Subiaco-év – Hivatáskeresés a budapesti bencés közösségben

Subiaco-év – Istenkeresés Szent Benedek mai követőivel

„Benedek inkább akarta vállalni a világ bajait, mint dicsőségét; inkább akart Istenért dolgozva fáradozni, mint az élet kedvezéseit élvezni. Ezért titokban elhagyta dajkáját is, és a pusztaság magányába ment. Sublacusnak (Subiaco) hívták azt a helyet, Róma városától mintegy negyven mérföld távolságra feküdt, hűs, tiszta forrásvízzel…”
(Nagy Szent Gergely pápa: Szent Benedek élete és csodái)

Az 5-6. században élt Nursiai Benedek mielőtt szerzetesközösségek vezetője és alapítója lett, csendes magányba vonult vissza, hogy tisztázza életét Isten előtt. Példája sokunk életében ismerős mozzanat, amikor azt fontolgatjuk, hogy vajon milyen úton tudna kiteljesedni Krisztus-követésünk: vajon szerzetesként? Papként? Vagy egy szakmát választva? Esetleg férjként és apaként? Azon fiatal férfiak számára szól meghívásunk, akik ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel egy éven át intenzíven szeretnének foglalkozni, bekapcsolódva egy kis bencés szerzetesközösség életébe Budapest határában.

Kiket hívunk?

18-30 év közötti fiatal férfiakat, akik munkájukat vagy tanulmányaikat folytatva egy évre elköteleződnek, hogy a bencés szerzetesi életforma ritmusa szerint rendezzék és éljék meg mindennapjaikat. A program minimum 3 fő jelentkezésével indul.

Hol?

A Szent Benedek Tanulmányi Házban (Budapest, 11. kerület, Péterhegyi út), ahol egy kis létszámú szerzetesi közösség él – a testvérek főiskolai hallgatók és oktatók, valamint a ház melletti Szent Szabina kápolna lelkipásztori szolgálatát látják el.

Mikor?

2021 szeptembere és 2022 júniusa között.

Mit kínálunk?

- a szerzetesi életforma kereteit: közös élet – imádság – munka
- hetente egyszer lelkiségi-önismereti műhely
- évente néhány lelki-képzési nap, szabadidős program a ház 1-1 bencés lakójával

Mit várunk?

- rendezett életállapot (munka- vagy hallgató jogviszony, cölebsz állapot erre az évre)
- hozzájárulás a teljes ellátás költségeihez (kedvezmény az egyetemi hallgatók számára)
- heti rendszerességű önkéntes munka
- bekapcsolódás a ház és a kápolna különféle szolgálataiba

Érdeklődés és jelentkezés:

2021. június 30-ig, Fehérváry Jákó házfőnöknél (subiaco@osb.hu).
A felvételi eljárás része egy pszichológiai vizsgálat. 2021 augusztus közepéig születik döntés a programba való felvételről.