Cirill főapát az I. Győri Zöld Expón

„Az visz előre minket, ha megtesszük, ami rajtunk múlik”. Az egyén felelősséget hangsúlyozta a globális problémák kezelésében ezzel a mondatával is Hortobágyi T. Cirill főapát. Az I. Győri Zöld Expón a Cirill atya, mint védnök és mint előadó vett részt. Hangsúlyozta, hogy lokálisan kell tenni közös otthonunkért, a Földért és nem a nemzetközi szervezetektől kell várni a megoldást.

A Föld „olyan, mint egy szép anya, aki karjai közé zár minket. Most ez a rossz bánásmódban részesülő, kirabolt Föld panaszkodik, ökologikus megtérésre hív! Vállaljuk magunkra a közös otthon gondozására irányuló elkötelezettség szépségét és felelősségét” – idézte fel Ferenc pápa gondolatait a főapát. Előadásában figyelmeztetett, hogy az emberiség túllépte a föld eltartóképességét. A népességgel együtt a gazdaság is folyamatosan növekszik. Ráadásul ez utóbbi a mostani szinte versengve fogyasztó és felhalmozó életmód miatt jóval nagyobb ütemben, mint az emberiség. A gazdaság erőforrás-igénye olyan globális problémákhoz vezetett, mint a klímaváltozás, az édesvízhiány, a termőtalaj eróziója és szennyeződése, és a biodiverzitás szegényedése. Ezek következményei pedig a társadalomi egyenlőtlenségek, a terrorizmus és a migráció – fogalmazott.

Cirill atya kiemelte, hogy az egyéni felelősségvállalás jegyében a főapátság egyik fontos célkitűzése a „zöld Pannonhalma” megvalósítása. Ennek érdekében még februárban zöld böjtöt hirdetett. Kezdeményezésében arra buzdít mindenkit, hogy keresse meg, miben kell megújulnia, környezettudatossá válnia, azaz „megtérnie”. A zöld böjthöz csatlakozóknak pedig öt vállalást, mint egyfajta „zöld lelki tükröt”, az 5T ajánlásait fogalmazta meg, úgymint:

  1. Takarékoskodj az energiával!
  2. Tudatosan vásárolj!
  3. Tölts több időt a természetben!
  4. Táplálkozz egészségesen!
  5. Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

Igazodva Ferenc pápa Laudato Sí! enciklikájának ötödik évfordulójához ,a zöld böjt ajánlásait végül az egész évre kiterjesztette.

A Pannonhalmi Főapátság saját maga is számos jó példával jár elöl, hiszen a klíma- és természetvédelem szempontjait minden beruházásnál érvényesítik. Egy biomassza fűtőmű üzembe állításával például a nyolcadára, azaz 400 ezer köbméterről 50 ezerre csökkent a világörökségi létesítmény földgáz felhasználása. Az apátsági szőlőültetvényekkel együtt közel száz hektáros területen képződő valamennyi zöldhulladék így hasznosul újra.

Napelemes rendszerek is épültek 2011-ben a biomassza fűtőmű és a Viator étterem tetején, 2019-ben a Szent Jakab Ház és a gazdasági udvar épületein, továbbá a budapesti Tanulmányi Házon. 2019. decemberéig 600 000 kWh villamosenergiát termeltek ezek a környezetkímélő megoldások. A jövőben a Főapátság egy napelemes erőmű megépítésével tervezi villamos-energia fogyasztásának egészét ebből a megújuló forrásból biztosítani.