Egyházi könyvtárosok találkozója Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság adott otthont az Egyházi Könyvtárak Egyesülése éves találkozójának. A háromnapos rendezvényen csaknem 90 egyházi könyvtáros vett részt 2022. június 27. és 29. között. A szakmai konferencián a könyvtárügy aktuális helyzetéről, a jövőbeni tervekről és az elmúlt időszak eredményeiről kaptak képet a meghívott vendégek. Továbbá az esedékes tisztújító közgyűlésen új elnökséget is választott a szervezet.

A most harmadik elnöki ciklusát záró Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója a tisztújító közgyűlésen köszönt le posztjáról. Helyére Bálint Ágnest, a Tiszántúli Református Egyházkerület Gyűjteményei munkatársát választották meg. A szakember jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy szeretné a tagságot még jobban mozgósítani, hogy közösen hordozzák a terheket, és együtt hozzák meg a döntéseket. „Konszenzusos alapon lehet biztonsággal haladni, hogy ne érezze senki azt, hogy lemaradt, megkerülték, vagy hogy az ő prioritásai nem kapnak hangsúlyt” – magyarázta Bálint Ágnes. Az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének jelenleg több mint hatvan tagkönyvtára van, és az 1994-es megalakulása óta eltelt csaknem három évtizedben elérte, hogy a döntéshozók partnerként tekintenek a szervezetre.

Az idei találkozót a Főapátság „Megújulás” kulturális évadjához illeszkedően „Megújulás a covid után…. a folyamatosan változó világban” címmel szervezték meg. A konferencián Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője a hazai könyvtárügy aktuális helyzetéről és jövőben célkitűzéseiről beszélt. Előadásában szólt a legutóbbi törvényi változásokról, a koronavírus szakmára gyakorolt hatásairól, az elért eredményekről és az újonnan megalakult Kulturális és Innovációs Minisztérium jelentőségéről.

Fotó: Balogh Ferenc

Az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója a nemzeti könyvtár elmúlt két évéről és az előttük álló feladatokról számolt be. Ahogy azt Rózsa Dávid egyebek mellett elmondta, a jövőben fontos a vidéki és határon túli könyvtárak megújítása, a könyvtári szakemberek és vezetők képzése, valamint a könyvtárak, mint innovációs és kutatástámogató helyek szerepének megerősítése.

A Pannonhalmi Főapátság kulturális küldetéséről beszélt a konferencián Konrád atya, a monostor kulturális igazgatója. Egyebek mellett arról is szólt, hogy mennyire fontosnak tartja a pannonhalmi bencés közösség, hogy párbeszédet folytasson a kortárs művészekkel. „El lehetne hozni nagy alkotókat Pannonhalmára, akik bemutatnák korábbi műveiket, de ezt bárhol meg lehet tenni. Mi arra kérjük a művészeket, hogy kezdjenek el beszélgetni Pannonhalmával, és ebből a párbeszédből hozzanak létre valami újat.”

Az egyházi könyvtárak 1990-es évek második felétől napjainkig tartó útkereséséről tartott előadást Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója. Felidézte, hogyan éledtek újjá az 1945 után „porosodó raktárrá, rendezetlen könyvhalmazzá” váló könyvtárak a rendszerváltozást követően. Beszélt arról is, hogy napjainkban milyen kihívásokkal néznek szembe az egyházi könyvtárak. A konferencián az egyesület egyes tagkönyvtárainak vezetői szintén beszámoltak az elmúlt években végzett munkáról, eredményekről, sikerekről és örömökről.

Fotó: Balogh Ferenc

A szakmai programokon túl a vendégek megismerkedhettek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeivel, természeti kincseivel és bekapcsolódhattak a szerzetesközösség napi zsolozsmájába. Meglepetésként pedig a könyvtár klasszicista termében Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagya adott koncertet, a nemrégiben felújított barokk Podkonicky-orgonán. Ezen az estén még tombolahúzás is volt, amelynek a főnyereménye a Pannonhalmi Pincészet legfinomabb és legértékesebb bora, az Infusió volt.

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése találkozóján hirdették ki a Pannonhalmi Főapátság kezelésében lévő Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alap idei pályázatának nyertesét, amely ezúttal a Váci Egyházmegyei Könyvtár lett.