Szent István nyomában Pannonhalmán

Hogyan lett koronája Istvánnak?

996-ban, amikor Géza fejedelem letelepítette a Szent Hegyen (Mons Sacer) az első szerzeteseket, a hagyomány szerint Szent Asztrik lett Pannonhalma első apátja. A diplomácia világában is járatos lehetett, hiszen pár évvel később, 1000 környékén István Asztrik apátot küldte el Rómába, a pápához, hogy elismertesse az újonnan megteremtett országot. A pápa, II. Szilveszter, tudós emberként korábban a német-római császárnak, az ifjú III. Ottónak volt a tanára, így a pápa és a császár az ezredfordulón mester–tanítványi viszonyban tudtak együttműködni. Közös tervük az volt, hogy Krisztus születésének 1000. évfordulójára megteremtik az ezeréves birodalmat, azaz a keresztény Európát. Asztrik tehát igen szerencsés történelmi pillanatban érkezett Rómába. A hagyomány szerint koronát kapott a keresztény magyar királyság önállóságának elismeréseként, hogy megkoronázhassa Istvánt. Hogy miért a pannonhalmi apát – és miért nem egy püspök vagy egy érsek lett Szent István követe? ... folytatás a pannonhalmi zarándokfüzetben

Szent István nyomában Pannonhalmán

Szent István királyt a világon mindenütt ünnepli az Egyház. Mi, magyarok, történelmünk kiemelkedő személyiségei közül talán őt ismerjük a legjobban. A Pannonhalmi Főapátság 2020. augusztus 20-ra jelentette meg a Szent István nyomában Pannonhalmán című kiadványát. A füzet szerzője Juhász-Laczik Albin atya. Ez a zarándokfüzet úgy kalauzol minket végig a Pannonhalmi Főapátság épületein, hogy közben István személyes történetét is megismerjük. A füzet elején található térképet követve, szó szerint István lábnyomában járunk. Az egyes stációkhoz fűzött feladatra, kérdésre, imádságra kellő időt hagyva belepillanthatunk abba, hogy miként maradhatott István, korának számos emberfeletti kihívása közepette, mégis hívő ember, gondoskodó családapa, győztes hadvezér, hiteles politikus és a ma egyházának is példát mutató szent. Ezen a zarándokúton megtanuljuk István szemével nézni a világot.

A kiadvány megvásárolható megvásárolható a Pannonhalmi Főapátság boltjaiban Pannonhalmán és Budapesten, illetve megrendelhető webáruházunkban. Augusztus 20-án a zarándokfüzet a főapátság bejáratánál is megvásárolható.