Rendhagyó ballagás gimnáziumunkban

Részben online búcsú a pannonhalmi diákévektől

Nem mindennapi ballagása volt az idei végzősöknek a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. A rendkívüli helyzet miatt az ünnepséget a rokonok, a barátok és a diáktársak az interneten, élőben követhették 2020.06.13-án, szombaton. A hetven végzőst gimnáziumunk igazgatója búcsúztatta, aki emlékeztetett arra, hogy a rendhagyó időkben is szükség van a szokásokra, rítusokra – mint amilyen a ballagás is – amelyek megtartanak.

„Én nem szerettem Pannonhalmát”. Ezzel a meghökkentő mondattal kezdte búcsúbeszédét Bodnár László. A végzős diák őszintén vallott első benyomásairól. Arról, hogy mennyire idegennek és kívülállónak érezte magát. Hogy mi minden volt, amit, ahogy ő fogalmazott „nem szeretett”.  Majd hogyan alakította, formálta át egész lényét Pannonhalma és mit adott neki.

„Nem szerettem az ezer éves falakat, sem a házirendet, amelyeknek erősségéről és megtartó erejéről itt minden felnőtt ódák zengett, de rá kellett jönnöm, hogy a falak minden egyes kövei és a házirend minden egyes betűje egy-egy szem egy hatalmas védőhálón.”

Bodnár László az is felidézte, hogyan lett számára az egyszerű, bencés kitűzből, amit kilencedikben kapott, az emberség és közösség szimbóluma.  Ifjúsága legszebb éveinek nevezte a Pannonhalmán, bencés diákként töltött időszakot.

Bodnár László végzősünk beszédét itt visszanézhetik:

Dejcsics Konrád atya azon kevesek egyike, akik személyesen lehettek jelen az idei ballagáson. A végzős osztály prefektusa így vall arról, hogyan élte meg a búcsúünnepséget.

Rendkívüli ballagás volt a 2020-as pannonhalmi ballagás. A tanárok álltak sorfalat a gimnázium folyosóján. A hetven elballagó diák lépte visszhangzott a monostor üres udvarán, kongott a torony előtti téren, ott, ahol máskor háromszáz pannonhalmi diák áll és búcsúzik. Rendkívüli ballagás volt. Minden távolság, minden gesztus, minden szó és minden könnycsepp sokszorosára nagyítódott. Minden távolság ellenére rendkívül közel voltak a szülők, diáktársak és rokonok, akik a közvetítést nézték. Soha nem láttuk ennyire világosan, mennyire hozzátartoznak ők a mi családunkhoz. Soha nem láttam még ennyire élesen, mit jelent egymásnak diák és diák, tanár és diák, diák és Pannonhalma. Soha nem láttam még ennyire élesen, mit jelent kilépni a bazilika bronzkapuján az Ó- és az Újszövetség történeteit, a Szent Hegy múltját és jelenét ábrázoló domborművek között. Sosem láttam ennyire élesen, miként mutat utat a húsvéti gyertya védettség és világ, szent hegy és élettel teli völgy, múlt és jövő között. Sohasem mutatott rá még diák ennyire világosan, hogy mennyire hisz a jövőben.

… ott majd valamelyikünk, aki lesz elég bátor, megtöri a csendet. „Felvettek?” Tíz lépés némán. „Igen.” Húsz lépés némán. „Gratulálok”. „

 A ballagás közvetítését köszönjük Borka Vince, Domokos Benedek, Halla Bálint, Harkai Gyula, Hodász Dániel, Marton Zsolt, Vajna Levente diákjainknak és Halla Gábor vezető operatőrnek. A teljes közvetítést itt visszanézhetik: