A hegedű és egy barokk orgona találkozása – Nagyböjti koncertsorozat

Egy különleges, művészek együttműködésből születő zenei élménnyel zárul a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozata. Az év kulturális-spirituális témájának, a Megújulás jegyében ezen az alkalmon mutatkozik be a nagyközönség előtt a felújított Podkonicky-orgona. A barokk hangszert a pannonhalmi bazilika karnagya, Kiss Zsolt szólaltatja meg, akinek Lesták-Bedő Eszter hegedűművész lesz a társa.

Johann Sebastian Bachhal és egyetlen hegedűvel indult és hasonlóan zárul a Nagyböjti Koncertsorozat. A 2022. április 1-i hangversenyen, amelyre az összes jegy elkelt, a barokk kor legkiválóbb zeneszerzőinek darabjai csendülnek fel. A repertoárban a német mester művei mellett, a leginkább hegedűszonátáiról ismert Francesco Maria Veracini, és a barokk orgonairodalom nagyjának, Dietrich Buxtehudenak a darabjai is megtalálhatók. A hangversenyen elhangzik a kor kiváló francia zeneszerzőjének és hegedűvirtuózának Jean Baptiste Senalliének egyik szonátája, az olasz Domenico Zipoli partitája és Georg Friedrich Händel F-dúr szonátája is.

„Nagy öröm, hogy épp a Megújulás évében készült el, és válik újra használhatóvá a Podkonicky-orgona” – mondja a főapátság zenei főtanácsadója. A monostor gyűjteményének – amelyet Szigeti Kilián szerzetes hozott létre – legértékesebb darabja ez a 18. századi hangszer. „Mindenképp szerettük volna a Nagyböjti koncertsorozatban megmutatni és középpontba helyezni a felújított barokk orgonát, és abban is biztosak voltunk, hogy a hangszert elsőként Kiss Zsoltnak, a pannonhalmi bazilika karnagyának kell megszólaltatnia” – meséli Erdődy Orsolya.

Kiss Zsolt nyolcévesen kezdett zongorázni, majd később orgona tanulmányokat folytatott. 2003-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán. A művész amellett, hogy a Szent Márton bazilika karnagya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgona tanára is. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, hívták többek között Ausztriába, Romániába, Svájcba, Németországba és Szlovákiába is fellépni.

Az orgonaművészhez a mostani alkalommal Lesták-Bedő Eszter hegedűművész csatlakozik, aki hatéves kora óta játszik a hangszeren és szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Több komolyzenei formációban is játszik. Az Erkel Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, a Pulzus Vonósnégyes első hegedűse és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze. Utóbbiban a Végh Sándorról elnevezett verseny háromszoros díjazottja. A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon rendszeresen szerepel, a pécsi Pannon Filharmonikusoknál pedig vendégkoncertmester. Barokk, illetve korhű hangszeren számos hangversenyt ad évente. Rendszeresen együttműködik koncertmesterként a Jos Van Immerseel által vezetett világhírű Anima Eterna barokk együttessel.