„Pannonhalma mindenkié” – nyári lelkigyakorlatok a monostorban

Közelebb kerülni önmagunkhoz és Istenhez. Erre adnak lehetőséget a Pannonhalmi Főapátság nyári lelkigyakorlatai. Ahogy Imre atya fogalmaz, a lelkiségben merítkezhetünk meg mind a négy alkalommal. Júliusban a sport és a csend köré szerveződik egy-egy kurzus. Augusztusban pedig először a liturgia áll majd a középpontban, utána pedig a fizikai környezeten keresztül megszólító Istennel találkozhatnak a résztvevők.

„Pannonhalma nem csak a miénk” – mondja Imre atya. A bencés közösség az őrzője a helynek, amely a magyar kereszténység egyik első bölcsője, kulturális és történelmi központ, emlékhely – teszi hozzá. A szerzetesi tevékenység jelentős része egy viszonylag állandó körnek szól. „Pannonhalma azonban mindenkié. Így nem csak azoké, akikkel a legközvetlenebb kapcsolatban vagyunk, együtt élünk és dolgozunk, hanem szeretnénk tágasra nyitni a kaput” – magyarázza az atya, miért is fontos számukra, hogy lelkigyakorlatokat tartsanak. A közösség saját, belső indíttatása mellett pedig a látogatók is igénylik, hogy Pannonhalma ne csak egy vonzó, természetközeli, testi és lelki feltöltődést nyújtó kirándulóhely legyen, hanem arra is adjon lehetőséget, hogy elmélyedjenek a lelkiségben és közelebb találjanak Istenhez. A lelki töltekezés egyik formája a lelkigyakorlat, amelyből minden évszakban szervez a Főapátság. A legtöbbet, összesen négyet nyáron.

Idén július 19-22-e között tartják a Spiritual workoutot, azaz a Fitnesz lelkigyakorlatot. Ezt olyan 20 és 45 év közöttieknek ajánlják, akiknek az életében a testmozgásnak fontos szerepe van. „Számukra ez is egy méregtelenítés, töltekezés, megtisztulás tud lenni” – mondja Imre atya.

Július 26-29-e között a csendé lesz a főszerep. A Csendkurzuson résztvevők egy mély önismereti utazás részesei lehetnek. Ahogy Imre atya fogalmaz: „A csend megtartása, önmagunk csendhez szoktatása sok mindenre rá tud világítani, ami ott van a lelkünkben, az életünkben, csak elfedi a hétköznapok zaja.”

Augusztusban a „Memento Domine” Liturgikus Tanulmányi Napokon várja az érdeklődőket a Főapátság. A kurzus jelentős részét előadások, műhelyfoglalkozások töltik ki. A 9-11-e közötti lelkigyakorlaton az idei év spirituális-kulturális témáját – Emlékezet – illetve a liturgiát, az eucharisztiát próbálják párbeszédre léptetni. „Azt tekintjük át, hogy a Biblián, a saját történelmünkön, a velünk élő múlton, a liturgián, az énekeinken, az épített templomainkon keresztül hogyan jelenik meg az emlékezés. Miként éljük azt meg, és hogyan termékenyíti meg az imádságunkat.”

A nyár utolsó lelkigyakorlatát augusztus 23-25-e között rendezzük, melynek címe „Mert a hely, amelyen állsz, szent föld” – Úton élettereink megszentelése felé. Ez a program arra szeretne reflektálni, hogy milyen terekben élünk, ezek hogyan hatnak ránk, valamint, hogy a saját életünket miként tudjuk „belakni” és megszentelni – magyarázza Imre atya, miről is szól ez a három nap.

Bár ezek a nyári meghívások „műfajukat” tekintve tudatosan mások, ugyanakkor három dologban mégis azonosak. A résztvevők néhány napra bebocsátást nyernek a falak közé, és otthon érezhetik magukat. Mind a négy programot bencés szerzetesek szervezik, akikkel személyesen találkozhatnak, beszélgethetnek a jelentkezők. „Ezek mellett mindenkit arra hívunk a kurzusok alatt, hogy vegyenek részt a számunkra legéletadóbb tapasztalásban: a közös imádságban, liturgiában a Szent Márton-bazilikában.”

A Csendkurzus már betelt, a többi három alkalomra azonban szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Ezekről bővebb információkat a lelkigyakorlatok címére kattintva érhetnek el, ahol azt is jelezzük, ha időközben elfogynak a szabad helyek.

Spiritual workout – Fitnesz lelkigyakorlat fiataloknak

„Memento Domine” – Liturgikus Tanulmányi Napok

„Mert a hely, amelyen állsz, szent föld” – Úton élettereink megszentelése felé