Egyháztörténeti konferencia a megújulás jegyében

A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár a monostor idei kulturális-spirituális évadának mottójához – a „Megújuláshoz” – kapcsolódva szervezte meg a Szerzetesi reformok Magyarországon című egyháztörténeti konferenciát 2022. szeptember 16-án, Pannonhalmán. A meghívott előadók segítségével azt járták körül, hogy a hazai szerzetesrendek az elmúlt évszázadok alatt hogyan küzdöttek meg az aktuális nehézségekkel, milyen válaszokat adtak koruk kihívásaira. A tudományos konferencia egyedülállóan izgalmas volt, hiszen a különböző szerzetesrendek reformfolyamatait egymás mellé állítva vizsgálta, amelyre korábban még nem volt példa.

Ahogy azt Dénesi Tamás a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója elmondta, a konferencián résztvevők megismerkedhettek a szerzetesrendek hanyatló és virágzó időszakaival a középkortól a 20. század végéig. A hasonló törekvéseket és eltérő válaszokat látva pedig
kirajzolódik az egyes rendek karizmája, karaktere.


A konferenciát Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát nyitotta meg. Mint mondta, a konferencia témájában – szerzetesi reformtörekvések – nem csak a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális-spirituális mottójához, a megújuláshoz illeszkedik, hanem az egész egyház szinodális útkereséséhez is, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg. Felidézte, hogy XXIII. János pápa, amikor 1959-ben összehívta a II. Vatikáni Zsinatot, erősen hitte, hogy a Szentlélek segítségével „a megújulás friss levegője fogja átjárni a négyszáz éve védekezésbe merevedett egyházat.” Ferenc pápa pedig ezt a zsinati reformot igyekszik megvalósítani, folytatni.


Cirill főapát úr számára – saját bevallása szerint – a reformok igazán izgalmas része a belső élet megújítására való törekvés. Ezen belül is különösen érdeklik azok a minták, amelyeket a reform során követendő példaként mutatnak fel. Emellett pedig azt a folyamatot, szellemi-spirituális munkát is izgalmasnak tartja, amely révén ezek megszületnek. „Amikor keresik a visszatérést minden keresztény élet forrásához, az intézmény eredeti szellemiségéhez, karizmájához. Mindemellett pedig mérlegelik a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás lehetőségét, mértékét úgy, hogy a Szentlélek szándékára figyelnek, hogy mit mond a Lélek az egyháznak.” Hangsúlyozta, hogy a konferencia a múlt megoldásainak kutatásával segíti a mai útkeresésünket is.


Az egész napos konferencia előadásait a szervezők tanulmánykötetben is összegyűjtik, amely  a Levéltár kiadásában, a Bencés Kiadó gondozásában jelenik majd meg, várhatóan a következő évben.