A Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó Nyalka település egyházközsége 2019-ben a Magyar Falu Programnak köszönhetően 28.314.998,- Ft összegű támogatást nyert új ravatalozó építésére. 2020. januárban az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások” kategóriában a Kisboldogasszony Plébánia, mint meghívott kérelmező 8.063.791,- Ft támogatásban részesült a „Ravatalozó épületének megújulása” támogatási célra.

A régi ravatalozó lebontása helyi közösségi összefogással valósult meg, ezt követően kezdte meg a kivitelezést a Loland Építő Szolgáltató Kft. A Dimény Gábor által tervezett új ravatalozó épületnél fontos szempont volt, hogy hagyományos helyi alapanyagokból készülhessen, lehetőleg támaszkodjon a helyi építészeti kultúrára és helyi mesteremberekkel megépíthető legyen. Az új épület a korábbihoz képest nagyobb alapterületen helyezkedik el. Az épületben egy vizesblokk (WC és mosdó) és egy szerszámtároló került kialakításra. A temetési szertartások helyszínéül egy tágas, fedett előtér szolgál, mely a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellen is védelmet nyújt.

Az itt felsorolt funkcióbővítések a temetési szolgáltatásokat magasabb színvonalra emelték. Az épület nem csak funkcióját tekintve, hanem esztétikai szempontból is a helyiek büszkesége lett.