XX. Cultura Nostra díjátadó

Június 25-én, pénteken ünnepélyes keretek között adtuk át az idei, XX. Cultura Nostra Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő díjait a legjobb tíz versenyzőnek. A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség idei versenyének témája nem is lehetett volna aktuálisabb: a természeti katasztrófák, járványok és társadalmi következményeik. Az első díjat az 1878-as nagy egri árvízről szóló munkájáért Kovács Eszter Éva, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium diákja kapta.

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség immár huszadik éve hirdeti meg történelmi vetélkedőjét. A verseny küldetése, hogy a Kárpát-medence egész területéről nevező középiskolások tudását elmélyítse a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozóan. Célja továbbá, hogy erősítse a magyar fiatalság összetartozás-tudatát.

„A történelem a múlt és a jelen párbeszéde” – idézte egykori professzora, R. Várkonyi Ágnes szavait Hardi Titusz a díjátadó ünnepségen. A Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója köszöntőjében a diákokhoz fordulva így fogalmazott: „Amikor a múltunk egy szeletével megismerkedtetek a verseny kapcsán, meggyőződésem, hogy olyan tudásra tettetek szert, olyan mély párbeszédbe elegyedtetek, amely segít titeket eligazodni a jelenben is.”

Az idei XX. Cultura Nostra Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő – ahogy már a tavalyi is – rendhagyóra sikerült. A járvány miatt ugyanis nem csapatok, hanem egyéni pályázók vehettek csak részt a megmérettetésen. A többfordulós verseny első részében egy feladatlapot kellett kitölteniük a jelentkezőknek. Majd a legjobb harminc nevező a történelmi Magyarország területén 1340-1930 között bekövetkezett természeti katasztrófák, kitört járványok történetével és azok hatásaival foglalkozó pályamunka elkészítésére kapott felkérést. A díjátadó ünnepségen is az elmúlt évszázadok pusztító járványairól hallgathatott meg előadást az első tíz helyezett és kísérőik. Dr. Géra Eleonóra az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense az 1701-1921 közötti hazai járványokról és azok elleni védekezésről beszélt. Míg az ő előadásának középpontjában a pestis állt, addig a szintén az ELTE-n docens, Fónagy Zoltán a kolerajárványok történetéről szólt részletesen.

A beérkezett esszéket a zsűri nevében Schilde René összegezve értékelte. „Élmény volt olvasni a pályamunkákat” – mondta. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium német-történelem szakos tanára a díjátadó ünnepségen a diákok kutatómunkáját dicsérte. „Jó volt szembesülni azzal, hogy többen a tanári segítségen kívüli, egyéb szakmai segítséget is igénybe vettek. Kutattak levéltárakban, vagy régészek, történészek segítségét kérték, így mélyültek el a témában.” Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke külön megköszönte a versenyzőknek, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére is indultak a vetélkedőn.

Az idei verseny helyezettjei:

  1. helyezett:                         Kovács Eszter Éva, Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium (Eger)
  2. helyezett:                         Simonics Réka, Selye János Gimnázium (Komárom)
  3. helyezett:                         Kontra Martin Róbert, Selye János Gimnázium (Komárom)
  4. helyezett:                         Nyéki Alexandra Zsuzsanna, BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola (Békéscsaba)
  5. helyezett (megosztva): Pál Krisztián, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta) és Tóth Júlia Anna, Kereskedelmi Akadémia (Nagymegyer)
  6. helyezett:                         Győri Laura, Leőwey Klára Gimnázium (Pécs)
  7. helyezett:                         Csorba Gabriella, Református Kollégium (Marosvásárhely)
  8. helyezett:                         Deli Gergő Zoltán, Szent Benedek Középiskola és Kollégium (Balatonfüred)
  9. helyezett:                         Lezsák Doroti, Szent Benedek Középiskola és Kollégium (Balatonfüred)