Gyógynövényáldás Nagyboldogasszony ünnepén

Időpont: 2020.08.15.(szombat) 17.00
Helyszín: Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje

„Mindenható Istenünk, Te a gyógyulás és az egészség forrása, testünk és lelkünk orvosa vagy! Te kikutathatatlan bölcsességedben sok növénynek gyógyító erőt adtál. Kérünk téged, halmozd el ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal, hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására használhassák, és így betegségükből felépülve áldhassanak téged. Áldd meg ezeket a gyógynövényeket! Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre és gondoskodó jóságodra! Ajándékozz nekünk a Boldogságos Szűz közbenjárására gyógyulást! Engedd ,hogy mindannyian az örök boldogságra jussunk, ott bekapcsolódhassunk az egész teremtett világ hálaadásába, ahol örökké áldunk téged Jézus Krisztus a te Fiad által!” (a Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás szövege egy XVII. század végi pannonhalmi iratból)
A Pannonhalmi Főapátság 2011-ben élesztette újjá az ősi Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás hagyományát. A gyógynövényáldás a népi hagyomány szerint Mária mennybemenetelének öröméhez kötődik, mivel benne látták eleink a teremtés helyreállítását. A Nagyboldogasszony és a Kisboldogasszony ünnepe között szedett gyógynövényeknek különleges gyógyító hatást tulajdonítottak.
A bencés szerzetesek augusztus 15-én 17.00 órakor a Főapátság Gyógynövénykertjében tartott liturgikus szertartás keretein belül kérnek áldást a környékbeli lakosok, a vendégek és az apátság kertjében termesztett gyógynövényekre, valamint a belőlük készített termékekre.

Programjaink

9.00–19.00
Az Arborétum és a Gyógynövénykert ingyenesen, önállóan látogatható
17.00–17.30
Gyógynövényáldás a Gyógynövénykertben, amelynek keretében megáldják a Főapátság termékeit, a kert gyógynövényeit, vagy akár az otthonról hozott gyógynövényeket.
18.00–18.30
Nagyboldogasszony-napi ünnepi Vesperas a Bazilikában.
19.00
Szentmise a Boldogasszony-kápolnában.