Mária, újul világ nevedben – kiállításmegnyitó

2022. augusztus 15-én, Mária mennybemenetelének ünnepén nyitotta meg a Pannonhalmi Főapátság a „Mária, újul világ nevedben” című kamarakiállítását. A tárlat magját kortárs alkotások adják. A szerzetesközösség meghívásos pályázaton kért fel három művészt – Czene Mártát, Imre Mariannt és Zellei Boglárkát –, hogy készítsenek kortárs Mária-képet. A kiállítás középpontjában Czene Márta alkotása áll, amelyen saját anyaságának tapasztalatai is visszatükröződnek. A kortárs műveket a Főapátság gyűjteményéből származó két Mária-ábrázolás egészíti ki.

A kiállítás elnevezése – Mária, újul világ nevedben – a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális, spirituális témájára, a megújulásra utal. A cím a „Szent vagy Uram!” katolikus gyűjtemény „Ave Maria, Istennek anyja” kezdetű énekének egyik sora:

„Mária, újul világ nevedben
A föld kereksége megépül nemedben,
Mert a nagy Isten méhedben.”

„Mintha a most elkészült képek ennek a versnek komoly teológiai töltettel rendelkező sorait olvasnák újra – igen, elmondható, hogy az elkészült alkotások a legnemesebb ikonográfiai és teológiai hagyományban állnak, egyszersmind képesek új olvasatokkal gazdagítani a befogadó szerzetes- és világi közösség devócióját is, spiritualitását is” – mondta Dejcsics Konrád atya, a Főapátság kulturális igazgatója a kiállítás megnyitóján.

Az előzményekről szólva kifejtette, hogy 2021 februárjában a klauzúrában – a szerzetesközösség külvilágtól elzárt lakóterében – elhelyeztek egy ónlemezre festett, Könnyező Máriát ábrázoló festményt, amely előtt azóta is ott ég az imádságot jelképező olajmécses. Ekkor fogalmazta meg Hortobágyi T. Cirill főapát és a bencés közösség küldetésének, egyszersmind feladatának, hogy a főapátsági gyűjteményt a hagyományoknak megfelelően kortárs Mária-képpel is gazdagítsa. Még abban a hónapban ki is írta a Főapátság azt a meghívásos pályázatot, amelyre a kiállításon látható műveket a három művész elkészítette.

Czene Mártát – saját bevallása szerint – már régóta foglalkoztatta a kompozíció, amely végül a kiállítás központi műve lett.  A testhelyzet, ahogy az életnagyságú, várandós nőalakot megfestette, Hans Holbein ötszáz évvel ezelőtti képét, a „Halott Krisztus”-t idézi. „Egyrészt ennek párhuzamaként, másrészt ellentéteként szerettem volna megfesteni a képet. A gyermekét váró nő egy empatikus gesztusként veszi fel a testhelyzetet, ami az elképzelt, jövőbeni halálra utal” – mondja.

Az alkotó nagyon örült a felkérésnek, és lehetőséget látott abban, hogy női nézőpontokat is megjelenítsen a festményen – hisz Mária-képeket férfiak szoktak festeni. Egyből saját anyaságához kötődő tapasztalatait gondolta végig, hogy ezekből mi az, ami kapcsolódhat a Mária-történethez. „A várandósságom első pillanatától nagyon intenzíven és sokáig jelen volt az életféltés érzése, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetem. Nehéz volt szabadulni a gondolattól, hogy aki egyszer megszületik, meg is hal majd. Máriának, az Istenszülőnek, azt gondolom a Biblia alapján, különösen nehéz lehetett ezzel a gondolattal élni” – fejti ki. Ezt a halálra szántságot, egyszersmind a női test életet adó erejét tükrözi vissza Czene Márta alkotása.

Czene Márta, Dejcsics Konrád atya, Komálovics Zoltán

A tárlaton látható még Zellei Boglárka fotója, amely a téli erdőben egy hatalmas fa előtt egy lehullott ágat örökít meg. A Pietà – Mária ölében a keresztről levett, halott Krisztussal – a természetbe ültetve jelenik meg. Imre Mariann akvarelljein pedig a klasszikus Madonna-festményekről átemelt leplek egymásra vetítéséből rajzolódik ki Mária alakja. A kamarakiállítást egy 1500 körül Giovanni Bellini nyomán készült alkotás, a „Mária gyermekével”, és a 17. századi „Krisztus siratása” gazdagítja. Mindkét mű a Főapátság gyűjteményéből került be a mostani tárlatba.

A kiállításnak a művek mellett már maga a helyszíne is izgalmas, hisz a Boldogasszony-kápolna csak különleges alkalmakon tárul fel a Pannonhalmi Főapátság vendégei előtt. A tárlat is előre meghirdetett vezetéseken látogatható 2022. október 1-ig. Legközelebb augusztus 20-án, majd az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon, augusztus 27-én.

Szent István király ünnepe – programok

XVIII. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál