Feltöltődtünk, hogy feltölthessünk másokat

Nem tudjuk, hány mondat kezdődik még így majd 2021-ben: ilyen még nem volt! Most itt van egy: ilyen még nem volt, hogy szerzetesközösségünk online tartja az év eleji, hagyományos lelkigyakorlatát. Patsch Ferenc Rómában szolgáló jezsuita atya a koronavírus járvány miatt személyesen nem tudott Pannonhalmára látogatni, így a virtuális térben osztotta meg velünk gondolatait. Gérecz Imre magiszter szerint azért is fontos ez az év eleji elcsendesedés, mert ők is akkor tudnak adni, ha van miből töltekezni.

„Egy állandó, nagy cserebere” – talán így lehetne a legjobban jellemezni a lelkigyakorlatokat Imre atya szerint. „Azokat az ajándékba kapott kincseket: jó gondolatokat, módszereket, meglátásokat, tapasztalatokat tudjuk mi is átadni a saját lelkigyakorlatainkon, amelyekben a nekünk tartott foglalkozásokon részesülünk.” Hosszú évek óta hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepkör végén, az év első néhány nyugodt napja az elcsendesedés jegyében zajlik a szerzetesközösségben. Ilyenkor a monostor nem fogad vendégeket és a testvérek is igyekeznek félrevonulni a munkától. „Egy olyan impulzust kapunk, ami ebben a csendes, január eleji időszakban segít töltekezni és jól kezdeni az új évet” – mondja Imre atya. „Más szerep ez, mint amikor mi tartunk lelkigyakorlatot. Itt mi vagyunk a befogadók” – teszi hozzá.

A szerepkör mellett azonban idén a forma is más volt. A világjárvány miatt már hónapokkal ezelőtt világossá vált, hogy a lelkigyakorlat megtartására felkért, Rómában szolgáló jezsuita atya, Patsch Ferenc nem tud ideutazni. Ezért a szerzetesközösség a technikát hívta segítségül és először tartották meg online, a virtuális térben a lelkigyakorlatot.

A pandémia a mindennapi életünkre is rányomja bélyegét. Ugyanazokkal a hús-vér emberi dilemmákkal és nehézségekkel szembesültünk, mint mindenki más. „Pannonhalmán nem egy romantikusan elszigetelt szerzetesi ideál szerint élünk, hanem egymással közösségben. Ráadásul egy olyanban, amely missziójának tekinti, hogy a diáksággal, a hozzánk érkező és kötődő emberek sokaságával, a plébániáinkon közösségeket hozzon létre. Szeretnénk Pannonhalmán és körülötte egy aktív, pezsgő közösségi életet megteremteni és ebben nagy érvágást jelent a jelenlegi járványhelyzet és az ahhoz kapcsolódó korlátozások.” – fejti ki a magiszter.  A szerzetesközösség igyekszik alkalmazkodni. „Nekünk is nehéz a távolságtartás, a korlátozó intézkedések betartása. Mindezt nekünk is meg kell élni, de közben előre tekintünk. Új lehetőségeket kellett felfedezni, hogy elérjük a számunkra fontos embereket, hogy segíteni tudjunk. Így jött, hogy amikor épp a valós térben nem tudunk összejönni, találkozni, akkor megnyitjuk a virtuális tereket.  Mára bevett gyakorlattá vált, hogy a vasárnapi ünnepi liturgiákat online közvetítjük. Csakúgy, mint a Diákkápolna esti imáit, amelyekbe több ezren csatlakoznak be. Szeretnénk, ha ezen alkalmakon keresztül minél többeknek tudnánk támaszt, biztonságot, inspirációt adni. Ezzel pedig a szerzetesközösség is nyer: azt a fajta bezártságot, eszköztelenséget és korlátoltságot, amivel márciusban találkoztunk némiképp oldja, ha ezek a találkozások mégiscsak létrejönnek” – hangsúlyozta Imre atya.