Dunai Tamás és a Szent István-i Intelmek

Kitüntetésnek tartja, hogy augusztus 20-án a Pannonhalmi Főapátságban előadhatja Szent István király fiához írt Intelmeit Dunai Tamás. A Jászai Mari-díjas színművész szerint az ezeréves szöveg ma is rendkívül tanulságos. „Minden nap ízlelgetem a mélységeit, a zamatát, és azt mondom magamban »hűha, ez egyre jobb«.” Dunai Tamás azonban nem csak tolmácsolja Szent István szavait, hanem klarinétozni is fog, és biztos benne, hogy egy gondolatébresztő, fantasztikus est elébe néznek a közönséggel és előadótársával. A szöveg mellé Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas művész nyújtja a zenei improvizációt.

Középiskolában tananyag volt és akkor olvasta is, de mint azt Dunai Tamás mondja, nem hagytak benne igazán mély nyomot Szent István szavai. Legalábbis kamaszként. Első királyunk fiának szánt intelmeit azonban most – készülve az augusztus 20-i pannonhalmi előadásra – nagyon magáénak érzi, amelyek még ezer év után is szolgálnak tanulsággal. „Mindig, minden korban vannak nagyon jó eszmék, vezérelvek, igaz, tiszta, krisztusinak mondható, mindenki által elfogadott elméletek, melyeket azonban gyarló emberi mivoltunk kifordít, rosszul használ, egymás ellen fordít és szétszakít. Ezektől int és óv ez a tíz intelem” – fejti ki.

Dunai Tamás

Mint mondja tapintatos, következetes és követelő hangneme miatt a szemében olyan a szöveg, mint a Szentírás. „Mint amikor az evangéliumot olvassák fel a templomban és utána felemelik és azt mondják: »Ezek az evangélium igéi.« Ilyen szempontból majdhogy nem szakrális.” Ugyanakkor egyszerű, hétköznapi, megfogható és megfogadható tanácsokat ad – véli. A mű néhány évvel ezelőtti újrafordításnak köszönhetően pedig a színművész szerint mindenféle akadály nélkül szólítja meg a közönséget. „Megkönnyíti a befogadást, mert úgymond nem elcsámcsog a nyelv szépségein és zengzetességén, hanem a mondandóra koncentrál, és mint ilyen, roppant hatékony” – magyarázza.

Dunai Tamás egy különleges estére készül augusztus 20-án, ahol Jávori Ferenccel a klezmer zenét házasítják Szent István intelmeivel. Maga a színművész is szólaltat majd meg hangszert, amire eddig még nem volt példa az előadások során Pannonhalmán. Kovács Béla egy rendkívül nehéz, zeneakadémiai szintű művét a Sholem-Alekhem, Rov Feidmant is előadja klarinéton. „Az, hogy én tolmácsolhatom az Intelmeket olyan ajándék nekem a sorstól, mint hogy eljátszhattam ötszázszor a Macskákat, több mint kétszázszor a Hegedűs a háztetőn musicalt, hogy az Angi Vera filmmel bejártuk a világot, vagy hogy a Végtelenben kettő rövidfilmünk Los Angelesben díjat kapott” – lelkesedik.

Pannonhalmánál autentikusabb környezetet pedig el sem tudna képzelni. Hisz ezer év keresztény hagyományát őrzik a falak, amelyek között maga Szent István is rendszeresen megfordult és fiát, Imre herceget itt taníttatta. Mint mondja a Pannonhalmi Főapátságban is az a megérintettség keríti hatalmába, mint amit Jeruzsálemben járva, az Olajfák hegyén érzett. Akkor, amikor lenézett a három világvallás szülőföldjére, majd a Via Dolorosán sétálva – amelyről úgy tartják, hogy Jézus azon az úton vitte a keresztet a Golgota felé – megérinthette a falakat. Azokat a köveket, amelyeken látszanak a tenyérnyomok, mert mindenki megsimogatja, ahogy egykor talán Krisztus is tette – zárja szavait.

Bővebb információ és jegyvásárlás