Kedves Olvasónk!

A Pannonhalmi Főapátság hegyre épült házának múltját és jelenét egyaránt meghatározzák a könyvek. Tudjuk, hol volt az első könyvtár, tudjuk, hol másolták a bencések a kódexeket, s ha ma benézünk egy-egy szerzetes szobájába, az egyik falat biztosan egy nagy könyvespolc borítja be.

A monostor legészakibb pontján ott áll a Főkönyvtár impozáns épülete, legdélibb pontján pedig ott a Bencés Kiadó. E két végpont között pedig Isten háza.
A Kiadó programja mintha a Főkönyvtár hagyományából merítene inspirációt. Miként a monostor könyvtárában, úgy a kiadói programban is ott kell lennie a Szentírásnak, a szerzetesi lelkiségnek, a kortárs teológiának és filozófiának, valamint a történelemnek is. Ám ugyanígy ott a helye a jövő támogatásának is: a gyermek- és ifjúsági könyveknek, az egyházkritikának, a sokoldalú párbeszédnek. Végül pedig meg kell osztanunk a Szent Hegy különleges kincseit: természeti szépségét, a művészetekkel folytatott dialógusát, gyógynövény- és borkultúráját, gasztronómiáját – albumok, katalógusok, CD-k, naptárak és könyvjelzők formájában.

Ez a honlap válogatást kínál mindabból a gazdagságból, amely a Bencés Kiadó programjában szerepel. Bízom abban, hogy böngészése során megjelenik az Olvasó előtt a Főapátság spirituális, liturgikus és kulturális kincse, Szent Márton hegyének szépsége, és az Örök Szépség is, akinek arcát keressük – ez a mi szerzetesi meggyőződésünk – mindannyian.

Merüljön bele kiadványaink segítségével ebbe a gazdagságba, ebbe a szépségbe!

Szeretettel köszöntöm Pannonhalmáról:

Dejcsics Konrád OSB
kulturális igazgató