A „megrendítő” Intelmek

Megrendítő, méltóságteljes, elgondolkodtató és olykor megmosolyogtató. Idén 18. alkalommal hangzanak el monostoralapító Szent István királyunk fiához, Imre herceghez intézett szavai – magyar fordításban – Pannonhalmán. A rendező, Mispál Attila szerint a Pannnonhalmi Főapátság saját Szent István-napi hagyománya az Intelmekkel az elmúlt majd’ két évtizedben nem csak, hogy megerősödött, hanem gyökeret vert. Az évezredes szöveg az évről évre cserélődő fellépőkkel és helyszínekkel kerül minden alkalommal új megvilágításba, nyer újfajta értelmet. Idén augusztus 20-án Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész és Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas előadóművész interpretálásában hallgathatja meg a közönség a művet.

Mispál Attila a 2004-es kezdetek óta az augusztus 20-i Intelmek előadás rendezője. Eddig egyetlen évet hagyott ki, amikor külföldi tartózkodásáról nem tudott hazajönni. Mint mondja minden évének – és életének is – ez az alkalom egy biztos és fontos sarokpontja. „Az első előadásokba még több díszt próbáltunk beletenni, mert nem bíztunk a szövegben, féltünk tőle. Nem gondoltuk, hogy ez az ezeréves mű, a maga száraz és többszörösen összetett mondataival önmagában megállja a helyét. Éppen ezért húztunk is rajta, zenével párosítottuk és működött” – meséli a rendező. Idén pedig – immár harmadik alkalommal – egy új, ahogy ő fogalmaz kortárs fordítással találkozhat a közönség. Ez pedig azt is magával hozta, hogy a korábban kihagyott részeket is előadják. „Most már teljes pompájában, az első betűtől az utolsóig elhangzik a szöveg. Nádasdy Ádám fordítása a nyelvi díszeket nem teszi annyira a kirakatba, a mondandóra helyezi a hangsúlyt. A mai fül és értelem számára így jobban értelmezhető” – mondja.

Bár a mű állandó, a fellépők mindig mások. „Ez volt az alapötletben a nagyszerű szerintem” – mondja Mispál Attila. „A legkiválóbb művészek az előadók. A zenész mindig alapvetően improvizatív hajlamú. Ő behozza a saját világát, és mindig újra alkotja a zene által ezt a szöveget. Ahogy a különböző színészek is mindig kicsit máshogy értelmezik a mondanivalót. Én pedig senkire sem egy központi olvasatot erőltetek rá, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy neki hogyan szólal meg, mit mozdít meg benne” – teszi hozzá. Van, aki érzékenyebb a szöveg humorára, más a méltóságára vagy épp a díszítettségére – magyarázza. Nem csak a szöveg, Pannonhalma is máshogy érinti meg a művészeket. Bár soha nem volt kritérium a vallásosság, a rendező szerint a helyszín és a szöveg együttesen előhoz ilyen megfontolásokat a fellépőkből. „Úgy veszem észre mindenki belegondol abba, hogy ő hogyan is áll a hitbéli kérdésekkel, és ez érződik a szövegmondáson is. Amikor megérkeznek Pannonhalmára, bemennek a bazilikába – mindig részt veszünk egy közös imán – nem lehet nem megrendülni, amikor tudod, hogy neked itt, ezt a szöveget, ezen a helyen, egy kiemelt pillanatban el kell mondanod. Mindenkin érződik, hogy ez egy nagyon erős tapasztalás.”

Fotó: Balogh András

Az előadásokat újabb és újabb helyszínekkel is igyekeznek változatossá tenni. Idén például a Millenniumi emlékműnél – ahol eddig még soha nem volt – állítják fel a színpadot. A fellépő művészek mögött pedig a kivilágított Főapátság, mint egy kép magasodik majd. „Igazán különleges élményt ígér, hogy a lebukó, alkonyi fényekben kezdünk és mire véget ér az előadás, ránk borul a gyönyörű, sokcsillagos éjszaka Pannonhalma felett.” A mostani előadásnak az is különös színt ad – mondja –, hogy Dunai Tamás színművész hangszeren is játszik majd. Ilyenre pedig eddig még nem volt példa az Intelmek történetében. Ugyanakkor Jávori Ferenc „Fegya”, aki zongorán kísér, a saját hangjával is megszólal, de hogy ez pontosan mit jelent, azt Mispál Attila meglepetésnek szánja.

Bővebb információ és jegyrendelés