Hulladékból monstrancia?

Bizony lehetséges. A Széchenyi István Egyetem hallgatói és négy művész mentor kilenc napos alkotótáborban vettek részt a Pannonhalmi Főapátságban. A szervező Hybrid Art Management és a HybridCycle  célja azt volt, hogy a fiatalok a tudatos fogyasztás, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségét képzőművészeti eszközökkel jelenítsék meg. Az elkészült alkotás egy modern és újragondolt monstrancia – Úrmutató – amelynek középpontjában, Krisztus teste helyett egy kiszuperált villanyóra helyezkedik el. Gérecz Imre alperjel atya szerint nagyon is aktuális és a Főapátság teremtésvédelmi törekvéseivel egybevág az installáció üzenete.

„Krisztus a világ világossága, aki beragyogja az egyházat. Az alkotás rámutat arra, hogy Krisztus helyett mintha az utóbbi időben nagyon hétköznapi dolgokat, a saját személyes jólétünket tennénk a középpontba, és azokkal próbáljuk meg bevilágítani az életünket” – fejtette ki Imre atya. Ez az életmód azonban, ahogy arra a klímaválság is rámutat nem fenntartható.

A Hybridart Management az első fenntarthatóság fókuszú alkotótáborát 2016-ban Pannonhalmán, a Főapátsággal együttműködésben indította. Idén ebbe a kreatív környezetbe térhettek vissza a csapat tagjai.

Fotó: EuDigit Stúdió/ Tóth László

Az alkotók a Pannonhalmi Főapátság hulladékudvarából válogatták össze azokat a darabokat, amelyeket felhasználtak az installációhoz. A monostor nem csak helyszínt biztosított az alkotótábornak, de a hallgatók megismerkedhettek a bencés lelkiséggel, a Főapátsággal is. Az alkotás útra kel és a jövőben várhatóan Győrben, Budapesten és a Balatonon is bemutatják majd.

Fotó: EuDigit Stúdió/ Tóth László

A Pannonhalmi Főapátság rendkívül fontosnak tartja a teremtésvédelmet és ennek jegyében igyekszik saját működésmódját is kialakítani. Hortobágyi T. Cirill főapát néhány éve hirdette meg az 5T mozgalmat, amelyben öt, „T” betűvel kezdődő mondatban foglalta össze, hogy miképp tudnánk időt adni a teremtésnek. Ezek a következők:

  1. Takarékoskodj az energiával!
  2. Tudatosan vásárolj!
  3. Tölts több időt a természetben!
  4. Táplálkozz egészségesen!
  5. Tekints magadra teremtményként!

A mozgalom részeként többen úgy fényképezték le magukat, hogy kezükkel T betűt – a sportból ismert időkérés jelét – formázták kezükkel, és erre cserélték le profilképüket. Ezzel is mutatva, hogy itt az idő, lépni kell.