A Cultura Nostra Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő a 2018/2019. tanévben tizennyolcadik alkalommal került meghirdetésre a magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások számára. A középiskolás diákok 3 fős csapatokkal jelentkezhettek a Kárpát-medence bármelyik középiskolájából. A program küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. Az idei tanévben a verseny témája az Erdélyi Fejedelemség és a szétszakított Magyarország története volt 1526-tól 1690-ig. Ezzel a témaválasztással idén kifejezetten a határon túli nemzetrészek, azon belül is Erdély történetére kívántuk ráirányítani a középiskolások figyelmét.

A fent megjelölt tanévre szóló vetélkedő 2018. szeptember 21-én került meghirdetésre a culturanostra.bences.hu weboldalon. Az első forduló feladatsorát a versenyző csapatok a honlapról tölthették le, amik a visszaküldést követően kerültek kiértékelésre. A teszt-feladatlap 50%-os helyes megoldásával lehetett a következő fordulóba jutni. A november 30-ig nevezett 184 csapat közül 1688 csapat jutott, melynek 10%-a határon túli iskolából jelentkezett. A továbbjutott csapatok 2019. február 21-én megírták a 2. fordulós feladatlapot szerte a Kárpát-medencében 15 településen. A fordulóból a legjobban teljesítő 11 csapat jutott a pannonhalmi döntőbe. A döntő 2019. április 29 és május 1. között a Pannonhalmi Főapátságban zajlott, ahol a csapatok és a felkészítő tanáraik voltak a vendégek.

A szóbeli fordulóra az április 30-i délelőtti ünnepélyes megnyitót követően került sor, neves szakemberekből álló zsűri előtt. A zsűri elnöke Dr. Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója volt. A zsűri további tagjai: Dr. Várkonyi Gábor az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének docense, dr. Fazekas István az ELTE BTK Koraújkori Történeti Tanszékének docense és dr. Kees Teszelszky a Hágai Királyi Könyvtárának kutatója voltak. Az április 30-án, a Viator Apátsági Étteremben megrendezett díjátadó ünnepségén Molnár Antal a zsűri elnökkel közösen Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség alelnöke adta át az okleveleket és az ajándékcsomagokat a résztvevő csapatok számára.

A döntőbe jutott csapatok nyereménye a szervezőktől egy, a vetélkedő témájában szervezett szakmai tanulmányút volt az Erdélyi Fejedelemség egykori területén, Erdélyben. A szakmai útra 2019. augusztus 22-25. között került sor, amin a döntőbe jutott csapatok 70% - a vett részt. Az első nap során Nagyváradot ismerték meg a résztvevők. A felújított koraújkori vár volt az egyik fő látnivaló, ami kapcsolódott is a verseny témájához. Második nap Kolozsvár, Torda és Torockó nevezetességeit tekinthettük meg. Harmadik nap az egykori fejedelmi központ Gyulafehérvár, majd Nagyszeben és Segesvár történelmi emlékeit látogattuk meg. Utolsó nap Marosvásárhely városában tettünk sétát. A jutalomút során így részletesen megismerhettük azokat a helyeket, amelyek a diákok többsége számára előtte csak a történelemkönyvekből volt ismert.

Fontosnak tartjuk kiemelni a versennyel és a tanulmányúttal kapcsolatban, hogy a résztvevő diákok azon túl, hogy az egyes fordulókra való felkészülés során, a szakirodalom alapján elsajátítják az adott történelmi és művelődéstörténeti ismereteket, a rendezvényhez kapcsolódó eseményeken a magyar kultúrát és egymást is jobban megismerhetik. A vetélkedő legnagyobb eredményének tekinthető, hogy minden évben több száz fiatal kerül közelebb a magyar történelem egy adott korszakához, ismeri meg ezáltal jobban hazáját, nemzetét, mélyítve ezzel magyarságtudatát.

Jelen pályázatnak köszönhetően az alábbi költségek kerülnek elszámolásra:

  • 100 000,- Ft vetélkedő feladatlapjainak javítása, lebonyolításban való közreműködés
  • 200 000,- Ft szoftver üzemeltetésre (GSSLR-2019-21 sorszámú számla összege: 250 000,- Ft, melyből 33 143,- Ft elszámolásra került az NKA 201108/02103 számú támogatási szerződéshez)

Szakmai beszámoló letöltése