Illatmúzeumi roham a Levendulanapokon

Egyetlen nap alatt több mint félezren voltak kíváncsiak a Pannonhalmi Főapátság legújabb turista-látványosságára. Az Illatmúzeumi látogatás vezette a programok népszerűségi listáját az idei Levendulanapokon.  Június utolsó két hétvégéjén gyerekprogramokkal, csokoládé- és likőrkostolókkal, ismeretterjesztő vezetésekkel és Szedd magad akcióval vártuk az érdeklődőket a gyógynövénykertben. Levendulaszedésre július első két hétvégéjén is biztosítunk lehetőséget.

Verőfényes napsütés, lilában illatozó és pompázó domboldal, érdekes, izgalmas és minden érzékszervünket megdolgoztató programok. Ezzel találkozhattak, akik ellátogattak az idei Levendulanapokra. Rengetegen voltak kíváncsiak a május végén megnyitott Illatmúzeumra. A legtöbb vendéget vonzó szombati napon szinte egymásnak adták a kilincset az egyéni látogatók. Akik pedig a szakvezetést választották Márton testvérrel, igazán különleges túrán vehettek részt. A kertészet vezetője olyan szenvedéllyel mesélt a szerzetesi gyógyászati és gyógynövényes hagyományokról, valamint az illóolajok és parfümipar történetéről, hogy bizonyára felejthetetlen élmény marad mindenkinek.

Márton testvér illatmúzeumi kalauzolását megelőzte – és tökéletesen kiegészítette – az ismeretterjesztő vezetés a levendulásban. Miközben a lila tengerben kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, családok, párok és egyedülállók metszőollóval a kezükben szedték az épp most virágzó levendulát, az érdeklődők számos érdekességet tudhattak meg a növényről. Például, hogy már az 1600-as években születtek feljegyzések, amelyekben megemlítik a levendulát. Egyébként kertészetünkben nem csak francia és angol levendulát, hanem több mint harmincféle gyógynövényt termesztünk. Az öt legfontosabb – amellyel természetesen az Illatmúzeumban is találkozhatunk – a már említett levendula, a kakukkfű, a citromfű, a zsálya és a borsmenta.

A rövid ismertető és némi, otthon is jól hasznosítható metszési praktika meghallgatása után a felújított lepárlóban folytatódott a túra. Itt az üstök, tartályok és csövek között ismerkedhettek meg a látogatók a gőzdesztilláció folyamatával. Az illóolajok kinyerésének fortélyaiba nem csak most, a Levendulanapokon lehetett betekinteni. A gyógynövénykertünk komplex turisztikai fejlesztésére kapott pályázati forrásból olyan interaktív tereket hoztunk létre – köztük az Illatmúzeumot – ahol az egyes technológiai folyamatokba is bepillantást engedünk a turistáknak, az alapanyagok feldolgozásától a késztermékek csomagolásáig.

Miután a levendulásból indult vezetés véget ért, jöhetett a fő attrakció, amit valószínűleg a leginkább várt mindenki. Az Illatmúzeumban először a több százéves szerzetesi gyógyászati hagyományokkal ismertette meg a résztvevőket Márton testvér. Olyan részletességgel, mégis élvezhető és a laikusok számára is befogadható módon, hogy az embernek kedve lett volna ott helyben nekiállni, és kikeverni valami gyógyírt. Ehhez pedig még az 1700-as években élt gyógyszerész testvér, Reisch Elek recepteskönyve is rendelkezésre állt. A tárlóban megcsodálható gyűjtemény körülbelül ötszáz receptet tartalmaz, amely alapján ma is készülnek a Főapátság termékei. Majd a történeti áttekintés után jöhetett a szimatolás. Az Illatmúzeum földszintjén az öt nagy pannonhalmi illatba lehet beleszippantani.

Ezután a szőlőmag feldolgozás bemutatása következett. Ahogy azt Márton testvértől az érdeklődők megtudhatták, az olajos magvak kivonatolása tízezer évre nyúlik vissza. A modern kori, Pannonhalmán is alkalmazott technológiát szintén bemutatta. Az Illatmúzeum emeleti terében a parfümök világába érkeztek a látogatók. A parfümőr asztala mellett, amin minden olyan eszköz és alapanyag látható, amelyet a 18-19. században használtak az illatszerek kikeverésére, az elmúlt 140 év legnagyobb márkáit is felfedezhetjük. Megtalálható itt a kezdeti időkből származó Chanel púder, vagy épp az ámbrás Eau De Cologne.

Végül ismét az orrukra volt szükségük a látogatóknak. Hét karakteres illatba szippanthattak bele. Köztük Európa első parfümjének, a Magyar Királyné Vizének alapanyagába, a rozmaringba. Károly Róbert felesége, Piast Erzsébet eredetileg nem parfümnek kevertette a rozmaringos folyadékot, ám végül a királynénak annyira megtetszett az illata, hogy magára kente. Az eredeti recept az évszázadok alatt elveszett, de francia parfümőrök újraalkották és ma is kapható. Bár, ahogy azt Márton testvér megjegyezte, ebben néhány olyan alapanyag is van, amely az eredetiben biztosan nem volt. A vezetés végül a manufaktúrában zárult. A látványműhelyben a szappanok, krémek, balzsamok és fürdősó készítésébe leshetnek be az érdeklődők.


A Levendulanapokon azonban nem csak az orrukra volt szükségük a látogatóknak. Csokoládé – és likőrkostolóinkon az ízlelőbimbóké volt a főszerep. Míg ez utóbbin a felnőttek vehettek részt, addig a gyerekek a kreatív foglalkozásokba kapcsolódhattak be. Levendula- és teakészítéssel, textilszatyor és levendulaolajjal töltött üvegek festésével vártuk a vállalkozó kedvű gyerkőcöket.  A hétvégi programokon túl, egész héten Szedd magad akciót tartottunk. Levendulásunkban mindenki maga arathatta le a gyógynövényt. A levendulaszüretet pedig meg is hosszabbítottuk. Francia levendulát július 2-4. között, angolt pedig 9-11. között még lehet szedni.

Ne feledjék, az Illatmúzeum folyamatosan látogatható!