A szerzetesek szíve – „Az én bazilikám” vezetés

A Bazilika800 emlékévben egyedülállóan izgalmas tárlatvezetés-sorozatot indított a Pannonhalmi Főapátság. A szerzetesközösség egy-egy tagja, valamint a kulturális, a művészeti, a tudományos és az egyházi élet országosan ismert és elismert képviselői együtt kalauzolják a vendégeket. Nemcsak a templom évszázados falai között, hanem saját szívük mélyére is. A résztvevők így a bazilikán túl a szűkebb és tágabb értelemben vett bencés család tagjait is személyesen megismerhetik saját történeteiken keresztül.

Ferenc pápa 2023-ban magyarországi látogatása során spirituális emlékműként utalt a Pannonhalmi Főapátságra. Amellett azonban, hogy az épület, benne a 800 éves bazilikával művészeti és építésztörténeti szempontból is egyedülálló, a falakba sokkal több íródott. Egy ezeréves szerzetesközösség és a magyar nép hite itatja át a templomot.

A bazilika minden szerzetes szíve. Isten jelenlétének a helye. Ahogy Konrád atya mondja, hálás, mert egy fedél alatt lakhat Istennel, hisz a bazilika cserepei az ő szerzetesi cellájának cserepei is. „Ez a templom látott engem örökfogadalmat tenni, pappá szentelni, de tanúja volt annak is, hogy II. János Pál pápa itt járt. Falai átélték, hogy építtetője, Uros apát megvédte a támadásoktól Pannonhalmát, és Mátyás király látogatásainak emlékét is őrzi.”

Az évszázadok alatt a templom számos egyéni, családi és közösségi történet helyszíne volt. Ezt a gazdagságot, és valójában saját szívüket osztják meg a szerzetesek „Az én bazilikám” vezetéseken. Olyan vendégekkel együtt, akik évek-évtizedek óta kötődnek a bencés közösséghez, van személyes tapasztalatuk a bazilikával, és akik saját szakterületük kiemelkedő képviselői. Mások mellett Miklósa Erika operaénekes, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mácsai Pál színművész is kalauzolja majd az érkezőket egy-egy szerzetestestvérrel közösen. Mindegyik vezetés egyedi, minden alkalommal a templom egy másik arcát ismerhetik meg a résztvevők.

A vezetésekre lehetőség van támogatói jegyet is váltani, így a programon való részvétel mellett a 800 éves bazilika fenntartását is segíthetik az érkezők. „A vezetést tartó szerzetesek és vendégeik a templom iránt érzett felelősség miatt is fontosnak tartják, hogy megoszthatják saját gondolataikat, tudásukat. Pannonhalma és a bencés közösség rendkívül hálás azért, ha ebben a felelősségvállalásban adományaikkal osztozni tudnak mások is.”

„Az én bazilikám” vezetés tervezett alkalmai:

2024.04.14. Mesélő falak - Takács Imre művészettörténész és Várszegi Asztrik OSB vezetése
2024.04.28. Szentek, asszonyok, szolgálólányok - Nők a  pannonhalmi bazilikában - Kiss Noémi író, Ásványi Ilona könyvtár igazgató és Dejcsics Konrád OSB vezetése
2024.05.19. Megújulás és bazilika - Gutowski Robert építész és Hortobágyi T. Cirill OSB vezetése
2024.06.02. Csend és bazilika - Dr. Palotai Gabriella pszichiáter és Bokros Márk OSB vezetése
2024.06.30. Mindenki bazilikája - Fabiny Tamás evangélikus püspök és Hardi Titusz OSB vezetése
2024.07.21. Snétberger Ferenc és Juhász-Laczik Albin OSB vezetése
2024.08.11. Erdődy Orsolya, Keller András és Dejcsics Konrád OSB vezetése
2024.09.08. Dénesi Tamás és Biriszló Lőrinc OSB vezetése
2024.09.29. Mácsai Pál és Dejcsics Konrád OSB vezetése
2024.10.20. Batta András, Miklósa Erika és Bokros Márk OSB vezetése
2024.11.17. Pannonhalmi diákok és Brúnó testvér vezetése