Megújult a 15. századi misekönyv

A Pannonhalmi Főapátság egyik legbecsesebb értéke, egy 15. századi misekönyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával újult meg. A Pfannbergi Missale középkori, pergamenre íródott kódexen az elmúlt több mint fél évezred nyomot hagyott: a lapok bekoszolódtak, helyenként meggyűrődtek és kötését is javításra szorult. A restaurált misekönyv a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban, a „De thesauro suo nova et vetera – Kincseiből újat és régit” elnevezésű időszaki kiállításon látható.

Németh  Zoltán, a megyei közgyűlés elnökének jelenlétében mutatta be a Pannonhalmi Főapátság a restaurált misekönyvet. Az eseményen Várszegi Asztrik emeritus főapát elmondta, a szerzetesközösség hálás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásáért, mert azzal az értékes kódex a nagyközönség számára is bemutatható lett. A püspökatya felidézte, hogy egykoron Európa keresztény öröksége egységes volt, ám ez az újkorban megtört. Míg a napóleoni időkben Nyugat-Európában épp feloszlatták a szerzetesrendeket, Magyarországon 1802-ben pont, hogy visszaállították. Az újjászerveződő bencés rend pedig felvásárolt a nyugaton „elkótyavetyélt” könyvekből – így jutott hozzá a most restaurált misekönyvhöz – és a 19. század végére részben ezekből állt a pannonhalmi könyvtár állománya. „Ez a Missale azt is demonstrálja, hogy Európa valamikor egységes keresztény és latin kultúrával rendelkezett” – fogalmazott Asztrik atya.

A szerzetesközösség küldetéséhez tartozik a kulturális kincsek létrehozása, megőrzése és bemutatása – hangsúlyozta Konrád atya, kulturális igazgató. „Amikor Szent István a kiváltságlevélben rábízta erre a monostorra azt a feladatot, hogy a hazáért imádkozzon és dolgozzon, az azt is jelentette, hogy az evangélium terjesztése mellett, az itteni különleges örökséget is megosztjuk az emberekkel.” A Főapátságba érkező vendégek így testközelből találkozhatnak és különleges bepillantást nyerhetnek hazánk, a közös kultúránk és Pannonhalmának, ennek a világörökségi helyszínnek a történelmébe.

A példamutatás, az értékőrzés és a Főapátság munkájának elismerése indította arra a megyei önkormányzatot, hogy támogassa a a misekönyv felújítását. Ahogy azt Németh Zoltán elnök elmondta, önként vállalt feladatuk évek óta a megyei értékek összegyűjtése, katalogizálása és népszerűsítése. Éppen ezért tartották fontosnak, hogy a Főapátság – Németh Zoltán által világszínvonalúnak nevezett – értékőrző munkáját segítsék és ilyen módon is elismerjék. A Pannonhalmi Főapátságban az elmúlt ezer évben összegyűlt értékek, kincsek gondozása hatalmas összegeket emészt fel, amelyhez a bencés szerzetesközösségnek támogatókra van szüksége – hívta fel rá a figyelmet. Mint mondta a hozzájárulásnak üzenet értéke is van. „A kereszténység az európai identitás része, és ennek megőrzése is feladatunk.”


A Pfannbergi Missale egy kézzel írott, iniciálékkal díszített kódex. A 15. századi misekönyvet a pfannbergi Szent Katalin kápolna egykori papja, Wolfgangus Possl hagyta örökül a mindenkori helyi káplánra, egy kehellyel együtt. A kötése is korabeli: egyesbélyegzőkkel díszített augsburgi gótikus, vaknyomásos bőrkötés, levél- és betűdíszes rézveretekkel. A könyvben található iniciálékhoz és kánon képhez vörös kék, zöld és arany színeket használtak – mesélte Ásványi Ilona, a könyvtár igazgatója, miközben a kötetet elhelyezték az egyik tárlóba.