Gyógynövényáldás és Gyógynövénynapok

Gyógynövényáldás Nagyboldogasszony ünnepén

Időpont: 2019.08.15. (csütörtök)
Helyszín: Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje

 

„Mindenható Istenünk, Te a gyógyulás és az egészség forrása, testünk és lelkünk orvosa vagy! Te kikutathatatlan bölcsességedben sok növénynek gyógyító erőt adtál. Kérünk téged, halmozd el ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal, hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására használhassák, és így betegségükből felépülve áldhassanak téged. Áldd meg ezeket a gyógynövényeket! Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre és gondoskodó jóságodra! Ajándékozz nekünk a Boldogságos Szűz közbenjárására gyógyulást! Engedd ,hogy mindannyian az örök boldogságra jussunk, ott bekapcsolódhassunk az egész teremtett világ hálaadásába, ahol örökké áldunk téged Jézus Krisztus a te Fiad által!”  (a Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás szövege egy XVII. század végi pannonhalmi iratból)

A Pannonhalmi Főapátság 2011-ben élesztette újjá az ősi Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás hagyományát. A gyógynövényáldás a népi hagyomány szerint Mária mennybemenetelének öröméhez kötődik, mivel benne látták eleink a teremtés helyreállítását. A Nagyboldogasszony és a Kisboldogasszony ünnepe között szedett gyógynövényeknek különleges gyógyító hatást tulajdonítottak.

A bencés szerzetesek augusztus 15-én 17.00 órakor a Főapátság Gyógynövénykertjében tartott liturgikus szertartás keretein belül kérnek áldást a környékbeli lakosok, a vendégek  és az apátság kertjében termesztett gyógynövényekre, valamint a belőlük készített termékekre.

Nagyboldogasszony ünnepén számos programmal várunk minden érdeklődőt Szent Márton-monostorában és gyógynövénykertjében!

Programjaink

9.00–19.00 óra
Az Arborétum és a Gyógynövénykert ingyenesen, önállóan látogatható.

10.00 óra
Nagyboldogasszony-napi ünnepi konventmise a Bazilikában.

13.00 – 13.15 óra
A szerzetesközösség napközi imája a Bazilikában.

15.00–17.00 óra
Kreatív műhelyfoglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
A Gyógynövénykertben ősi szokás szerint gyógynövénykoszorút kötünk, melyek megáldásra délután lehetőség nyílik.  Díja: 1.200.- Ft/koszorú
Önállóan felfedezhető az apátság természeti környezete: séta az Arborétumban és a Boldog Mór-kilátóhoz a „Szabad ég alatt a monostor körül!” című új felfedező füzetünkkel.

17.00 – 17.30 óra
Gyógynövényáldás
a Gyógynövénykertben, amelynek keretében megáldják a Főapátság termékeit, a kert gyógynövényeit és a napközben Vendégeink által készített csokrokat, vagy akár otthonról hozott gyógynövényeket.

18.00 – 18.30 óra
Nagyboldogasszony-napi ünnepi Vesperás a Bazilikában.

19.00 óra
Szentmise a Boldogasszony-kápolnában

 

Gyógynövénynapok

Időpont: 2019. augusztus 16-17-18-19.
Helyszín: Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje

Programjaink

14.00,15.00,16.00 órakor
Gyógynövénykerti vezetés – ingyenes program, időtartam kb. 25 perc

14.30,15.30, 16.30 órakor
Csokoládé kóstoló – Háromféle kézműves csokoládé-kóstoló és egy palack Vis Vitalis természetes ásványvíz 0,4 l: 800 Ft/fő
Jegyvásárlás a vezetett séták előtt és után a Gyógynövénykertben. Maximális létszám időpontonként 30 fő.

 

A Pannonhalmi Főapátság az idei évben csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség “Csodás Magyarország” kampányához. Ennek keretében nyáron is változatos programokkal várjuk az érdeklődőket, amelynek során látogatóink nemcsak az Apátság belső tereit tekinthetik meg, de pincelátogatáson és borkóstolón is részt vehetnek az Apátsági Pincészetben.
További információ a vezetések időpontjáról:

Csodás Magyarország