Akiknek szép a lelkükben az ének – Felzárkózó Települések Programja

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg 2023. június 30-án a Jelenlét Pontot Nagydémen. Az alig 300 lelkes kis Veszprém megyei községért a Pannonhalmi Főapátság két éve vállalt felelősséget, a Felzárkózó Települések Programban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált országos projekt célja, hogy a háromszáz leghátrányosabb helyzetben lévő települést fejlessze. „A mai nap nem csak az áldáskérésről szól, hanem a hálaadásról, az eddig elért eredmények megünnepléséről is” – mondta Bokros Márk atya, a program rendi felelőse.

A Nagydémen két éve indult program részeként egy éve működik egy felújított, régi családi házban a Jelenlét Pont. „Olyan ez, mint a szerzeteséletben a beöltözés: már ismerjük egymást, elteltek az első hónapok, ha nem is megváltoztathatatlanul, de kialakult egy szokás az együttélésben, a közös munkában – tudatosabban, újult lendülettel folytatjuk a már megkezdett utat” – fogalmazott a június 30-i ünnepségen Márk atya.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Mint mondta Szent Benedek, a bencés rend alapítója, a felzárkózás, fejlődés kapcsán valószínűleg a közösségre és a mértéktartásra hívná fel a figyelmet. A közösség tagjaiban számtalan és sokféle értéket és adottságot hordoz, és annak lehetőségét, hogy ezt kibontakoztassuk és a kölcsönös tanulás révén meg is osszuk egymással. „Senki sem birtokolja a tökéletességet vagy a mindentudást, hanem közösen kell rájönniük arra, hogyan is tud előre lépni a közösség. Ezt éljük át mi is nap mint nap, akik ennek a háznak a munkatársai vagyunk. Vannak elképzeléseink, van tudásunk arról, miről is szól a felzárkózás, a közösségfejlesztés, de ez nem jelent minden esetben működő receptet. Nekünk is éppúgy meg kell tanulnunk itt, ezen a helyen a közös munkát, a sikereken és a hibákon keresztül, hogy az valóban a miénk legyen.”

A mértéktartásról sem szabad azonban megfeledkezni – emlékeztette a jelenlévőket. Nem szabad csak számokban, eredményekben gondolkodni és mindenki felé azonos elvárásokat, kihívásokat megfogalmazni. Az egyensúlyt kell keresni, amiben mindenki megtalálja a maga biztonságot és bátorítást jelentő közegét, „ahol annyit tud növekedni, amire már készen áll, és abban halad előre, ami akkor számára a legfontosabb” – tette hozzá a szerzetes. Kálmán Andrea polgármester köszönő szavait távollétében az alpolgármester tolmácsolta. Ahogy azt a településvezető megfogalmazta, Nagydém új, eddig nem ismert lehetőséget kapott a programmal, emelve a helybeli életminőséget és biztosítva a szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést, valamint közösségi programokat az ott élőknek.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az ünnepségen részt vett a program miniszterelnöki biztosa, Vecsei Miklós is, aki egyben a projektet koordináló Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. A jelenlévőkhöz szólva felidézte, hogy az evangéliumban Jézus a leprás meggyógyításakor azt mondta: „Akarom, gyógyulj meg!” Ennek kapcsán Vecsei Miklós kifejtette: „Ez az akarás, amit mi jelenlétnek hívunk.” Arra biztatta a máltais segítőket és a Jelenlét Pont munkatársait, hogy legyenek nyitottak és mutassák meg a világnak, hogy egy apró lépés ugyanúgy siker, még ha a többség nem is tartja annak. Mint mondta azért jelentős, hogy a Főapátság is csatlakozott a programhoz, mert „a nagy közösség, a nagy hálózat tud erőssé tenni, egy kis közösséget.”

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Cirill főapát pedig arról beszélt, hogy az akarás mellett szükség van a Jóisten áldására is, és csak így együtt érhetünk el eredményeket. „Istentől várni csak a megoldást anélkül, hogy mi beleállnánk a dolgokba, felelőtlenség lenne. Itt az a jó, hogy vannak emberek, akik ebbe beleálltak” – mondta. Majd az Úr áldását kérte a házra, az ott dolgozókra, a nagydémiekre és minden jelenlévőre.

Fotó: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Jelenlét pont megáldására az óvodások ünnepi műsorral készültek. Ennek köszönhettük a legmeghatóbb pillanatot is. A gyerekek közös éneklésre hívták a jelenlévőket. Szerzetesek és helyiek, munkatársak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői, a főapát és a miniszterelnöki biztos egymás kezét fogva énekelte Halász Judit dalát, amelynek refrénje Babits Mihály versének részlete:

 „Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.”

 

A Jelenlét Ponton zajló munkáról hamarosan külön cikkben számolunk be.

Fotók: Majoros Árpád Csaba/ Magyar Máltai Szeretetszolgálat