A megújulás útján: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják különleges találkozásra a közönséget augusztus 26–28. között.

Megújulásra hív a XVIII. Arcus Temporum. A fesztivál központi gondolata még soha nem volt ennyire aktuális. A jelenlegi történelmi és gazdasági helyzet erőteljes figyelmeztetés, hogy egyéni és közösségi szinten is a megtéréshez fogható megújulásra van szükség.  Ezzel a fesztivál irodalmi, zenei, képzőművészeti és spirituális programjai is szembesítenek.

Arcus Temporum, azaz ’időívek’. Egyik pillérük Bach, a másik a korunk reneszánsz művészének tartott Lera Auerbach. Az idei fesztivál e két kiváló zeneszerzőt helyezi egymás mellé. Bár a komponistákat több száz év választja el, a múlt és a jelen határai elmosódnak az ezeréves falak között, felemelő zenei és mélyreható spirituális élményt téve lehetővé.

Az Arcus Temporum zenei kínálatát mindig a gondosan összeválogatott művek és a legkiválóbb előadók fémjelzik. Amilyen Lera Auerbach is, aki a fesztiválon tartja saját szonátájának európai premierjét. Fellép továbbá – mások mellett – Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedű-, Csalog Gábor zongora-, Kaczander Orsolya fuvola-, Perényi Miklós gordonka-,Fenyő László csellóművész és a kiváló fiatal tehetség, Berecz Mihály zongorista; a Keller Quartet, az Anima Musicae, a Classicus Quartet és a Korossy Kvartett. Nem túlzás azt állítani, hogy a fesztivál művészeti vezetője, Keller András idén is a zenei élet elitjét hozza el a Pannonhalmi Főapátságba.

Az Arcus Temporum irodalmi díszvendégeként a kortárs irodalom nagy öregjét, Nádas Péter Kossuth-díjas írót köszönthetjük. Megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténésszel beszélget. A témához tökéletesen illeszkedik az író személyes halálélményét feldolgozó Saját halál című műve, amely felolvasószínházi előadáson elevenedik meg. A szerző különleges látásmódjába fotótárlata is bepillantást enged majd.

Nádas kiállítása mellett egy különleges alkotás befogadóivá is válhatunk. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói idén is izgalmas kísérletbe fognak. Az Arcus Junior Alkotótáborban a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek hallgatóival közösen hoznak létre új alkotást a helyszínen, Pannonhalma és a szerzetesközösség lelkiségéből merítve ihletet.

A kínálatot a spirituális élmények teszik teljessé. A pannonhalmi bencés szerzetesek mindennapjait már több mint ezer éve imádságos napirendjük határozza meg. Arra hívják a vendégeket is, hogy kapcsolódjanak be zsolozsmájukba, és valamiféleképp az életükbe. Az idei spirituális programok egyik különlegessége az Ásványok és irodalom című vezetés a felújított ásványtárban Ontko Henrik atyával és Komálovics Zoltán íróval, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanárával. Az Orgonatúrán pedig – amit a fesztiváligazgató, Dejcsics Konrád atya és Kiss Zsolt orgonaművész tart – először mutatkozik be az Arcus vendégei előtt az épp a Megújulás évére restaurált közel háromszáz éves Podkonický-orgona.

A Pannonhalmi Főapátság arra biztatja a fesztivál vendégeit, hogy bátran lépjenek ők is a Megújulás útjára, vagy ahogy a rendalapító Szent Benedek a Regulában írja: „Keljünk föl tehát végre-valahára a Szentírás serkentő szavára: »Itt az óra, hogy felébredjünk az álomból.«”

XVIII. Arcus Temporum