklődésre tekintettel egy-egy teológiai előadással is kibővítettük a programot. 2016-ban Urban Federer OSB, a svájci Einsiedeln bencés monostorának apátja, a Svájci Püspöki Konferencia tagja volt előadónk, 2017-ben a "közös ház" témájának szenteltük a teológiai előadást, 2018-ban Anselm Grün münsterschwarzachi bencés szerzetes, valamint Thomáš Halík cseh pap és vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és szociológiai Intézetének professzora volt a vendégünk. 2019-ben a plébánosok és teológusok napja keretében rendeztük meg "A csendtől a szóig." címmel pannonhalmi gyermekjogi szimpóziumunkat. 2020-ban a lelki élet két kiemelkedő mesterére, Laurence Freeman OSB (Anglia) és Meinrad Dufner OSB (Németország) szerzetesekre figyelünk.